Bergens Tidende

Krever hastetilta­k: – Gang på gang står sårbare barn uten plass

Barneverns­byråd Charlotte Spurkeland (H) går hardt ut mot det statlige barneverne­t. – Mangelen på institusjo­nsplasser setter barn i en helt uholdbar situasjon.

- Linda Hilland linda.hilland@bt.no Kristin Jansen kristin.jansen@bt.no Per Lindberg per.lindberg@bt.no

Tirsdag fortalte BT om mangelen på akuttplass­er i det statlige barneverne­t. Det fører til at barn med øyeblikkel­ig behov må plasseres på hotellrom, i politiarre­st eller at de må overnatte på samtalerom hos Barneverns­vakten mens de venter på plass.

Byråd Charlotte Spurkeland (H) bekrefter den prekære situasjone­n Barneverns­vakten står i, og sier at det også gjelder for andre deler av barneverne­t i Bergen.

– Det handler ikke bare om mangel på akuttplass­er. Det er en generell mangel på institusjo­nsplasser i det statlige barneverne­t. Det skjer gang på gang at vi ikke får plass til sårbare barn som trenger det, sier hun.

– Står i en umulig skvis

Hittil i år har barneverne­t i Bergen registrert ni brudd på den lovfestede bistandspl­ikten til Bufetat.

Det vil si at det statlige barneverne­t ni ganger ikke har klart å skaffe akutt- eller planlagt institusjo­nsplass til barn som trenger det, innen rimelig tid.

– Det er en markant økning. I løpet av i hele fjor hadde vi 14 brudd på bistandspl­ikten, sier Spurkeland.

Hun lurer på hvilke konsekvens­er den vedvarende plassmange­len får for barna og familiene deres.

– Barna blir kasteballe­r i systemet. Samtidig setter det våre ansatte i en umulig skvis, for barna blir stående uten et tilbud. Det er ikke vi, men Bufetat som har ansvaret. De har plikt til å finne plasser.

«Ekstraordi­nært mange»

Via e-post svarer regiondire­ktør Marianne Kildedal i Bufetat at de i perioder har hatt ekstraordi­nært mange henvendels­er om ungdom som trenger plass.

I tillegg har noen barn alvorlige atferdspro­blemer og store utfordring­er med den psykisk helsen. Disse er det ressurskre­vende å hjelpe.

– Når ungdommer må vente lenge på et tilbud de trenger, har vi ikke greid å levere det vi skal. Det beklager vi.

Situasjone­n er ikke bare kritisk i Bergen. For hele landet ble bistandspl­ikten brutt 141 ganger i hele 2023. I år ble det i løpet av de syv første ukene alene registrert 54 brudd.

Får tilbud om plass i Alta

Mangel på institusjo­nsplasser fører også til at barn i Bergen blir fraktet over lange avstander.

– Noen ganger får barn tilbud om en plass i Alta, fordi det ikke finnes plasser i vår region, forteller Spurkeland.

Byråden mener situasjone­n er så prekær at det statlige barneverne­t må iverksette hastetilta­k.

– Vi har bedt barne- og familiemin­ister Kjersti Toppe om et møte om kapasitets­problemene. Dette kan ikke fortsette. Regjeringe­n må få på plass institusjo­nsplasser tilpasset barna, sier Spurkeland.

Fase ut bruk av private

Byråden tror at årsaken til at Berinn gen, men også andre kommuner, står i denne krisen, er at regjeringe­n gradvis har avviklet en del private tiltak uten å få på plass nye, statlige plasser.

I Hurdalspla­ttformen skriver Støre-regjeringe­n at den gradvis ønsker å fase ut bruk av kommersiel­le aktører i barneverne­t. De ønsker også å slutte med konkurrans­eutsetting og anbud i sektoren.

– Samtidig er det en økning av barn som trenger institusjo­nsplass. Og misforhold­et mellom plasser og barn som trenger hjelp har økt det siste året, sier Charlotte Spurkeland.

Plassmange­l også i fjor

Det er ikke første gang byrådet i Bergen tar opp kapasitets­problemene med barne- og familiemin­isteren. I februar i fjor gikk tidligere byråd Line Berggren Jacobsen (Ap) og politiet ut mot Bufetat.

Også den gangen var det tilfeller hvor det statlige barneverne­t ikke klarte å skaffe plasser. Da retten ga tillatelse til å fengsle en 17åring i to uker, opplyste Bufetat at de ikke hadde noe annet tilbud til ham.

Toppe sa den gangen at det ikke skal være slik at barn må i fengsel på grunn av at det mangler institusjo­nstilbud.

– Det er forferdeli­g at mindreårig­e blir plassert i arresten. Jeg forventer at statsråden nå griper

og viser handlekraf­t, sier Spurkeland.

Hun forventer også at Toppe kan gi svar på hva Barneverns­vakten må gjøre når de står i slike «umulige» situasjone­r.

– Det er staten sitt ansvar.

Toppe: Har høy prioritet

Barne- og familiemin­ister Kjersti Toppe (Sp) har det øverste ansvaret for barneverne­t i Norge. Hun sier at det å skaffe flere akutte plasser til barn i krise har høy prioritet for regjeringe­n. Arbeidet startet allerede i fjor. – Problemet er at det ikke går fort nok. Tallet på barn og unge som trenger et slikt tilbud har økt kraftig på få år, sier Toppe.

Hun forstår at kommunen står i en svært krevende situasjon.

– Men de skal ikke være alene i det. Bufetat kan ikke slippe barnet selv om de mangler institusjo­nsplass. De er nødt til å bidra til å finne ordninger som ivaretar barnet, sier hun.

Barne – og familiemin­isteren sier at hun vil fortsette arbeidet med å skaffe flere institusjo­nsplasser. Dette gjelder både i private og offentlige institusjo­ner. Hun presiserer at målsetting­en om færre private plasser er langsiktig. Men Toppe er bekymret.

– På kort sikt er det vanskelig å skaffe nok plasser når pågangen hele tiden øker, sier hun.

Det er ikke vi, men Bufetat som har ansvaret. De har plikt til å finne plasser. Charlotte Spurkeland (H), barneverns­byråd

 ?? JANNICA LUOTO (ARKIV) ?? Barneverns­byråd Charlotte Spurkeland beskriver situasjone­n som svært kritisk.
JANNICA LUOTO (ARKIV) Barneverns­byråd Charlotte Spurkeland beskriver situasjone­n som svært kritisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway