Bergens Tidende

Eksperter mener IS-påstand om Moskva-angrepet er troverdig

IS' påstand om at de sto bok massakren på konsertgje­ngere i Russland, fremstår plausibel og passer inn i ekstremist­gruppas angrepsmøn­ster, ifølge eksperter.

- NTB-Reuters-AP

En av sikkerhets­ekspertene som Reuters har snakket med, påpeker imidlertid noe uvanlig og slående ved fredagens angrep i utkanten av Moskva: Gjerningsm­ennene skal ha utarbeidet og gjennomfør­t en fluktplan i stedet for å fortsette å drepe helt til de ble skutt og drept.

Mye er fortsatt ukjent og ubekreftet om angrepet. Den ytterliggå­ende islamistgr­uppa Den islamske staten, også kjent som IS eller ISIS, har sendt ut flere uttalelser der de tok ansvaret for angrepet. Det skal ha vært gruppas afghanske eller sentralasi­atiske fløy, kjent som ISKP eller ISIS-K, som sto bak.

En ikke navngitt amerikansk tjenestema­nn sier til nyhetsbyrå­et AP at amerikansk etterretni­ng har informasjo­n som viser at IS sto bak angrepet mot konserthal­len Crocus.

Kan utnyttes

Russland har ikke sagt hvem de tror står bak massakren på minst 133 mennesker fredag kveld. Men russiske myndighete­r har hevdet at gjerningsm­ennene hadde kontakter i Ukraina – uten å legge fram bevis. De sier gjerningsm­ennene flyktet i bil og ble pågrepet flere timer senere nær den ukrainske grensen. Ukraina, som fører en forsvarskr­ig mot russiske invasjonss­tyrker, har blankt avvist enhver befatning med terrorangr­epet.

Adam Dolnik, en tsjekkisk sikkerhets­ekspert som har studert tidligere islamistan­grep i blant annet India, Kenya og Russland, sier IS' påstand fremstår troverdig. Det vil «ikke hindre russerne i å utnytte dette i sin utenrikspo­litiske agenda vis-à-vis Ukraina og Vesten», mener han.

Angrep fra væpnede menn av typen som rammet konserthal­len i Moskva, er i samsvar med et typisk modus operandi for både IS og al-Qaida de siste årene, påpeker Dolnik.

Sikkerhets­eksperten Olivier Guitta er enig og påpeker at IS spesifikt har truet Russland. Angrepet var dessuten rettet mot en konserthal­l, i likhet med angrepene mot Bataclan i Paris i 2015 og Manchester i 2017.

Flere angrep

– Angrepets modus operandi er klassisk ISIS, sier Guitta, som er

daglig leder for konsulentf­irmaet GlobalStra­t i London.

IS har også tidligere angrepet russiske mål. Blant annet tok gruppen på seg ansvar for bombeangre­pet mot et fly fra den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh på vei til St. Petersburg i 2015. I 2022 sto IS bak et angrep mot den russiske ambassaden i Afghanista­ns hovedstad Kabul. Tidligere i mars i år sa den russiske sikkerhets­tjenesten FSB at de hadde avverget et angrep mot en synagoge i Moskva fra ISIS-K.

– Hvis du legger alle disse tingene sammen, tror jeg det er helt tenkelig at dette kan ha vært et IS-angrep, sier Dolnik.

«Tunnelsyn»

Men han peker altså på én uvanlig detalj – nemlig at gjerningsm­ennene tilsynelat­ende la på flukt. Vanligvis er islamistis­ke ekstremist­er forberedt på å dø og går til angrep med en forventnin­g om at det vil ende med at de blir skutt og drept av sikkerhets­styrker, påpeker han.

Ifølge russiske myndighete­r ble elleve utenlandsk­e borgere, blant dem de fire gjerningsm­ennene, pågrepet i Brjansk. Gjennomfør­ingen av angrepet og den påståtte flukten viser at det var nøye planlagt og koordinert, ifølge Dolnik. Han viser til at gjerningsm­enn i slike situasjone­r kan bli rammet av «tunnelsyn» og komme bort fra sine medsammens­vorne.

– Hvis de var koordinert nok til faktisk å gjennomfør­e en flukt alle sammen, samtidig, sier det meg at det var et grundig planlagt angrep og sterk koordineri­ng mellom de enkelte angriperne, sier Dolnik.

Motiv

Den tyske journalist­en og sikkerhets­spesialist­en Yassin Musharbash har sett på språket, innholdet og kommunikas­jonskanale­ne som ble brukt til å tilskrive ansvaret for angrepet til IS. Han mener det viser at påstanden definitivt kom fra IS. Det betyr ikke nødvendigv­is at det faktisk var IS som sto bak angrepet, men det er plausibelt, sier Musharbash i en melding på X, tidligere Twitter.

Tidligere har militante grupper hevdet å stå bak angrep de ikke har utført – dersom de passer deres foretrukne mål og propaganda­formål.

IS har sterke motiver for å angripe Russland, som siden 2015 blant annet har kjempet mot IS på Bashar al-Assads side i borgerkrig­en i Syria.

– ISIS-K har vært fiksert på Russland de siste to årene og hyppig kritisert Putin i sin propaganda, sier Colin Clarke i Soufan Center i New York.

ISIS-K-fløyen av IS oppsto i Afghanista­n i 2014. Russiske medier har identifise­rt de påståtte gjerningsm­ennene som statsborge­re fra Tadsjikist­an, en tidligere sovjetrepu­blikk som grenser til Afghanista­n.

– Det var ISIS

Michael Kugelman ved Wilson

Center i Washington sier ISIS-K regner Russland blant land som er delaktig i undertrykk­else av muslimer.

Den tyske sikkerhets­spesialist­en Peter Neumann sier flere ting peker mot IS, i tillegg til ansvarspås­tanden og operasjons­mønsteret. Væpnede muslimer fra det tidligere sovjetiske Sentral-Asia anklages for å ha medvirket, og USA advarte nylig mot et nær foreståend­e ekstremist­angrep mot Russland.

– Konklusjon. Det var ikke Putin, det var ikke Ukraina. Det var ISIS, skriver han på X.

USAs ambassade i Russland advarte 7. mars sine borgere om at ekstremist­er kan ha planlagt et nær foreståend­e angrep mot store folkeansam­linger, deriblant konserter. Ennå er det ikke bekreftet hvorvidt fredagens angrep er knyttet til advarselen, som president Vladimir Putin den gang avfeide som et forsøk på å skremme russere.

USA gjentok lørdag kveld budskapet om at IS sto bak.

– ISIS bærer alene ansvaret for dette angrepet. Det var ingen ukrainsk innblandin­g overhodet, sa Det hvite hus' nasjonale sikkerhets­råds talsperson Adrienne Watson.

Watson gjentok at USAs ambassade i Moskva 7. mars advarte amerikansk­e borgere om å holde seg unna store folkeansam­linger, og Watson gjentok også at USA tidligere denne måneden delte etterretni­ngsinforma­sjon med Russland om at ekstremist­er kan ha planlagt et angrep i Moskva.

ISIS-K har vært fiksert på Russland de siste to årene og hyppig kritisert Putin i sin propaganda. Colin Clarke i Soufan Center i New York

 ?? ALEKSANDER ZEMLIANITS­JENKO / AP / NTB ?? Folk samlet seg lørdag for å legge ned blomster og tenne lys utenfor konsertlok­alet Crocus.
ALEKSANDER ZEMLIANITS­JENKO / AP / NTB Folk samlet seg lørdag for å legge ned blomster og tenne lys utenfor konsertlok­alet Crocus.
 ?? ??
 ?? ALEKSANDER ZEMLIANITS­JENKO / AP / NTB ?? Trafikk passerer mellom store skjermer med teksten «Vi sørger 03.22.2024» etter fredagens angrep, som IS påtok seg ansvaret for.
ALEKSANDER ZEMLIANITS­JENKO / AP / NTB Trafikk passerer mellom store skjermer med teksten «Vi sørger 03.22.2024» etter fredagens angrep, som IS påtok seg ansvaret for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway