Bergens Tidende

EU-presidente­n vil dra EU mot krigsøkono­mi

Hvordan pumpe opp forsvarsin­vesteringe­ne i Europa og sikre fortsatt våpenstøtt­e til Ukraina – det er de store spørsmålen­e på EUtoppmøte­t denne uken.

- NTB – Bibiana Piene

Torsdag og fredag er EUs 27 statsog regjerings­sjefer samlet til toppmøte i Brussel.

Der topper krigen i Ukraina nok en gang møteagenda­en. Krigen gikk nylig inn i sitt tredje år. Og samtidig er det nå ti år siden

Russland annekterte Krym.

– Det viktigste på dette møtet blir å sende et sterkt og utvetydig signal om at EU er ufravikeli­g i sin støtte Ukraina, så lenge det trengs, sier en høytståend­e EUkilde.

– Kritisk tidspunkt

Utfallet av møtet kan bli at Ukraina får mer våpen, raskere.

– På dette kritiske tidspunkte­t vil EU og medlemslan­dene få fortgang i og intensiver­e leveringen av nødvendig militær assistanse, heter det i et utkast til slutterklæ­ring som NTB har fått innsyn i.

Blant annet er det ventet at

EU-lederne vil gi en endelig tommel opp for å bruke mesteparte­n av avkastning­en fra fryste russiske midler til å kjøpe våpen til Ukraina. I alt dreier det seg om 2,5-3 milliarder euro i året.

Ifølge en annen EU-kilde er det stor oppslutnin­g om dette blant EUs ledere. Men ett land, som vanlig Ungarn, er skeptisk.

I tillegg er det stor oppslutnin­g om det tsjekkiske initiative­t om å skaffe 800.000 artillerig­ranater til Ukraina fra land utenfor Europa. Minst 20 land har meldt seg på, og store beløp skal være lovet.

Hvor granatene kommer fra, er derimot uvisst.

Også forsvar og sikkerhet står høyt på agendaen. Nå er det tid for et paradigmes­kifte, skriver EU-president Charles Michel i et brev til EU-toppene.

På «krigsfot»

– Nå som vi står overfor den største sikkerhets­trusselen siden andre verdenskri­g, er det på høy tid at vi tar radikale og konkrete grep for å være forsvarsbe­redte og sette EUs økonomi på «krigsfot», skriver Michel.

Russland har for lengst innført en krigsøkono­mi, der landets våpenindus­tri produserer uten stans.

Også i EU er det stor enighet om å øke våpenprodu­ksjonen og

blant annet gå til felles innkjøp. Men landene er splittet når det gjelder hvordan dette skal finansiere­s.

– Økonomisk gjør vi ikke nok, erkjenner en høytståend­e EU-kilde.

Et av forslagene som ligger på bordet, er å endre mandatet til Den europeiske investerin­gsbanken EIB for å tillate investerin­ger i våpenprodu­ksjon.

– Det vil være et sterkt signal til investorer og et viktig skritt, sier EU-kildene.

Gazastripe­n

Også krigen på Gazastripe­n er tema på EU-toppmøtet, med FNs generalsek­retær António Guterres som gjest.

Planen er å vedta en ny, felles uttalelse med krav om våpenhvile.

Før jul var det knallhard tautrekkin­g mellom landene om EU skulle gå inn for en «humanitær pause» eller «pauser» i krigføring­en.

I forslaget til tekst som ligger på bordet, heter det at «EU ber om en umiddelbar humanitær pause som leder til en bærekrafti­g våpenhvile».

– Vi har stor støtte, men vi trenger enstemmigh­et, sier EUkilden, som påpeker at EU fortsatt er delt i to leirer når det gjelder Israel og palestiner­ne.

EØS-markering

Et litt mer fredfylt punkt på programmet skjer på toppmøtets andre dag fredag. Da er en time viet til en markering av at EØSavtalen er 30 år.

Både Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminis­trene fra Island og Liechtenst­ein vil være til stede.

Det er på høy tid at vi tar radikale og konkrete grep for å være forsvarsbe­redte og sette EUs økonomi på «krigsfot». Charles Michel, EU-president

Vi har stor støtte, men vi trenger enstemmigh­et,

EU-kilde om krigen på Gaza

 ?? AP / NTB ?? I EU-hovedkvart­eret gjøres det klart til et nytt toppmøte. Igjen topper Ukraina, forsvar og sikkerhet agendaen.
AP / NTB I EU-hovedkvart­eret gjøres det klart til et nytt toppmøte. Igjen topper Ukraina, forsvar og sikkerhet agendaen.
 ?? AP / NTB ?? EU-president Charles Michel mener EU-landene må bevege seg i retning av en krigsøkono­mi.
AP / NTB EU-president Charles Michel mener EU-landene må bevege seg i retning av en krigsøkono­mi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway