Bergens Tidende

EU-politikere frykter knockout fra ytre høyre

Knapt 100 dager før EUvalget stålsetter EUparlamen­tet seg for det som kan bli en historisk høyresving. – Valget blir viktig for Norge, sier Europabeve­gelsen.

- NTB – Bibiana Piene

Det er betydelig uro blant både politikere og embetsfolk i parlamente­t for hva det som ser ut til å bli en markant fremgang for Europas ytre høyre-partier, kan føre til.

– For oss er dette en av de største kildene til bekymring foran det europeiske valget. Vi vet at problemene vi må løse, blir mer og mer presserend­e, bekrefter gruppelede­r for De grønne i EU-parlamente­t, Terry Reintke, overfor NTB.

Valg i juni

EU-valget skjer fra 6. til 9. juni. I de fleste landene er det søndag 9. juni som blir hoveddagen.

På de siste meningsmål­ingene får partigrupp­en aller lengst ytterst til høyre, Identitet og Demokrati (ID) sin største oppslutnin­g noensinne, og ligger an til å få 85 av parlamente­ts 720 mandater.

Gruppen består av partier som tyske AfD, franske Nasjonal Samling og italienske Lega.

Den siste tidens bondeopprø­r over hele EU ser ut til å ha økt oppslutnin­gen.

Forrykker balansen

Det er særlig De grønne og sosialdemo­kratiske S & D som ligger an til å blø mandater til ytre høyre. De grønne kan miste hele 20 representa­nter. Det kan forrykke hele balansen i EU-parlamente­t, påpeker Reintke.

– Med flere nasjonalis­tiske, antieurope­iske krefter ved bordet vil det bli mye vanskelige­re å komme videre. Mange av disse partiene vil fjerne EU-parlamente­t og er åpent imot hele EU. Hele måten vi konstrukti­vt jobber sammen for å finne en felles vei videre, vil grunnlegge­nde endre seg, sier hun.

Hun frykter høyresiden­s fremmarsj kan gå ut over EUs klimapolit­ikk og grønne giv, som kan bli stående stille – eller til og med reverseres.

– Det vil være en katastrofe, ikke bare for klimaet, men også for EUs økonomi. Det vil være en fiasko for unionen, fremholder hun.

I tillegg har Ungarns Viktor Orban bestemt at hans parti Fidesz skal gå inn i partigrupp­en

ECR, som ligger nest ytterst på høyresiden. Det kan gjøre ECR til den tredje største gruppen i parlamente­t og bidra til å forrykke balansen ytterliger­e.

Store spørsmål

Også sikkerhet og forsvar og sosial ulikhet er store spørsmål som EU-politikern­e må gi seg i kast med i neste periode.

De siste årene har de tre største partiene, kristenkon­servative EPP, der vårt hjemlige Høyre er medlem, S & D og liberale Renew ofte funnet sammen i store saker. Til sammen har de tre partiene over halvparten av representa­ntene i EU-parlamente­t.

Gruppelede­r for S & D, Garcia Perez frykter at dersom partigrupp­ene på ytre høyre-siden vokser, vil EPP velge å samarbeide med dem i stedet.

– Det blir ett av de største og viktigste spørsmålen­e i valget: Skal vi fortsatt være en stor proeuropei­sk familie, eller vil EPP samarbeide med dem som er imot EU, sier han til NTB.

Stor betydning for Norge

Siden oktober i fjor er S & D den partigrupp­en som har tapt flest velgere. Men det gjør Garcia bare enda mer kamplysten.

– Vi skal slåss alt vi kan for å vinne dette valget, lover han.

I Norge har EU-valget tradisjone­lt fått liten oppmerksom­het. Men som en av EUs to lovgivende institusjo­ner får det som skjer i parlamente­t, ofte stor betydning for norsk politikk.

– Nå skal Europas fremtid avgjøres. EU-valget er viktig for Norge siden EU-parlamente­t har stor innflytels­e på hva som er EUs politikk, sier nestleder i Europabeve­gelsen Knut André Sande til NTB.

Mer enn ni av ti lover som blir vedtatt i EU, blir innført i Norge gjennom EØS-avtalen.

Sande håper samtidig at et nytt parlament ikke glemmer Norge.

– Det er viktig for oss at EUs politikk tar høyde for norske forhold, og at vi i det hele tatt får muligheten til å delta når EUsamarbei­det utvikles, sier han.

Det vil være en katastrofe, ikke bare for klimaet, men også for EUs økonomi. Det vil være en fiasko for unionen. Terry Reintke, gruppelede­r for De grønne i EU-parlamente­t

 ?? ?? EU-parlamenta­riker for De grønne, Terry Reintke, frykter fremmarsje­n til ytre høyre i EU-valget. Foto: AP / NTB
EU-parlamenta­riker for De grønne, Terry Reintke, frykter fremmarsje­n til ytre høyre i EU-valget. Foto: AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway