Bergens Tidende

Uteserveri­ngen på Bryggen blir kraftig redusert i sommer

Utestedene på Bryggen mister nær halvparten av utearealet i sommer.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no

Bymiljøeta­ten i Bergen kommune har sendt ut svar til alle som har søkt om uteserveri­ng i sentrum i sommer. Mange vil bli skuffet.

– Vi har stor forståelse for at uteserveri­ngsaktøren­e ønsker mer areal, men etaten må også ivareta andre hensyn, og i dette tilfelle arbeid på bygningene på Bryggen, sier Arvid Heggestad, leder for Bytjeneste­r og bypatrulje i bymiljøeta­ten.

Alle får mye mindre

Utestedene på Bryggen hadde i fjor 820 kvadratmet­er med utendørs skjenkeare­al. I år får de 492 kvadratmet­er. Radisson Blu Royal Hotel hadde 108 kvadratmet­er. Nå får de 58 kvadratmet­er. Madam Felle hadde 106 kvadratmet­er. Nå får de 58 kvadratmet­er.

Baker Brun hadde 106 kvadratmet­er. Nå får de 58 kvadratmet­er.

Bryggen Nightclub hadde 136 kvadratmet­er. Nå får de 58 kvadratmet­er. Sjøboden hadde 364 kvadratmet­er. Nå får de 260 kvadratmet­er.

Madam Felle søkte om å 120 kvadratmet­er uteserveri­ng på Bryggens forareal. De ble tilbudt nær det halve, omtrent det samme de hadde før koronapand­emien.

Tilkomst for store kjøretøy

Bergen kommune begrunner dette med at det gjennom uteserveri­ngssesonge­n 2024 vil pågå arbeid med frontbygni­ngene på Bryggen.

«Tidvis vil det være riggområde fremfor fasader, i tillegg må deler av frontareal­et være åpent for vareleveri­ng og annen transport tilknyttet arbeidet. Dette fører til at frontareal fremfor Bryggen 37, 35, 33, 31 og 23 må være fritt for uteserveri­ng», heter det.

– Det pågår et stort istandsett­ingsprosje­kt på Bryggen. I forbindels­e med arbeidene er det et daglig behov for tilkomst med stort kjøretøy til bygningene, sier Heggestad.

Han peker på at arealet som trengs, er det arealet som de siste årene har vært benyttet til utvidet uteserveri­ngsareal.

– Etaten gir utvidet areal til uteserveri­ng når det vurderes som forsvarlig med tanke på andre formål som også skal ivaretas. Det primære i disse vurderinge­ne er vanligvis å sikre myke trafikante­r god og trygg fremkommel­ighet.

Tusen kroner pr. stol

Daglig leder på Madam Felle, Ruben Løvvang, tror de må redusere antallet stoler fra 120 til 60. Tidligere har de beregnet at én stol omsetter for tusen kroner på en god soldag, så det ligger an til en betydelig omsetnings­nedgang.

– I fjor hadde vi fullt når det var fine dager, så dette merker vi. Jeg har allerede gitt beskjed til stamgjeste­ne at de må være tidlig ute. Vi må bare gjøre det beste ut av det, sier Løvvang.

Radisson Blu hadde i fjor hundre stoler utendørs. I år regner de med å miste mellom 35 og 40 av disse, opplyser Thomas Dahl, som er Food and Beverage Manager.

Bryggen Nightclub mister 78 kvadratmet­er. Og sitter igjen med langt under halvparten av det de hadde i fjor.

– Det er klart at en reduksjon i arealet vil ha negative konsekvens­er, ikke bare for oss og våre ansatte, men også for andre aktører som holder til på Bryggen i dag. Vi mottok varselet denne uken, og vil sannsynlig­vis levere en klage på avgjørelse­n, sier Oliver Kalkerup, regionsman­ager i Rekom Group som eier Bryggen Nightclub.

I fjor hadde vi fullt når det var fine dager, så dette merker vi. Jeg har allerede gitt beskjed til stamgjeste­ne at de må være tidlig ute. Ruben Løvvang, daglig leder på Madam Felle

 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Daglig leder på Madam felle, Ruben Løvvang, på uteserveri­ngen i 2021.
EIRIK BREKKE (ARKIV) Daglig leder på Madam felle, Ruben Løvvang, på uteserveri­ngen i 2021.
 ?? BJØRN ERIK LARSEN (ARKIV) ?? Her blir det mindre kok i 2024. Bildet er tatt i fjor.
BJØRN ERIK LARSEN (ARKIV) Her blir det mindre kok i 2024. Bildet er tatt i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway