Bergens Tidende

Føler seg presset til å spise «kosemat» i sosiale settinger

Hvorfor blir stemningen så ubehagelig når man velger å ikke forsyne seg av kosematen som serveres? Og hva kan man gjøre for å unngå at denne situasjone­n oppstår?

- Silje Dyregrov vetenskap@svd.se

SPØRSMÅL: Jeg har tidligere vært overvektig. Men gjennom trening og et sunt kosthold har jeg gått ned i vekt og er nå i mitt livs form. Selvdisipl­in og rutiner er viktig for meg, samtidig som jeg føler meg utsatt for et sosialt press når det kommer til mat. De fleste sosiale sammenheng­er er i stor grad knyttet til «kosemat», blant annet venninnekv­elder, jobbmøter, lunsj ute, besøk hos svigers, osv. At folk koser seg med søtsaker, påvirker overhodet ikke meg. Problemet oppstår når det oppdages at jeg frastår fra spisingen. Det virker nesten som om folk blir direkte fornærmet.

Jeg har ofte sett meg nødt til å ta et lite stykke kake, for å unngå spørsmålen­e om hvorfor jeg ikke bare kan «unne meg» søtsaker. Hvorfor blir stemningen så ubehagelig når man velger å ikke forsyne seg av kosematen som serveres? Hva kan man si/gjøre for å unngå at denne situasjone­n oppstår?

SAMIRA LEKHAL SVARER: Tusen takk for spørsmål og hjertesukk som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i.

Først – gratulerer så mye med å ha tatt tilbake kontroll over egen helse og ha laget deg en livsstil du synes å trives med.

Du skriver at du føler på sosialt press når det kommer til mat på mange områder av livet, både privat og på jobben. Dine spørsmot mål og refleksjon­er rundt dette er i noe mindre grad studert i vitenskape­n. Mine svar blir derfor en blanding av det som finnes i forsknings­verden og erfaringer fra behandling av overvekt og fedme.

VI SPISER SAMMEN med familie, venner, kolleger. Maten vi spiser er på mange måter et uttrykk for vår identitet, verdier og livsstil. Mat er også knyttet til sosialt samvær og kos. For mange er mat og spisemønst­er også relatert til følelser: hva og hvor mye vi spiser avhenger av hvordan vi har det og føler oss.

Å spise kan derfor for mange være en måte å regulere egne følelser på. Dessuten vet vi at mange – både personer med overvekt og undervekt – kjenner på sosialt press knyttet til kroppsstør­relse, matvalg og livsstil.

Så du er ikke alene om din opplevelse av at de rundt deg mener noe om hva og hvor mye du bør spise. Jeg forstår at dette kan være slitsomt, vanskelig og leit. Og kanskje krever det også mer av deg å stå i dine nye livsstilsv­alg?

HER ER MINE TIPS til hvordan du lettere kan håndtere sosialt press og meninger rundt dine valg av mat og livsstil:

1. Vær stolt og tro mot dine prioriteri­nger

Som du skriver selv: endring av livsstil krever selvdisipl­in over tid og rutiner. Vær stolt og tro egne mål, ønsker og prioriteri­nger. Påminn deg selv om hvorfor dette er viktig for deg. Dette kan gjøre det lettere å stå i vanskelige eller litt ubehagelig­e situasjone­r.

2. Forsøk å være raus

Du opplever at flere kan bli sure og fornærmet hvis du takker nei til mat. Jeg tror mange i denne situasjone­n kjenner på egne sårbarhete­r knyttet til livsstil og vekt. Enkelte kan nok håndtere dette gjennom å legge press på deg, for dermed å gjøre

egne «nederlag» mindre synlige. Din viljestyrk­e og selvdisipl­in kan kanskje også oppleves litt skremmende for noen. For noen er det å lage og tilby mat en måte å vise omsorg på. Forsøk å være raus og forstå at sosialt press knyttet til mat kan handle like mye om de andre som om deg.

3. Vurder å dele mål og grenser med dine nærmeste

Jeg har møtt mange pasienter som i årevis har slitt med overvekt og skam knyttet til mat og livsstil. Dette kan være vanskelig

å dele med andre. Men tenk gjennom om det likevel er mulig å dele litt? Både venner, familie og kolleger kan i større grad forstå dersom du deler litt om hvorfor du tar de valgene du gjør, hvorfor dette oppleves så viktig for deg og hvorfor det blir vanskelig at de rundt deg stadig prøver å utfordre dine valg. På denne måten kan du kanskje oppleve mer støtte og mindre motstand.

Jeg heier på din livsstilsr­eise.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: ØIVIND HOVLAND ?? Samira Lekhal har tre tips til hvordan du lettere kan håndtere sosialt press og meninger rundt dine valg av mat og livsstil.
ILLUSTRASJ­ON: ØIVIND HOVLAND Samira Lekhal har tre tips til hvordan du lettere kan håndtere sosialt press og meninger rundt dine valg av mat og livsstil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway