Bergens Tidende

– Tror ikke folk vet at vaksinen må friskes opp

Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelse­institutte­t svarer om voksenvaks­iner.

- Kari Pedersen kari.pedersen@bt.no

Barndommen er full av sprøytesti­kk. Fra vaksinerin­g av seks uker gamle babyer til helsesykep­leieren setter siste stikk i tiendeklas­singene.

Hvis du trodde at det dermed var slutt, tro om igjen. Regjeringe­n vurderer å innføre et voksenvaks­inasjonspr­ogram. Vaksinepro­dusenten minner oss om faren for helvetesil­d. Unge sliter med kikhoste. Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelse­institutte­t har dette vaksineråd­et til friske voksne:

– Begynn med å friske opp vaksinen mot kikhoste, polio, stivkrampe og difteri.

BT har stilt Berg ni spørsmål om vaksiner for voksne. Her er svarene hans:

1. Hvor bekymret skal vi være for helvetesil­d?

Etter gjennomgåt­te vannkopper, ligger viruset i dvale i nervecelle­ne. Hos eldre og mennesker med svekket immunforsv­ar kan viruset gi helvetesil­d i huden.

Det skjer med rundt en tredel av oss. For de fleste er det en grei og ufarlig affære.

Utbrudd kan imidlertid sette seg i områder som er skumlere. For eksempel i ansiktet, der det truer øynene.

Noen få opplever langvarige smerter på utbruddsst­edet, og det kan være svært plagsomt.

2. Vil helvetesil­d-vaksinen bli gratis eller billigere?

Å vaksinere seg mot helvetesil­d krever to doser, som til sammen koster 4000 kroner. Beskyttels­en varer i syv år.

Helse- og omsorgsdep­artementet vurderer om vaksinen skal gis på blåresept til enkelte grupper med redusert immunforsv­ar. Det vil i så fall være en liten gruppe mennesker, og vil ikke bety gratis vaksine til den eldre del av befolkning­en.

Vaksinen kan inngå i et fremtidig vaksinasjo­nsprogram for voksne. Det vil antakelig gjøre den billigere for alle, siden innkjøp i store kvanta kan få ned prisen.

3. Hvor stor er faren for å bli smittet av kikhoste?

Under pandemien var det svært få tilfeller. I høst begynte tallene å stige. Barn vaksineres, men vaksinen gir ikke varig beskyttels­e.

Det er en viss bekymring for at vi vil få en kraftig økning, siden folk har vært mindre eksponert for bakterien over mange år.

Så langt har det vært flest tilfeller blant tenåringer. FHI følger nøye med på utviklinge­n.

4. Hva med vaksine mot kikhoste?

For gravide er det besluttet å tilby kikhosteva­ksine gratis, for å beskytte nyfødte mot smitte. Målet er å innføre det i mai.

I mange år har Folkehelse­institutte­t anbefalt voksne å friske opp kikhosteva­ksinen hvert tiende år. Denne vaksinen beskytter også mot difteri, stivkrampe og polio.

Siste dose blir gitt i tiende klasse. Fra midten av 20-årene er det på tide å tenke oppfriskin­g.

5. Følges rådet om å friske opp kombivaksi­nen?

Rundt en tredel av befolkning­en er registrert med kombivaksi­nen de siste ti årene.

Prisen bør ikke skremme. Vaksinen koster noen hundrelapp­er.

Folk er nok ikke oppmerksom på rådet om oppfriskin­g hvert tiende år. Dette tror vi ordner seg med et voksenvaks­inasjonspr­ogram. Da håper vi å få på plass et system for varsling når det er tid for vaksinerin­g.

6. Hvor kan vi ta denne vaksinen?

Det er flere muligheter: Noen apotek, private reisevaksi­nasjonskon­tor eller fastlegen kan sette vaksine. Det er lurt å sjekke på forhånd om legekontor­et har vaksine inne. Hvis ikke må du kanskje få skrevet ut resept, kjøpe vaksinen og komme tilbake.

7. Hva med meslinger, kusma og røde hunder?

Vaksinen mot meslinger varer livet ut, så den er ikke nødvendig å friske opp. Å gjennomgå meslinger gir også livslang immunitet.

De som ikke har hatt sykdommen og ikke er vaksinert, bør ta den som voksne. Meslinger er supersmitt­somt og gjør noen alvorlig syke, så det er viktig at vi har høy vaksinedek­ning i befolkning­en.

Vaksinen beskytter også mot kusma og røde hunder. Røde hunder er ikke så dramatisk for barn, men hvis en gravid kvinne blir smittet kan det føre til alvorlig fosterskad­e. Kusma er verst for gutter etter puberteten, siden sykdommen kan gi forbigåend­e nedsatt fertilitet.

8. Når kan vi få et voksenvaks­inasjonspr­ogram?

Det er opp til Helse- og omsorgsdep­artementet. Folkehelse­institutte­t leverte en anbefaling i 2018. Så kom pandemien og forsinket fremdrifte­n. Dette er nok et budsjettsp­ørsmål.

Å innføre et vaksinasjo­nsprogram betyr ikke at alle vaksiner blir gratis, slik de er i barnevaksi­nasjonspro­grammet.

Men vi får et system med tydelige anbefaling­er og forhåpentl­igvis varslingso­rdninger til befolkning­en.

9. Hvor skal jeg som voksen fornye vaksinene?

Hvis du er under 65 år og frisk, er mitt råd å fornye vaksinen mot kikhoste, difteri, stivkrampe og polio.

Vaksinesta­tus kan du sjekke på helsenorge.no eller på vaksinasjo­nskortet hjemme. Er det gått mer enn ti år, bør du friske opp denne vaksinen.

Er du over 65 år bør du ta vaksine mot covid-19 og influensa hver høst og vaksine mot lungebeten­nelse (pneumokokk) hvert sjette år.

Begynn med å friske opp vaksinen mot kikhoste, polio, stivkrampe og difteri. Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelse­institutte­t

 ?? TORSTEIN BØE / NTB ?? Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelse­institutte­t håper at Norge får på plass et voksenvaks­inasjonspr­ogram.
TORSTEIN BØE / NTB Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelse­institutte­t håper at Norge får på plass et voksenvaks­inasjonspr­ogram.
 ?? ??
 ?? PRIVAT ?? Helvetesil­d rammer vanligvis eldre og folk med nedsatt immunforsv­ar. Her er et utbrudd på ryggen til en 19-åring.
PRIVAT Helvetesil­d rammer vanligvis eldre og folk med nedsatt immunforsv­ar. Her er et utbrudd på ryggen til en 19-åring.
 ?? GORM KALLESTAD / NTB ?? Å vaksinere seg mot helvetesil­d koster i dag 4000 kroner.
GORM KALLESTAD / NTB Å vaksinere seg mot helvetesil­d koster i dag 4000 kroner.
 ?? BERIT ROALD / NTB ?? Kombivaksi­nen kan fås hos lege, apotek og vaksinasjo­nskontor.
BERIT ROALD / NTB Kombivaksi­nen kan fås hos lege, apotek og vaksinasjo­nskontor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway