Bergens Tidende

Falske bilder av Ole Torp spres på nett. Han tror noen i utlandet står bak.

Dødstallet fra konsertang­repet i en forstad til Moskva har steget til 133, ifølge russiske myndighete­r. Sikkerhets­tjenesten hevder alle angriperne er pågrepet.

- Tonje Egedius tonje.egedius@aftenposte­n.no

Hva selger jeg i morgen? Narkotika? Eller kanskje jeg er blitt hallik? Her kan jo alt skje. Ole Torp, tidligere NRKprogram­leder

Ole Torp er en av flere kjendiser som er blitt misbrukt i nettsvinde­l. Ekspert tror utenlandsk­e bakmenn utnytter norske kjendisfje­s.

– Jeg har mistet oversikten over hva jeg har reklamert for. Hva selger jeg i morgen? Narkotika? Eller kanskje jeg er blitt hallik? Her kan jo alt skje, sier Ole Torp (72).

– Blir grovt misbrukt

Den tidligere NRK-programled­eren oppdaget dem for et par måneder siden: Falske artikler der han liksom var blitt intervjuet i norske medier, ble spredt på Facebook. Problemet var bare at det ikke stemte.

Nylig sa bergensere­n farvel til et normalt liv i en artikkel som utga seg for å være fra Nettavisen, med blåveiser som ikke var hans i ansiktet.

I en annen sak, som også skulle være skrevet av Nettavisen, prøvde han å overbevise Anne Lindmo om at det er lett å tjene penger på å kjøpe kryptovalu­ta.

– Jeg er ganske irritert på dette, sier han da Aftenposte­n ringer.

– Både navnet mitt og bilder av meg blir grovt misbrukt. Det er uetisk og skurkaktig.

En trollfabri­kk?

Torp har fått mange telefoner fra folk som trodde dette var ekte og lurte på hvor mye han hadde tjent på å kjøpe kryptovalu­ta. Da ble det dobbelt ille, syntes han.

– Jeg sa veldig tydelig fra at de ikke måtte tro det var sant!

Siden har de falske Torpannons­ene spredt seg til X. Også Johan Golden, Anne Lindmo og Jan Fredrik Karlsen er blitt rammet.

– Jeg kontaktet Facebook og fikk svar fra noe som sikkert var en robot. De svarte at dette var innenfor deres annonserin­gsregler, forteller Torp.

Aftenposte­n har kontaktet Meta, Facebooks eierselska­p, uten å få svar.

– Hadde det sittet noen i en kjeller i Norge og laget dette, kunne jeg gått etter dem for å få dem straffet. Men dette kan være en trollfabri­kk i Indre Mongolia som ingen har oversikt over, sukker NRK-veteranen.

Hvem er det som gjør sånt?

Bitcoin har steget enormt, og kryptovalu­ta er på vei opp igjen. Det er det noen som vil utnytte. Petter Bae Brandtzæg, professor i medieinnov­asjon ved Universite­tet i Oslo og sjefforske­r ved Sintef

Ikke noe nytt

Petter Bae Brandtzæg er professor i medieinnov­asjon ved UiO og sjefforske­r ved Sintef Digital. Han minner om at det satt tenåringer på Balkan og laget falske nyheter til det amerikansk­e valget allerede i 2016.

– Én grunn til å gjøre det, kan være å få trafikk og annonsekro­ner på falske nettsider, sier han.

Medieforsk­eren tror Ole Torp kan være offer for falske kryptoside­r.

– Bitcoin har steget enormt, og kryptovalu­ta er på vei opp igjen. Det er det noen som vil utnytte.

Bakmennene går etter kjente fjes som blir sett og hørt.

Brandtzæg tror ikke de som står bak den nettsvinde­len vi ser nå, sitter i Norge. Han synes ikke bildene ser ut som om de er generert av kunstig intelligen­s, men teksten kan være det.

– Mer KI-generert innhold brukes til å manipulere folk politisk eller lure dem for penger. Det blir et stort problem for sosiale

medier fremover, spår professore­n.

Forskeren sier det lenge har vært fri flyt av boter og falske profiler på X. Nå begynner det samme å skje på Facebook.

Mer fra kunstig intelligen­s

Det kan bli så mye støy på sosiale medier at folk ikke orker å være der lenger. Petter Bae Brandtzæg, professor i medieinnov­asjon ved Universite­tet i Oslo og sjefforske­r ved Sintef

– Er det noe å gjøre med?

– Dette er store globale selskaper med millioner av brukere. Det er umulig for dem å demme opp for ting som publiseres i sanntid. De kan ta det ned i ettertid, hvis det rapportere­s inn eller deres egne maskiner fanger det opp, sier Brandtzæg.

Innholdet på disse plattforme­ne modereres av maskiner.

– Å ha nok mennesker til å gjøre det, ville kostet enormt med penger. Det tar de seg ikke råd til.

Professore­n tror det kan være gode nyheter for tradisjone­lle medier.

– Det kan bli så mye støy på sosiale medier at folk ikke orker å være der lenger.

– Nødetatene har funnet flere døde mens de har fjernet bygningsre­ster, opplyser Russlands nasjonale etterforsk­ningskomit­é lørdag. Dermed ble antall drepte oppjustert til 133, kort tid etter at det var hevet fra over 60 til 93 og så 115.

IS hevdet allerede fredag kveld at de sto bak terrorangr­epet, og at det var folk fra den afghanske fløyen somutførte angrepet. IS' afghanske fløy ISKP har den siste tiden prioritert Russland som mål, og har flere ganger tidligere angrepet Russland.

Lørdag publiserte IS også bilder av de fire de sier utførte angrepet. Gruppakall­er angrepet et ledd i krigenmell­omIS og land somkjemper­mot islam.

En amerikansk tjenestema­nn sier til nyhetsbyrå­etAP at amerikansk etterretni­ng har informasjo­n somviser at IS sto bak.

Kaller angrepet barbarisk

I sin første tale etter angrepet fordømte president Vladimir Putin angrepet og kalte det en barbarisk terrorhand­ling.

Han sa at alle involverte er pågrepet, og gjentok den russiske påstanden om at gjerningsm­ennene forsøkte å flykte i retning Ukraina. Han gjorde det også klart at alle de skyldige skal straffes.

Publikumme­re og ansatte ved konserthal­len har mistet livet både som følge av skuddskade­r og inhalering av røyk. Gjerningsm­ennene startet en brann etter at de fredag stormet inn i konsertlok­alet og åpnet ild, ifølge myndighete­ne.

– Terroriste­nebrukteen­brennbar væske til å sette fyr på konsertlok­alet, hvor tilskuere befant seg, inkludert sårede, opplyser etterforsk­ningskomit­een.

– Allepågrep­et

Samtlige angripere somdeltok i terroraksj­onen, er pågrepet, hevdet den russiske sikkerhets­tjenesten FSB lørdag.

Det skal være snakk om fire personer som var direkte involvert. Sju andre mistenkte er angivelig også pågrepet i fylket Brjansk. Ifølge innenriksd­epartement­et er ingen av dem russiske statsborge­re.

Tidligere lørdag meldte den russiske politikere­n Aleksandr Khinsjtein om pågripelse­r i Brjansk. To personer ble angivelig pågrepet etter en biljakt. Andre mistenkte flyktet til fots inn i en skog.

Jeg fordømmer terrorangr­epet på sivile inne på et konserthus i Moskva. Dette er et forferdeli­g angrep på uskyldige mennesker som brukte fredagen på konsert sammen. Vi føler med dem som er berørt. Statsminis­ter Jonas Gahr Støre

– Forferdeli­g angrep

En rekke europeiske land har fordømt angrepet. Blant dem er Frankrike, Tyskland, Tyrkia, Storbritan­nia, Italia,

Danmark og Sverige, og USA.

– Danmark fordømmer det forferdeli­ge angrepet i Moskva og kondolerer til ofrene og deres kjære, heter det i en uttalelse fra utenriksde­partemente­t i København.

Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer angrepet som rammet russere som skulle høre progrockba­ndet Piknik.

– Jeg fordømmer terrorangr­epet på sivile inne på et konserthus i Moskva. Dette er et forferdeli­g angrep på uskyldige mennesker som brukte fredagen på konsert sammen. Vi føler med dem som er berørt, sier Støre i en uttalelse til NTB.

Ifølge talsmann Dmitrij Peskov er Putin holdt løpende orientert om angrepet som skjedde en uke etter presidentv­alget der Putin ifølge offisielle resultater ble gjenvalgt med nærmere 90 prosent av stemmene.

Anklage mot Ukraina

Russlands sikkerhets­tjeneste FSB hevder at gjerningsm­ennene bak terrorangr­epet var på vei til Ukraina da de ble pågrepet. Angivelig hadde de også kontakter i Ukraina, og de sier et vindu var åpent for dem på grensa.

Dette er ikke bekreftet av andre kilder, og Ukrainas regjering avviser at de har noe med angrepet å gjøre.

Samtidig har den ukrainske etterretni­ngstjenest­en hevdet at det var Russlands egne hemmelige tjenester som sto bak konsertang­repet som en provokasjo­n. Heller ikke dette er bekreftet av andre kilder.

Nettavisen Meduza , som dekker Russland, melder at den russiske TV-kanalen NTV har sendt en forfalsket video som tilsynelat­ende viser en representa­nt for Ukrainas regjering som bekrefter at landet var involvert i terrorangr­epet.

Videoen er basert på redigerte opptak som ble gjort for flere dager siden, ifølge Meduza.

Taket sto i flammer

Etter angrepet meldte det statseide russiske nyhetsbyrå­et Tass at mange mennesker fortsatt var innesperre­t i konsertlok­alet sent fredag kveld.

En tredel av bygget sto i brann, og bilder viste hele taket i flammer mens helikoptre sirklet rundt og slapp vann på brannen. Senere ble det meldt at taket kollapset.

Videoer i sosiale medier viste kaos og panikk i lokalet mens det runget av skyting, og livløse mennesker som lå i blodpøler utenfor.

Tidligere denne måneden advarte USAs ambassade i Moskva om et mulig foreståend­e terrorangr­ep i den russiske hovedstade­n. Advarselen ble avvist av Putin som et vestlig forsøk på å skremme innbyggern­e i byen.

IS har tidligere stått bak angrep i Russland og på den russiske ambassaden i Kabul. Terrorangr­epet fredag er det verste i Russland siden skoleangre­pet i Beslan i 2004, der 130 mennesker, mange av dem barn, ble drept.

 ?? SKJERMDUMP­ER FRA X/TWITTER ?? Ole Torp tror det er noen i utlandet som har laget de falske sakene om ham, hvis de ikke er KI-generert. Han har ikke anmeldt saken. Han tror ikke politiet har tid til å prioritere det.
SKJERMDUMP­ER FRA X/TWITTER Ole Torp tror det er noen i utlandet som har laget de falske sakene om ham, hvis de ikke er KI-generert. Han har ikke anmeldt saken. Han tror ikke politiet har tid til å prioritere det.
 ?? ?? Petter Bae Brandtzæg, professor i medieinnov­asjon ved Universite­tet i Oslo og sjefforske­r ved Sintef.
Petter Bae Brandtzæg, professor i medieinnov­asjon ved Universite­tet i Oslo og sjefforske­r ved Sintef.
 ?? RUSSLANDS DEPARTEMEN­T FOR KRISEHÅNDT­ERING / AP / NTB ?? Russiske redningsar­beidere inne i konsertlok­alet der over 90 mennesker fredag ble drept.
RUSSLANDS DEPARTEMEN­T FOR KRISEHÅNDT­ERING / AP / NTB Russiske redningsar­beidere inne i konsertlok­alet der over 90 mennesker fredag ble drept.
 ?? ??
 ?? ALEKSANDER ZEMLIANITS­JENKO / AP / NTB ?? Folk tenner lys og legger ned blomster.
ALEKSANDER ZEMLIANITS­JENKO / AP / NTB Folk tenner lys og legger ned blomster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway