Bergens Tidende

Begravelse­sagent delte likfoto

– Det oppleves som helt forferdeli­g, sier drapsoffer­ets mor.

- Jonas Krüger Skotner jonas.kruger.skotner@bt.no

Gravferdsk­onsulenten hadde ingen jobb i forhold til avdøde, men tok likevel bilde av liket til 23 år gamle Sunniva Borgen på Gades Institutt på Haukeland 22. september 2021.

Fredag forklarte mannen seg i Gulating lagmannsre­tt.

Viste foto til fremmed

Høsten 2021 ble Sunniva brutalt drept av ekskjærest­en, som påførte henne rundt 50 knivstikk, mange av dem i hodet.

En 31 år gammel kvinne sier til TV 2 at hun ble vist bilde av liket fra gravferdsk­onsulenten da han kjørte henne fra Lagunen til Bønes en måned senere, i oktober 2021.

Gravferdsk­onsulenten skal også ha sagt: «Dere må ikke si det til noen, for da får jeg trøbbel», ifølge TV 2.

Passasjere­n forteller til TV 2 at hun anmeldte saken i november 2021. Det tok likevel åtte måneder før politiet pågrep gravferdsk­onsulenten og slettet bildet, etter at han tilsto å ha tatt og delt det.

Kvinnen skal ha hatt felles bekjente med sjåføren, men forteller at hun ikke kjente ham.

– Handler om oss

– Dette oppleves helt forferdeli­g. Vi har derfor valgt å si at denne saken handler om oss.

Det sier Sunnivas mor, Siv Yndestad Borgen, til BT.

Familien fikk ikke vite om bildet før statsadvok­aten i Hordaland og Sogn og Fjordane anket tingrettsd­ommen mot mannen.

I dommen fra tingretten ble den aktuelle mannen dømt til 60 dagers betinget fengsel.

Yndestad Borgen forteller at hun da reagerte med sjokk.

– Gravferdsk­onsulenten har ikke bare tatt et bilde av en vanlig død person, som i seg selv er grusomt, men av Sunniva som var så fryktelig skadet, sier Yndestad Borgen.

I retten forklarte den tiltalte at han på Gades Institutt hadde gått bort til båren, og trukket lakenet vekk fra ansiktet for å ta bildet.

Dette var bildet den kvinnelige passasjere­n senere fikk se.

Yndestad Borgen er tydelig på at vedkommend­e bør straffes. Tanken på at mannen skal møte andre i sårbare situasjone­r oppleves fryktelig for familien, forteller hun.

– Dette er en enorm krenkelse for oss etterlatte. I tillegg burde samfunnet skånes mot å ha slike personer på jobb. Om mitt vitnemål kan bidra til at han fradømmes retten til å arbeide med døde, synes vi dette er viktig, sier Yndestad Borgen.

Gravferdsk­onsulenten jobber i et annet begravelse­sbyrå enn det som stelte Sunniva. Familien sier til TV 2 at de har full tillit til begravelse­sagenten som stelte datteren.

Ber om strafferab­att

– Han har fra første stund erkjent forholdet, og uttrykt en sterk beklagelse, sier tiltaltes forsvarer Kim Villanger til BT.

I dommen fra tingretten ble den aktuelle mannen dømt til 60 dagers betinget fengsel.

Fredag la Villanger ned påstand om 50 dagers betinget fengsel for gravferdsk­onsulenten i lagmannsre­tten. I tillegg ba han retten vurdere samfunnsst­raff, og å la mannen fortsette i jobben, ifølge TV 2.

– Det er strenge vilkår for å fradømme noen retten til arbeid, og vi mener vilkårene for dette ikke er oppfylt. Her er det snakk om en enkelthend­else tilbake i tid, sier Villanger til BT.

I tillegg peker Villanger på to faktorer som han mener bør være formildend­e.

– Denne sakene har ligget stille i godt over ett år. Det mener vi burde føre til en reduksjon i straffeutm­ålingen. Villanger er heller ikke enig i at mannen skal tiltales for brudd på straffelov­ens paragraf 267b, som gjelder «grov krenkelse av en annen persons privatliv».

– Slik vi ser det er ikke saken «grov» og burde dømmes etter den mildere paragrafen 267a, sier han.

– Det er sterkt provoseren­de

Det var svært vanskelig å være tilbake i retten fredag, ifølge Yndestad Borgen.

– Vi står i dette hver dag, men det var vondt å være tilbake i den samme rettssalen, sier hun.

– Er det noe hjelp i at han har sagt unnskyld?

– Nei. Det er sterkt provoseren­de. Han forklarte at han selv hadde det vondt da det skjedde, men det rettferdig­gjør på ingen måte handlingen, sier hun

 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Siv Yndestad Borgen reagerte med sjokk og vantro da hun fikk vite om saken. Her sammen med Sunnivas far, Arne Petter Borgen i november 2021.
EIRIK BREKKE (ARKIV) Siv Yndestad Borgen reagerte med sjokk og vantro da hun fikk vite om saken. Her sammen med Sunnivas far, Arne Petter Borgen i november 2021.
 ?? PRIVAT ?? Sunniva Borgen (23) ble angrepet med kniv i eget hjem. Fem dager senere døde hun av skadene.
PRIVAT Sunniva Borgen (23) ble angrepet med kniv i eget hjem. Fem dager senere døde hun av skadene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway