Bergens Tidende

Naboland stålsetter seg for drastisk forverring i Haiti

Haitis naboland styrker grensene og henter hjem ambassadea­nsatte fordi situasjone­n fortsetter å eskalere etter stadige gjengangre­p, sistmot hovedflypl­assen.

- NTB-Reuters-AP

Haitis regjering innførte søndag en 72 timer lang unntakstil­stand og innførte også portforbud nattetid. Tiltaket ble iverksatt etter at gjenger i helgen angrep landets to største fengsler og satte fri tusener av menn somrømte, og etter at en gjengleder oppfordret til å avsette statsminis­ter Ariel Henry.

Mandag kveld prøvde tungt væpnede gjenger å ta kontroll over den internasjo­nale flyplassen­Toussaint Louverture ved hovedstade­n Port-auPrince. Flyplassmy­ndighetene­meldteomkr­aftig skyting. Flyplassen­var stengtdaan­grepene skjedde, og ingen fly var i aktivitet. Det var heller ingen passasjere­r til stede.

FNs generalsek­retær António Guterres er bekymret.

– Generalsek­retæren er dypt bekymret for den raske forverring­en av sikkerhete­n i Port-au-Prince, hvor væpnede gjenger har intensiver­t sine angrep på kritisk infrastruk­tur gjennomhel­gen, sier talsperson StéphaneDu­jarric.

Grensegjer­de

Haiti utgjør denvestlig­e delen av den karibiske øyen Hispaniola. Den dominikans­ke republikk utgjør den østlige delen av øyen og er dermed det eneste landet med landegrens­emot Haiti.

I fjor utviste nabolandet titusener av haitiere tilbake til hjemlandet. Nå frykter Den dominikans­ke republikk ny bølge av folk som flykter fra Haiti.

Mange har lurt på hvor statsminis­ter ArielHenry har vært mens gjengene har herjet. Hanharnå landet i Puerto

Rico og vil prøve å komme seg til hjemlandet.

Entjeneste­personsomu­ttaler seg anonymt, opplyser til nyhetsbyrå­et AP at Henry seint tirsdag ettermidda­g landet på Luiz Muñoz Marín internasjo­nale flyplass ved Puerto Ricos hovedstad San Juan. Ankomsten bekreftes av SheilaAngl­ero, talsperson for guvernøren i det selvstyrte, uinnlemmed­e territorie­t som tilhørerUS­A.

– Han landet i Puerto Rico, men jeg har ingen ytterliger­e detaljer. Jeg vet ikke omhan fortsatt er i Puerto Rico. Det ble bare bekreftet til meg for en stund siden at han hadde landet her, sier Anglero til nyhetsbyrå­et AFP.

Den haitiske statsminis­teren var ventet å reise til Den dominikans­ke republikk senere, for så å fly til Haiti. Men på grunn av gjengvolde­n har Den dominikans­ke republikks myndighete­r stengt luftrommet­mot nabolandet.

Nabolandiv­erksetter tiltak

Den dominikans­ke republikks president Luis Abinader har ikke svart på spørsmål fra journalist­er om han vil la Henry få lov til å reise inn i Haiti via landegrens­en. Abinader legger til at han ikke kommer til å tillate flyktningl­eirer for haitiere i Den dominikans­ke republikk.

Nabolandet Bahamas har kalt hjemambass­adeansatte. Bahamas har dermed kun en chargé d'affaires og to sikkerhets-attacher igjen på ambassaden i hovedstade­n Port-auPrince.

Mexico har oppfordret sine statsborge­re iHaiti tilåbegren­se reisevirks­omhet til kun det nødvendigs­te, og til åhamstre vann, drivstoff og matvarer somkan lagres.

Gjenger har advart innbyggere rundt Port-au-Princeom å holde barn innendørs, selv om den haitiske regjeringe­n har fremholdt at skolene skal være åpne.

 ?? ODELYN JOSEPH / AP / NTB ?? Soldater utenfor inngangen til den internasjo­nale flyplassen ved Port-au-Prince.
ODELYN JOSEPH / AP / NTB Soldater utenfor inngangen til den internasjo­nale flyplassen ved Port-au-Prince.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway