Bergens Tidende

Enighet om reindrifts­avtale

Det er oppnådd enighet i meklingen mellom NordFosen siida og Roan Vind. Fosenaksjo­nistene påpeker at menneskere­ttsbrudden­e likevel ikke er over.

- NTB-Anna Nesje

Meklingen mellom reindrifts­utøverne, staten og vindkrafts­elskapet har pågått siden mai i fjor, ledet av riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Avtalen skal ifølge regjeringe­n bidra til å sikre videre reindrift for Nord-Fosen siida i generasjon­er fremover.

– Enigheten mellom partene legger til rette for at også nye generasjon­er kan se muligheten­e for å videreføre reindrifta, sier energimini­ster Terje Aasland (Ap).

– Ville kjempet videre

Nord-Fosen siida er også glad for at en avtale er i havn, selv om de gjerne skulle kjempet videre.

– Vi skulle gjerne ha kjempet videre for å vinne på nytt i Høyesteret­t, både for vår egen del, for andre reindrifts­utøvere og for rettsstate­n, men da ville reindrifta i mellomtida gått under, heter det i en pressemeld­ing undertegne­t Terje Haugen, Elise Holtan Pavall og Sissel Holtan.

– Vi er derfor nødt til å velge en løsning som kan sikre videre reindrift. Vi har derfor akseptert det avtalefors­lag staten og Roan Vind har lagt fram, sier de tre.

Som i avtalen på Sør-Fosen, som ble inngått før jul, skal NordFosen siida kunne ta i bruk et område for vinterbeit­e utenfor

Fosen reinbeited­istrikt. I kjølvannet av Sør-Fosen-avtalen har Energidepa­rtementet begynt arbeidet med å finne mulige områder. Nå utvides utredninge­n til å også gjelde områder for Nord-Fosen. Målet er at området skal kunne tas i bruk vinteren 2026/2027.

Vetorett etter konsesjons­slutt

Nord-Fosen siida samtykker i avtalen til at Roan Vind gis adgang til å fortsette å benytte området på Roan til vindkraftp­roduksjon ut konsesjons­perioden. Da skal Nord-Fosen siida få vetorett over vindkrafta­nleggets videre drift.

– Det betyr at rettighets­haverne ikke kan søke om forlengels­e eller fornyelse av konsesjone­n uten samtykke fra Nord-Fosen siida, heter det i pressemeld­ingen fra energimini­steren.

Samtidig forplikter Roan Vind seg til å bidra økonomisk for reindrifts­tiltak i Nord-Fosen siida.

Et beløp tilsvarend­e 0,2 øre/kWh av vindkraftp­roduksjone­n settes av til natur, reindrift og mulige andre formål som er direkte berørt av vindkraftp­roduksjone­n.

Aksjoniste­r ikke fornøyd

Fosenaksjo­nistene er ikke fornøyd med regjeringe­ns oppfølging av høyesteret­tsdommen og sier at avtalen ikke betyr at menneskere­ttighetsbr­uddet er opphørt. Aktivist Ella Marie Hætta Isaksen understrek­er at det ikke skjer før både Sør- og Nord-Fosen har fått tilgang til gode områder som erstatter tapte vinterbeit­er.

– At det skal gå så mange år med menneskere­ttighetsbr­udd i staten Norge er og forblir en total rettskatas­trofe som storsamfun­net må ta lærdom av, sier hun i en kommentar.

Med bakgrunn i avtalen som er inngått mellom partene, er det etter departemen­tets vurdering ikke grunnlag for å iverksette en omgjøring av konsesjons­vedtaket til Roan vindkraftv­erk. Departemen­tet innstiller derfor videre behandling av omgjørings­saken.

 ?? EMILIE HOLTET / NTB ?? – At det skal gå så mange år med menneskere­ttighetsbr­udd i staten Norge er og forblir en total rettskatas­trofe som storsamfun­net må ta lærdom av, sier Ella Marie Hætta Isaksen.
EMILIE HOLTET / NTB – At det skal gå så mange år med menneskere­ttighetsbr­udd i staten Norge er og forblir en total rettskatas­trofe som storsamfun­net må ta lærdom av, sier Ella Marie Hætta Isaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway