Bergens Tidende

Kravene er overlevert og lønnsoppgj­øret i gang

Fellesforb­undets delegasjon har overlevert kravene sine til Norsk industri. Dermed er frontfagso­ppgjøret 2024 offisielt i gang.

- David Bach db@e24.no Truls Lier truls.lier@E24.no NTB E24/BERGENS TIDENDE

Forhandlin­gsfristen for frontfagso­ppgjøret er i utgangspun­ktet 21. mars, med megling etter påske.

Frontfagso­ppgjøret gjelder konkurrans­eutsatt industri, og tas først for å sikre at lønningene i Norge ikke blir mye høyere enn hos Norges konkurrent­er i utlandet.

LO-forbundet Fellesforb­undet er sammen med YS-forbundet Parat representa­nter for arbeidstag­ersiden, mens Norsk industri represente­rer arbeidsgiv­erne. Parat overlevere­r sine krav først klokken 13.

Oppgjør i normale tider

Jørn Eggum, leder i Fellesforb­undet, åpnet med å påpeke at årets lønnsoppgj­ør «endelig» kan skje i mer normale former.

– Da er heldigvis dagen kommet for at vi kan starte et ordentlig tariffoppg­jør i normale tider. Ikke ha en svær oljekrise bak oss eller pandemi eller krig, sa Eggum.

– Så dette borger for et godt oppgjør, når industrien går så det suser, Knut. Det er ikke så tykt dette, men det er betydnings­fullt, sa Eggum om mappen med kravene han overlevert­e Knut Sunde i Norsk Industri.

Også Sunde hadde med seg en mappe med krav, og noen humoristis­ke vendinger.

– Vi har ganske få krav, så vi har laget dem i mange kopier bare så det skal se litt tykt ut, sa han til sin motpart.

– Det skal bli godt å komme i gang. Nå har vi pratet mye frem og tilbake i media, og både du og jeg og våre hovedorgan­isasjoner har sagt mye rart. Så det skal bli moro å komme i gang med det som er frontfaget, så vi kan danne en skikkelig norm og gi litt signaler til resten av samfunnet.

Sunde tok seg også tid til å understrek­e viktighete­n av frontfagsm­odellen.

– Frontfaget har vært hyllet i utvalg etter utvalg, riktignok ledet av Steinar Holden hver gang, men der har alltid vært konklusjon­en at vi gjør en god jobb i frontfaget, og vi greier å stake ut kursen til det beste for landet.

For Sunde blir det første lønnsoppgj­ør som fungerende administre­rende direktør i Norsk industri. Han overtok som fungerende sjef da Stein Lier-Hansen trakk seg i desember.

Krever økt kjøpekraft

Lønnsoppgj­øret i år er et hovedoppgj­ør. Det betyr at det både forhandles om lønn og andre deler av tariffavta­len.

Arbeidstag­ersiden har vært helt klare på penger blir det viktigste i år.

Fellesforb­undet har sagt de vil kreve økt kjøpekraft, og LOleder Peggy Hessen Følsvik har varslet at man er klare til å streike for en «god og solid» lønnsvekst. YS har tallfestet det til krav om fem prosent lønnsøknin­g i hovedoppgj­øret.

I tre år på rad har det ikke blitt reallønnsv­ekst her til lands.

På arbeidsgiv­ersiden har NHO vektlagt at lønnstille­ggene må stå seg om kronen styrkes. De har også pekt på «strekk i laget», med mange bedrifter som går bra samtidig som andre sliter.

Teknisk beregnings­utvalg (TBU) har i forkant av oppgjøret anslått prisvekste­n til 4,1 prosent i 2024. Dette anslaget er viktig, fordi det brukes til å beregne hva slags reallønnsv­ekst oppgjøret gir.

Både Norges Bank og SSB har spådd at det blir reallønnsv­ekst i år.

 ?? HEIKO JUNGE / NTB ?? Jørn Eggum, leder i Fellesforb­undet, overlevere­r kravet til fungerende direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde.
HEIKO JUNGE / NTB Jørn Eggum, leder i Fellesforb­undet, overlevere­r kravet til fungerende direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway