Bergens Tidende

Tirsdag ble fergen igjen innstilt. Nå begynner pendlerne å få nok.

– Jegmå nyansere dette litt, svarer Fjord1-leder.

- Victoria Skjemstad victoria.skjemstad@bt.no Hilde Heian hilde.heian@bt.no

Natt til tirsdag fikk fergen på Jektevik–Nordhuglo–Hodnanes, fergesamba­ndet mellom Stord og Tysnes, en ambulanset­ur. Mannskapet rykket ut og kjørte fergen, og etter nye bestemmels­er har de krav påsammenhe­ngende hviletid.

– Det er bra at de får hvile etter å ha kjørt på natten, men situasjone­n er uholdbar for oss som bor på Tysnes. Det er en stor tragedie for øysamfunne­t vårt, sier Kristi PedersenMa­dsen.

Det er nemlig ikke noen reservefer­ge eller ekstra mannskap somblir satt inn mens nattensman­nskap hviler. Dermed ble seks avganger innstilt tirsdag morgen. Madsen måtte, sammen med mange andre fra Tysnes, vente i over tre timer for å komme seg på jobb.

Stoler ikkepå fergen

Madsen jobber somadvokat­fullmektig på Stord og skulle ha vært på jobb klokken 07.00 tirsdag morgen. I stedet hadde klokken passert 10 da hun var på plass.

– Det er kanskje verre for de som jobber i helsevesen­et, for hosmeg står det ikkeomliv, men jeg har også en jobb somkrever at jeg er punktlig til for eksempel rettsmøter eller liknende, sier hun.

I tillegg er Madsen småbarnsfo­relder og avhengig av å komme seg hjem til rett tid for å hente i barnehagen. Hun har selv opplevd å ikke rekke henting på grunn av innstilte eller forsinkede ferger.

– Jeg stoler ikke på fergen. Hvis man skal være sikker på at man rekker frem i rett tid, må man reise kvelden før, og da får jeg jo endamindre tidmed barnet mitt. Hvisman i tillegg ikke kjenner noen på den andre siden, kanmani verste fall måtte ta inn på hotell, og det er ingen som dekker de utgiftene, sier hun.

– Det er veienvår

Tysnesinge­ne har hatt utfordring­ermedferge­ne før, men etter at den nye bestemmels­enomhvilet­id trådte i kraft, har situasjone­n blitt verre.

– Jeg tenker at dette er uholdbart. Fergene er veien vår, og kommunen er helt avhengig av pendling til og fra. Vi har jobbet hardt for bolysten i kommunen, men vi føler at vi blirmotarb­eidet når fergene ikke går, sier Madsen.

Madsen er også aktiv lokalpolit­iker forHøyre og sier at dette er en problemsti­lling det er blitt jobbet med i lang tid.

Blant annet på Facebook har flere latt seg engasjere: «Tragedie, rett og slett!», skriver en. En annen forteller at datteren ikke kom seg på skolen i Fitjar, en tredje spør hvemsomska­l dekke økonomiske tap for dem som ikke rekker jobb.

– Ingenheldi­gsituasjon

– Hva tenker du omdet tilbudet dere har til kundene nå?

– Jeg må nyansere dette litt. I snitt oppstår det slike situasjone­r 15 ganger i året, men det er ikke heldig med slik uforutsigb­arhet. Det er ønskelig at vi finner ut av dette sammenmed oppdragsgi­ver Skyss og Sjøfartsdi­rektoratet. Det siste halve året har Sjøfartsdi­rektoratet endret sin praksis når det gjelder hvordan hviletidsb­estemmelse­ne skal overholdes, sier regionlede­r Tor Kristoffer­sen i Fjord1.

– Mange skal på jobb og pendler mellomTysn­es og Stord. Hvilke andremulig­heter har de?

– Det er så lange omkjørings­veier at jeg antar at de andre muligheten­e er lite hensiktsme­ssige, sier Kristoffer­sen.

– Har forståelse

– Kan det settes inn ekstramann­skaper?

– Det kan det selvsagt gjøres, i teorien. Men vi vet ikke på forhånd når disse beredskaps­turene skjer, og økonomisk og praktisk er det helt umulig å ha et komplett mannskapsl­ag sittende klar hvis det skulle bli behov.

– En passasjer sier hun ikke stoler på fergen. Hva tenker du omdet?

– Jeg har forståelse for at folk synes det er vanskelig, men det er et stykke til at man ikke kan stole på fergen. Også fly blir innstilt, det er en del av hverdagen. Jeg skjønner at folk er frustrerte, og vi jobbermed å finne fornuftige løsninger uten at det blir for kostnadskr­evende. Vi ser på vaktordnin­ger, menvi kan heller ikke løse ett problemmed å lage nye, sier Kristoffer­sen.

 ?? PRIVAT ?? Her har Kristi Pedersen Madsen kommet seg om bord på fergen. I bakgrunnen ses bilene som sto igjen på Hodnanes da fergen ble full.
PRIVAT Her har Kristi Pedersen Madsen kommet seg om bord på fergen. I bakgrunnen ses bilene som sto igjen på Hodnanes da fergen ble full.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway