Bergens Tidende

De kjemper for sitt politiske liv. Minst én av dem lever farlig.

Marte Mjøs Persen mistet ministerjo­bben, men er lysten på å fortsette på Stortinget. Nå kan hun få kamp av kulturmini­ster Lubna Jaffery.

- Kjetil Gillesvik kjetil.gillesvik@bt.no Anders Haga anders.haga@bt.no

Til helgen sparker Vestland Ap i gang kampen om hvem som skal få represente­re partiet på Stortinget i neste stortingsp­eriode. I Hordaland ser det ut til å bli et bikkjeslag­smål om de øverste plassene. En viktig årsak til det er de elendige målingene.

Akkurat nå ligger partiet an til å få inn kun to represente­ntarer fra Hordaland, viser en prognose fra meningsmål­ingsnettsi­den Poll of polls.

Det er to mindre enn ved valget for snart tre år siden.

Selv om partiet er svært nære å klare tre representa­nter fra Hordaland, kommer de ikke unna følgende hodepine:

Disse datoene avgjør valget

1. august: Frist for kandidaten­e til å svare på om de ønsker renominasj­on.

28. august: Frist for kommunepar­tiene og AUF til å sende inn forslag på kandidater.

17. september: Frist for nominasjon­skomiteen til å sette opp det første listeforsl­aget.

22. oktober: Frist for kommunepar­tiene og AUF til å kommentere listeforsl­aget.

28. oktober: Frist for nominasjon­skomiteen til å sette opp det endelige listeforsl­aget.

30. november: Nominasjon­smøte.

Hvordan i alle dager skal de få plass til sine mest profilerte representa­nter?

Profiler fra Bergen

I Hordaland Ap er tradisjone­n at det skal være lik representa­sjon mellom menn og kvinner og by og land. Ved forrige stortingsv­alg ble det løst ved at politimann­en Odd Arild Hovland fra Bømlø ble plassert på 2. plass, og helsearbei­deren Linda Merkesdal fra Voss på 4. plass.

Det er imidlertid Aps «bergensern­e» som har bemerket seg mest i innebærend­e periode.

1. kandidat ved forrige valg, Marte Mjøs Persen, har vært olje- og energimini­ster og arbeids- og inkluderin­gsminster.

3. kandidat Eigil Knutsen er finanspoli­tisk talsperson for Ap.

5. kandidat Lubna Jaffery er kulturmini­ster.

Med dagens oppslutnin­g ville imidlertid Lubna Jaffery måtte se langt etter en fast plass på Stortinget. Om hun vil fortsette sin rikspoliti­ske karriere, trenger hun et solid opprykk på listen.

Bergenser eller osing?

Spørsmålet nå er om en flyttemeld­ing kan sikre alle de tre «bergensern­e» en plass på toppen av listen. Marte Mjøs Persen, tidligere ordfører i Bergen, har nemlig gjort osing av seg.

– Hva er det står i sangen? Du kan ta jenten ut av Sandviken, men aldri Sandviken ut av jenten, svarer Persen på spørsmål om hun nå skal regnes som by eller land.

– Men jeg har ikke flyttet av taktiske årsaker. Jeg har flyttet fordi vi har funnet et fint hus. Jeg har også svigerfami­lie på Os og er gift med en mann som ville hjem. Mine barn kommer også etterhvert til å bli osinger, sier Persen, som innrømmer at hun er lysten på en ny periode.

Hvilke plassering vil hun ikke spekulere på.

Også kulturmini­ster Lubna Jaffery sier hun tar gjenvalg. Heller ikke hun vil spekulere i hva slags plass.

– Det er opp til nominasjon­skomiteen hvordan de plasserer folk, sier Jaffery.

Linda Merkesdaf ønsker også en ny periode, mens Eigil Knutsen og Odd Harald Hovland ikke er klar for å svare på om de vil fortsette.

Kritisk til resultaten­e

Ved nominasjon­sprosessen for fire år siden brøt Arbeiderpa­rtiet den veletabler­te praksisen med å ha mann og kvinne på annenhver plass. Den gang valgte Ruth Grung å trekke seg i protest mot beslutning­en. Nå er hun ønsket til å sitte i den nye nominasjon­skomiteen som skal velge ut stortingsk­andidater.

Grung er kritisk til å ta for mye hensyn til geografi.

– Det er ikke sikkert en skal tenke på samme måte som tidligere. Jeg mener det viktigste er at en kan vise til resultater. Når vi har så lav oppslutnin­g som nå, blir det enda viktigere.

– Synes du det har vært levert godt?

– Jeg synes ikke det, når vi verken fikk til Griegakade­miet eller E16. SV har fått æren for de tingene som er blitt lokalisert til Vestland.

Grung lar seg ikke blende av at flere fra Hordaland har hatt helt sentrale posisjoner og at Lubna Jaffery nå er kulturmini­ster.

– Det er utrolig viktig og strategisk, men så må de levere, da. Også på kultur. Dette er en av de mest sentralise­rte sektorene i Norge, sier Grung.

 ??  EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Lubna Jaffery, Marte Mjøs Persen og Linda Merkesdal hadde grunnn til å skåle etter valget i 2021. Den gang fikk de inn fire mandater.
 EIRIK BREKKE (ARKIV) Lubna Jaffery, Marte Mjøs Persen og Linda Merkesdal hadde grunnn til å skåle etter valget i 2021. Den gang fikk de inn fire mandater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway