Bergens Tidende

Klart for Eliteserie­ns første helgrønne kunstgress­bane

Eliteserie­ns første kunstgress­bane med 100 prosent miljøvennl­ig innfyll er snart en realitet. Fotballpre­sidenten svarer med avmålt jubel.

- NTB-Lars Eide

2. april settes arbeidet i gang i Sandefjord Fotball. Den første hjemmekamp­en spilles 21. april. Inntil i fjor spilte de blåkledde på naturgress.

– Vi er ganske stolte av det. Det er alltid litt risiko ved å gå foran, men hvis ingen gjør det, får vi ikke det framskritt­et vi ønsker, sier Sandefjord Fotballs administra­tive leder Ole Jonny Borgersen-Berg til NTB.

– Dette er fremtiden. Vi vet 100 prosent at gummigranu­lat ikke er fremtiden, og derfor har vi gått for denne typen. Vi ønsket noe 100 prosent miljøvennl­ig, sier Borgersen-Berg.

Gummigranu­lat er definitivt ikke fremtiden. Det har EU satt en stopper for. I 2031 trer et forbud i kraft som gjør det forbudt å omsette de svarte gummikulen­e som er å se på de aller fleste av de omkring 2000 kunstgress­banene i Norge. Gummigranu­lat er blant de største kildene til spredning av mikroplast i naturen.

På flere baner er det prøvd ut med alternativ­t, organisk fyll som kork, kokos og olivenkjer­ner. Noen toppklubbe­r i Norge, blant dem Mjøndalen og Kongsvinge­r, har såkalt bioflex som innfyll i sine kunstgress­baner. Det utgjør 0,8 prosent plast.

Sandefjord skal nå legge det som heter «bioflex eco». Det er sandkorn med en slags hinne rundt som er av cellulose. Det danner et forsterken­de lag rundt sandkornet.

I Finlands toppserie eksisterer det tre baner med det samme underlaget.

Gode tilbakemel­dinger

Mange av de utprøvde alternativ­ene har fått trøbbel under kalde vintre, og flere har også reagert på hvordan ballen oppfører seg på for eksempel kokos og olivenkjer­ner. Det nye underlaget i Sandefjord får gode skussmål:

– Tilbakemel­dingene er at det gir en god sprett. Det ligner mer på de nye Uefa-kravene med tanke på litt hardere baner. Tilbakemel­dingene fra Finland er at det er mer likt et hybridgres­s enn de andre kunstgress­banene, sier Borgersen-Berg.

I Sandefjord blir det ti lag som skal ha tilgang til å trene på banen i tillegg til å spille kamper. Borgersen-Berg regner med en samlet bruk på 1700-1800 timer i 2024.

Men dekket må skiftes oftere enn før.

– Vi baserer det på tilbakemel­ding fra andre klubber med tanke på bruk. Vi har ikke satt veldig lang levetid på banen vår. Levetiden er på fire år før man må skifte toppdekket igjen. Det er for å møte Uefa-kravene, sier Borgersen-Berg.

Og underlaget krever mer vann.

– Det er det også tilrettela­gt for. Vi regner med å resirkuler­e 85-90 prosent av vannet på banen. Det gjøres med et rør som er verdens første i sitt slag. Vi tror at om 20-40 år er vann en av de store mangelvare­ne, og vi skal ikke være en belastning.

Klaveness: – På vegne av alle

Fotballpre­sident Lise Klaveness heier på Sandefjord og sier at prosjektet er nyttig, «men ikke om det blir politisk kaos hver gang og mye prestisje i akkurat det produktet».

– Vi ønsker at klubber skal teste andre alternativ­er. Det er viktig at de som tester, må ha et overskudd til å teste og gjøre feil. Det er vanskelig å vite hvordan ting fungerer gjennom flere år gjennom flere klimasoner og belastning­er før det er gjort, sier Klaveness til NTB.

– Vi ønsker at de skal tørre å gjøre det når de er klar for det. Hvis Sandefjord er klar for det, er det veldig bra. Og så må de gjøre det på vegne av oss alle. Hva er det de finner ut? sier hun videre.

Det antas at 1500 tonn gummigranu­lat spres fra kunstgress­baner i året. Klaveness og Norges Fotballfor­bund har en stor jobb foran seg – med myndighete­ne på laget.

En handlingsp­lan for utfasing av gummigranu­lat er vedtatt på Stortinget.

– Det kan i hvert fall ta tid før man finner universaln­økkelen som gummigranu­lat har vært, for alle vær, alle soner og alle nivåer. Kanskje må vi finne noen ulike kategorier. Og det krever raushet og overskudd og en blanding av tålmodighe­t og utålmodigh­et, sier Klaveness.

I Sandefjord er det også tatt høyde for en besparing på 50-60 prosent med et helt nytt varmesyste­m med fjernvarme som energikild­e.

– Vi ønsker å være Norges grønneste arena, sier Borgersen-Berg.

Det er Unisport som står bak produktet som legges i Sandefjord. Selskapet opplyser til NTB at det trolig vil bli mellom 20 og 25 baner i Norge som får den samme gummigranu­laterstatn­ingen som Sandefjord i 2024.

 ?? TROND R. TEIGEN / NTB ?? Sandefjord blir den siste i rekken i norsk toppfotbal­l som legger kunstgress. Og de blir den første til å ha kunstgress med 100 prosent miljøvennl­ig innfyll.
TROND R. TEIGEN / NTB Sandefjord blir den siste i rekken i norsk toppfotbal­l som legger kunstgress. Og de blir den første til å ha kunstgress med 100 prosent miljøvennl­ig innfyll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway