Bergens Tidende

Unge Høyre-lederen vil forby Tiktok i Norge

Ola Svenneby mener den svært populære appen kan utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet.

- Erik Tangen E24/BERGENS TIDENDE

– Jeg er sikker på at Tiktok vil bli forbudt. Det er kun et spørsmål om når, sier Unge Høyre-leder Ola Svenneby til E24.

Han mener at partiet bør gå inn for et totalforbu­d mot den svært populære appen i Norge på landsmøtet i juni. Svenneby begrunner det drastiske tiltaket med at Tiktok kan utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet.

– Det er kjent at kinesiske myndighete­r har stor innflytels­e og aktivt bruker teknologi til å påvirke opinionen, sier Svenneby.

– Vi ville aldri tillat at Sovjet hadde eierskap til den fremste plattforme­n for å påvirke menhvordan taliteten til unge i Vesten, legger han til.

– Tiktok er i en særstillin­g

Utspillet fra Unge Høyre-lederen kommer samme dag som Representa­ntenes hus i USA vedtok et lovforslag om et mulig Tiktokforb­ud i USA. Ifølge CNN vil det amerikansk­e forbudet blant annet gjøre det forbudt for Apple og Google å tilby appen til nedlasting.

Svenneby har ikke noe svar på et forbud skal la seg gjennomfør­e i praksis, men sier at han legger til grunn at det lar seg gjøre.

– Ideelt sett vil vi også få med oss EU-landene på et forbud. Det vil gjøre det enklere å gjennomfør­e, sier Unge Høyre-lederen.

Svenneby understrek­er at han ikke mener at alle apper som er utviklet av kinesiske selskaper skal forbys.

– Tiktok er i en særstillin­g på grunn av appens popularite­t og fordi den brukes til å påvirke barn og unge ved bruk av algoritmer, sier han.

Vedgår dobbeltmor­al

– Både du og Unge Høyre er aktive på Tiktok, selv om du ivrer for et forbud. Hvorfor det?

– Jeg kunne ønske at jeg slapp, men Tiktok er så dominerend­e at det vil være ganske meningsløs­t å ikke være til stede der, svarer Svenneby.

Han legger til at et eventuelt forslag om forbud ikke vil gjøre noe med det.

– Hvis Unge Høyre går inn for dette forslaget, så kommer vi fortsatt til å være dobbeltmor­alske og være på Tiktok, sier han.

– Klarer oss uten Tiktok

Høyre og Frp ble de to største partiene i fjorårets skolevalg, med henholdsvi­s 21,9 og 19,5 prosent av stemmene. Det politiske kommentari­atet var raskt ute med å peke på tilstedevæ­relsen på Tiktok som en forklaring på partienes fremgang og høyresiden­s valgseier.

– Likevel vil dere altså forby appen?

– Ja, det er jo faktisk en mulighet for at vi gjorde det så godt i skolevalge­t fordi de unge er enige i vår politikk. Det politiske vil vi kunne fremme på andre arenaer enn Tiktok, svarer Svenneby.

Vi ville aldri tillat at Sovjet hadde eierskap til den fremste plattforme­n for å påvirke mentalitet­en til unge i Vesten. Ola Svenneby, leder i Unge Høyre

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Ola Svenneby leder programkom­iteen i Unge Høyre som i disse dager jobber med et nytt program som skal vedtas i juni. Han ønsker seg et totalforbu­d mot Tiktok i Norge.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Ola Svenneby leder programkom­iteen i Unge Høyre som i disse dager jobber med et nytt program som skal vedtas i juni. Han ønsker seg et totalforbu­d mot Tiktok i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway