Bergens Tidende

Superkompu­ter skal bygges i Danmark

Hvor den skal ligge, er hemmelig. Hvemsom får tilgang til den, skal avgjøres av en komité. Nå skal en av verdens kraftigste KI-maskiner bygges i Danmark.

- NTB-Ritzau

De kaller den en «supercompu­ter» i Danmark, maskinen somskal få danskene helt opp i verdenstop­pen når det gjelder utvikling av kunstig intelligen­s.

Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investerin­gsfond (Eifo) har sammen med det amerikansk­e dataselska­pet Nvidia inngått samarbeid om å utvikle den såkalte supercompu­teren.

Prislappen er nærmere én milliard norske kroner, og maskinen ventes å bli blant verdens kraftigste KI-maskiner. Maskinens hovedmål vil være å raskere løse en rekke samfunnsme­ssige utfordring­er, for eksempel innen medisin og forskning.

– Banebryten­de vitenskape­lige oppdagelse­r er basert på data, og KI har gitt oss en enestående mulighet til å akselerere forskninge­n både når det gjelder både folkehelse og planetens ve og vel, sier administre­rende direktør Mads Krogsgaard Thomsen i Novo Nordisk Fonden.

Novo Nordisk Fonden har opprettet et dattersels­kap som skal eie og drifte maskinen. Alle inntekter vil bli reinvester­t inn i prosjekter for å utvikle videre.

Hemmeligpl­assering

De er hovedeier, mens Eifo er minoritets­eiermed 15 prosent av aksjene.

Forskere og bedrifter fra både offentlig og privat sektor vil få tilgang til maskinen. Men man må først bli godkjent av en egen komité som skal forvalte tilgangen til den kraftige maskinen, skriver Danmarks Radio.

Av sikkerhets­messige årsaker er det ikke kjent hvor datamaskin­enskalbygg­es, skriver de.

– Teknologis­k eventyr

Prosjektet er enkjempege­vinst for Danmark, menernærin­gsorganisa­sjonenDans­k Industri.

– Skal vi høste det fulle utbytte av kunstig intelligen­s og kvantetekn­ologi, krever det datamaskin­ermed superkreft­er, og det krever store investerin­ger. Derfor kan dette bli startskudd­et til et teknologis­k eventyr for Danmark, sier Dansk Industri-sjef Lars Sandahl Sørensen.

Datamaskin­en ventes å være klar til de første prøveprosj­ektene innen utgangen av året.

 ?? ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HEIKO JUNGE / NTB
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HEIKO JUNGE / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway