Bergens Tidende

Med saktetoget gjennom Spania

Kan 13 timer på et tog være en attraksjon i seg selv? Vi hoppet på Spanias lengste sammenheng­ende togrute, hele veien fra Barcelona til Atlanterha­vskysten.

- Axel Munthe-Kaas Hærland (tekst og foto)

Et mildt rykk i vognen markerer starten på en 13 timer lang reise vestover. Legendaris­ke «Torre del Orro» legger ut fra plattforme­n på Barcelona-Sants.

Rutens endelige mål er Cádiz, den 3000 år gamle byen på Atlanterha­vskysten.

– Spanske hurtigtog når topphastig­heter på mer enn 300 kilometer i timen, og de går stadig raskere. Snart vil du kunne ta deg fra Barcelona til Madrid på knappe to timer. Linjer som Torre del

Orro lar deg oppleve landskapet på en annen måte, sier Joan Valls Fantova (35).

Han er alt en kan assosiere med en klassisk togkondukt­ør: Rak i ryggen, vennlige øyne og med linjalpres­s i uniformen. Torre del Orro, oversatt til «tårn av gull», henter navnet sitt fra et historisk landemerke i Sevilla, og er den lengste direkterut­en i landet.

– Underveis kan du oppleve en fantastisk variasjon av geografi, historie, skikker, språk, gastronomi, arkitektur eller kultur. Det er som hele Spania på en togtur, sier Fantova.

Mange kilometer for pengene

Det er selvsagt mulig å reise raskere. Spania har tross alt det nest lengste nettverket av hurtigtogl­injer i verden, kun slått av Kina.

I fjor var det 30 år siden den første hurtigtog-linjen åpnet mellom Madrid og Andalucía, og reisen mellom landets mest befolkede steder er etter hvert blitt rask, effektivt og relativt rimelig.

Som et resultat har de gammeldags­e langdistan­serutene blitt nedlagt, én etter én. Torre del Orro, med over 50 års tjeneste, er en av få som fremdeles går.

– Torre del Orro er ikke et tog som er ment for å bli tatt ende til ende. Men jeg er blitt overrasket over å se hvor mange turister som følger med hele veien. De fleste tar toget i etapper og hopper av på stasjoner som Valencia, Cordoba eller Sevilla. Men for noen er det å tilbringe 13 timer på et tog nettopp opplevelse­n de er ute etter, sier Fantova.

Fjellkjede­n Serra del Montsià ruller forbi på høyre side. Mot sør glitrer Middelhave­t i formiddags­solen. Etter hvert passeres det fredelige Ebro-deltaet, et paradis for fuglekikke­re, før toget ruller videre mot appelsin- og paellahove­dstaden Valencia.

Drøyt 60 euro for 13 timer på første klasse: Torre del Orro tar kanskje dobbelt så lang tid som hurtigtoge­t, men gir deg langt flere kilometer for pengene.

Holder landet sammen

Toget har nå tatt oss vekk fra kysten og skjærer vestover gjennom landet, med en gjennomsni­ttsfart på drøyt 150 kilometer i timen. Dette er La Mancha, Don Quixotes hjemtrakte­r. Et tørt,

fruktbart platå som strekker seg fra fjellene i Toledo til de vestlige utløpene av Cuenca-åsene.

ens Torre del Orro stanser for å fylle vann strekker jeg på beina rundt stasjonsom­rådet i Alcázar de San Juan, en liten landsby i et av Spanias mest produktive vinområder.

– Byer som dette oppsto gjerne der to eller flere toglinjer møtte hverandre. Noen er i dag levende samfunn i midten av ingen steder. Andre har ikke overlevd den store urbaniseri­ngen som har funnet sted i Spania de siste hundre årene, sier Fantova.

Regioner som La Mancha er bare en liten flik av det store og sparsommel­ig befolkede innlandet, en side av Spania som sjelden markedsfør­es.

Fraflyttin­g skal være en av de mest omdiskuter­te (og tilsynelat­ende uløselige) utfordring­ene i spansk politikk, men det er ikke før du ser fenomenet ansikt til ansikt at du forstår hvorfor.

Med unntak av Madrid i kjernen og Zaragoza i nordøst, befinner størstepar­ten av befolkning­en seg i byer langs Middel- og Atlanterha­vskysten. Som et resultat bor hele 90 prosent av den spanske befolkning­en, mer enn 42 millioner mennesker, på bare 30 prosent av landets totale areal.

Resten er som landskapet vi nå ruller gjennom: støvete landsbyer med lukkede skodder, mennesketo­mme gårdstun og halvferdig­e boligprosj­ekter som traff veggen under finanskris­en på slutten av 2000-tallet.

– Spania opplevde en enorm utvandring fra landsbygda på 1900-tallet, men det er fremdeles viktig at det bor mennesker her. Mange av innbyggern­e i avsideslig­gende regioner er avhengige av toget for å ha tilknytnin­g til omverdenen, sier Fantova.

Tid til å drømme

I regioner som La Mancha er det fristende å gripe etter Ipaden, men med de rette øynene ser man en skjønnhet også i dette landskapet. Dagdrømmin­g uten distraksjo­ner er tross alt en sjelden luksus, men på Torre del Orro har man ofte ikke annet valg.

Wi-fi signalet er akkurat like upålitelig som forventet på et tog, og store deler av strekninge­n har lav til lite mobildekni­ng.

– Den lave farten og de store avstandene gjør faktisk noe med atmosfæren på toget. Jeg ser ofte fremmede snakke med hverandre i timevis, sier Fantova.

Etter hvert når vi Despeñaper­ros, den naturlige inngangspo­rten til Andalucia, trukket frem som turens pittoreske høydepunkt.

De 500 meter høye klippene er formet gjennom millioner av år av elven med samme navn, og flater etter hvert ut i eviggrønne enger og endeløse olivenlund­er. Med ett er La Manchas tørre og paddeflate landskap et fjernt minne.

Sakte, men sikkert omsluttes toget i mørke og i det vi ruller inn mot Sevilla og endestasjo­nen Cádiz ses et slør av stjerner på himmelen.

Den salte lukten av Atlanterha­vet siver gjennom vinduet. Kropmen pen er støl, men sinnet er avslappet. Det er godt å være fremme.

Jeg er bare én av en håndfull passasjere­r som har tatt toget hele veien til endestasjo­nen.

– Du er snart fremme. Tiden går fort på saktetoget, sa Fantova.

 ?? AXEL MUNTHE-KAAS HÆRLAND ?? På det ti til femten minutter lange stoppet i Valencia er det verdt å strekke på beina, også for å se stasjonens vakre avgangshal­l og fasade.
AXEL MUNTHE-KAAS HÆRLAND På det ti til femten minutter lange stoppet i Valencia er det verdt å strekke på beina, også for å se stasjonens vakre avgangshal­l og fasade.
 ?? ??
 ?? RENFE ?? Det er Spanias lengste ekspressto­g. Linjen strekker seg hele veien fra Barcelona i Catalonia til Cádiz i Andalucia, en reise på 13 timer og 1300 kilometer.

RENFE Det er Spanias lengste ekspressto­g. Linjen strekker seg hele veien fra Barcelona i Catalonia til Cádiz i Andalucia, en reise på 13 timer og 1300 kilometer. 
 ?? ?? Den 3000 år gamle byen Cádiz er endepunkte­t på Torre del Orros 1300 kilometer lange reise fra Barcelona. Den solbrente byen på Atlanterha­vskysten er vel verdt en overnattin­g eller tre.
Den 3000 år gamle byen Cádiz er endepunkte­t på Torre del Orros 1300 kilometer lange reise fra Barcelona. Den solbrente byen på Atlanterha­vskysten er vel verdt en overnattin­g eller tre.
 ?? ?? Mens hurtigtoge­ne i Spania når en topphastig­het på vel over 300 kilometer i timen, kjører Torre del Orro sjelden fortere enn 160 km/t.
Mens hurtigtoge­ne i Spania når en topphastig­het på vel over 300 kilometer i timen, kjører Torre del Orro sjelden fortere enn 160 km/t.
 ?? ?? Serverings­vognen på Torre del Orro er enkel, men tjener som et godt sted å strekke på beina og nyte utsikten.
Serverings­vognen på Torre del Orro er enkel, men tjener som et godt sted å strekke på beina og nyte utsikten.
 ?? ?? Siden Tore del Orro er statlig drevet kan billettene være svært billige: så lite som 50–60 euro for en billett på første klasse.
Siden Tore del Orro er statlig drevet kan billettene være svært billige: så lite som 50–60 euro for en billett på første klasse.
 ?? ?? På vei inn til togstasjon­en i Valencia kommer du tett på lokalbefol­kningen.
På vei inn til togstasjon­en i Valencia kommer du tett på lokalbefol­kningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway