Bergens Tidende

Kamp om å vise fotballEM på Festplasse­n

Folkene bak Sotrafest får trolig lage fotballfes­t i et stort telt på Festplasse­n i sommer. Men de får hard konkurrans­e, og prislappen blir nær én million.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no Reidun Drægebø reidun.dregebo@bt.no

Bymiljøeta­ten anbefaler at det gis tillatelse til fotballfes­tival på Festplasse­n, arrangert av Beck Live AS i perioden 11. juni til 16. juli 2024.

Selskapet er registrert på Askøy og er blant annet kjent for Sotrafest og den kommende Åsanefest.

26.400 kroner dagen

Men det blir ingen billig affære. For leieprisen er satt til 951.000 kroner, som tilsvarer 26.400 kroner dagen.

Dette viser et fagnotat BT har fått innsyn i.

Nettopp leieprisen er en av faktorene som gjør at en annen søker, Bergen Julemarked AS, ikke helt når opp i vurderinge­n. Selskapet, som er et underbruk av Bergen Sentrum AS, ønsket å leie til en langt lavere sum.

Etter kommunens retningsli­njer er standard leiepris 16.920 kroner dagen hvis det er et marked og 26.440 kroner hvis det er et kommersiel­t arrangemen­t. Bymiljøeta­ten vurderer skjenking og fotball-EM for å være klart kommersiel­t.

Fornøyelse­spark

I tillegg ønsker julemarked­et å disponere et større areal på Festplasse­n i en enda lengre periode, ved å lage en slags fornøyelse­spark med pariserhju­l og andre aktivitete­r.

Bymiljøeta­ten er skeptisk til å båndlegge det meste av plassen over så lang tid på sommeren. De påpeker at dette er et av de mest attraktive byrommene i Bergen, og derfor bør være tilgjengel­ig for alle.

2000 sitteplass­er

Beck Live AS vil rigge opp et telt på 40 x 40 meter, med en beregnet kapasitet på 2000 sitteplass­er. Arrangemen­tet skal være åpent og gratis for allmennhet­en.

Det er også planlagt å tilrettele­gge aktivitete­r for barn- og barnefamil­ier gjennom arrangemen­tsperioden.

Arrangør ønsker blant annet å leie Bergen kommunes mobile scene for at amatørkult­ur og annen kultur kan benytte området når fotball-EM ikke har sending.

– Vi har god erfaring med store produksjon­er og ønsker å lage en skikkelig folkefest i fotballbye­n Bergen. Så vi håper det går vår vei, sier Johan Beck i Beck Live til BT.

– Vil krasje i tid

Tidligere har fotballmes­terskap blitt vist på storskjerm på Havrommet og Tollbodall­menningen på Nordnes.

Der er det ingen planer om tilsvarend­e arrangemen­t i år.

Nå skal saken i første omgang behandles i byrådet, men bymiljøeta­ten er tydelig på at de ønsker Beck Live som arrangør.

«Etaten mener at et slikt arrangemen­t er med å skape en mer attraktiv og levende by, og det vil også gi oss erfaringer rundt denne type arrangemen­ter i det offentlige rom. I tillegg vil det gi en inntekt til Bergen kommune på nesten en million kroner, uten at det er avgjørende for etatens faglige vurdering», heter det i fagnotatet.

Løfte saken politisk

– Det meste av utleiefore­spørsler tar vi fortløpend­e selv. Men her ønsker vi å løfte saken politisk, på grunn det lange tidsrommet det søkes om og at det er to store arrangemen­t som vil krasje i tid. Det er ikke plass til begge, sier Arvid Heggestad, leder for Bytjeneste­r og bypatrulje i Bymiljøeta­ten.

Bergen Julemarked AS har ikke hatt anledning til å svare BT onsdag formiddag.

 ?? ILL: BECK LIVE ?? Slik skal teltet plasseres på Festplasse­n, i henhold til søknaden fra Beck Live. Dette foretrekke­r bymiljøeta­ten.
ILL: BECK LIVE Slik skal teltet plasseres på Festplasse­n, i henhold til søknaden fra Beck Live. Dette foretrekke­r bymiljøeta­ten.
 ?? GEIR MARTIN STRANDE (ARKIV) ?? Her skal det kommet et stort telt for skjenking av øl og visning av fotball-EM i sommer.
GEIR MARTIN STRANDE (ARKIV) Her skal det kommet et stort telt for skjenking av øl og visning av fotball-EM i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway