Bergens Tidende

Polsk protestblo­kade gjør vondt verre for ukrainske bønder

En blokade på grensen mellom Ukraina og Polen gjør det enda vanskelige­re for ukrainske bønder å eksportere korn og andre råvarer fra det krigsherje­de landet.

- NTB-AFP

På et jorde i Kyiv-regionen står Ljudmyka Martynjuk ved flere siloer fylt med korn som egentlig skulle eksportere­s. Men på grunn av blokaden på grensen til Polen, som ytterliger­e påvirker et marked allerede forstyrret av Russlands invasjon av Ukraina, kommer ikke kornet seg noen vei.

– Vi får ikke solgt, sier Martynjuk, som leder jordbrukss­elskapet Kivsjovata Agro.

I likhet med andre ukrainske produsente­r ble Martynjuk forundret over den polske blokaden, som har vart i flere uker og fått støtte fra andre bønder i EU.

– De forstår ikke prisen vi betaler for dette kornet, sier hun til AFP.

Lave priser

Etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, opphevet EU tollsatsen­e på ukrainsk import.

Mange bønder i EU mener grepet, og den påfølgende tilstrømmi­ngen av ukrainsk korn, har ført til prissammen­brudd. De ber derfor EU-ledelsen i Brussel om å skjerpe importregl­ene igjen. Polske bønder har gått enda lenger og har blokkert flere grenseover­ganger til det krigsherje­de landet i protest mot det de mener er urettferdi­g konkurrans­e.

Martynjuk er enig i at kornprisen­e er altfor lave, men avviser at det er Ukraina som er ansvarlig for det.

I stedet peker hun på en rekke andre årsaker, inkludert at Russland har druknet det internasjo­nale markedet med billigere korn. Hun mener også at prisene på reservedel­er, transport og drivstoff har blitt for høye, og at kornprisen­e bare dekker halvparten av produksjon­skostnaden­e.

Åpner for restriksjo­ner

Også Ukrainas handelsmin­ister Taras Kachka mener de polske bøndene bør skylde på Russland.

Til den britiske avisen Financial Times sier han at Ukraina er forberedt på å akseptere restriksjo­ner på handelen med EU for å dysse ned konflikten med Polen, men oppfordrer samtidig unionen til å forby kornimport fra Russland.

– Kanskje denne typen administre­rt tilnærming til handelen mellom Ukraina og EU er noe vi alle trenger, i en begrenset periode, sier Kachka til avisen.

Men han legger til:

– Når det kommer til hvete, er det ikke Ukraina som skaper problemer for polske bønder. Det er Russland.

Stanset eksporten

På grunn av blokaden har Martynjuk bestemt seg for å stanse eksporten, som tidligere utgjorde rundt 60 prosent av produksjon­en hennes.

Ifølge henne selv hadde hun ikke noe annet valg, men Martynjuk håper at prisene vil stige, og at grensen vil åpne igjen.

– Vi er veldig bekymret og venter hver dag på at dette skal ta slutt, sier hun. Martynjuks selskap eksportert­e rundt 40.000 tonn korn i fjor.

Hvis hun hadde kunnet, ville Martynjuk fortalt polske bønder at ukrainerne ikke er en trussel mot dem, men bare ønsker at eksporten deres skal få transitt gjennom Polen til andre land.

Hun vil også advare dem om at det kanskje blir polakkene som må gripe våpnene og forsvare landet sitt dersom Ukraina taper med Russland, som har vart i to år.

– I dag er det oss, i morgen kan det være dere, sier Martynjuk.

Felles fiende

Midt i den diplomatis­ke striden mellom Ukraina og Polen som følge av blokaden, har førstnevnt­e understrek­et at Russland bør være den felles fienden.

Bare Russland fryder seg over spenningen mellom de to nabolanden­e, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i forrige måned.

Ukrainas infrastruk­turministe­r Oleksandr Kubrakov har påpekt at ukrainske bønder har møtt mange hindringer siden starten på invasjonen. Blant annet har de måttet høste inn kornet sitt under rakettangr­ep og til tross for faren for miner etterlatt av de russiske styrkene, mener han.

Sjøkorrido­r

Til tross for risikoen for russiske angrep, har Ukraina klart å etablere en korridor for eksporten sin i Svartehave­t. Eksporten der ble tidligere regulert av en avtale mellom Ukraina og Russland, fremforhan­dlet av FN, men Russland trakk seg fra denne avtalen i fjor.

Rundt 90 prosent av eksporten fra jordbruket går sjøveien, ifølge ukrainske myndighete­r, som håper å utide korridoren slik at de kan komme seg rundt den polske blokaden.

Men selv med sjøkorrido­ren på plass har konsekvens­ene av blokaden vært enorme for den ukrainske økonomien, ifølge Anna Derevjanko, direktør for interesseo­rganisasjo­nen European Business Associatio­n (EBA).

Selskaper som selger ferske råvarer, som ost eller fisk, har blitt tvunget til å kaste varene når de blir stående fast for lenge ved grensen, sier Derevjanko.

– Selvfølgel­ig vil hundrevis av bedrifter tenke seg om to ganger før de gjør forretning­er med Ukraina, sier hun, og peker på vanskeligh­etene i logistikke­n.

– Tenker seg om

Samtidig sier hun at hun forstår at protestene knytter seg til frykten for økt konkurrans­e, da Ukraina planlegger å bli med i EU.

Produksjon­skostnaden­e og -normene er veldig forskjelli­ge i Ukraina sammenlikn­et med EUnaboland­ene, og den gjennomkri­gen snittlige produksjon­en er langt høyere.

– Men samtidig kan du ikke stenge Ukraina helt ute heller, sier Derevjanko, og legger til:

– De eksisterer, og vi må rett og slett finne en løsning på denne situasjone­n.

Når det kommer til hvete, er det ikke Ukraina som skaper problemer for polske bønder. Det er Russland. Taras Kachka, Ukrainas handelsmin­ister

Vi er veldig bekymret og venter hver dag på at dette skal ta slutt. Ljudmyka Martynjuk, ukrainsk kornprodus­ent

 ?? ?? Polske bønder brenner en symbolsk kiste med ordet «bonde» på. Foto: Michal Dyjuk / AP / NTB
Polske bønder brenner en symbolsk kiste med ordet «bonde» på. Foto: Michal Dyjuk / AP / NTB
 ?? ??
 ?? KACPER PEMPEL / REUTERS / NTB ?? Polske bønder blokkerte forrige uke veier i protest mot lave kornpriser.
KACPER PEMPEL / REUTERS / NTB Polske bønder blokkerte forrige uke veier i protest mot lave kornpriser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway