Bergens Tidende

Fylte 80 med heidundren­de Bollywood-fest

Mange velger ettermidda­gsvisitt med kaffe og snitter når de runder 80. Ikke slik med Chandru Punwani. Han inviterte over hundre venner til bursdagsfe­iring.

- Pål Engesæter pal.engesaeter@bt.no Eirik Brekke (foto) eirik.brekke@bt.no

Jubilanten tar selv imot i døren til Lyngbø klubbhus på Laksevåg. Strålende opplagt og med en god kommentar til alle.

Bak ham henger festsnorer ned fra taket, og mange bruker stedet det til å ta de første bildene sammen med jubilanten.

Kolleger fra hjerteavde­lingen

Ordene «Mannen, myten og legenden» er skrevet inn mellom trådene. Det passer utmerket på den spreke 80-åringen.

Rundt tyve av dem er kolleger av Chandru fra hjerteavde­lingen på Haukeland. Ja, han er åtti år, men han jobber fortsatt. Mer om det senere.

Ti er indiske leger fra andre avdelinger på Haukeland. Noen gjester er naboer fra Landås, noen venner er fra ulike miljøer i

Bergen – både indiske og norske, mange er tilreisend­e venner og familie fra Oslo og London.

Et fargerikt fellesskap

Det er en over snittet fargerik samling. Ikke minst fordi veldig mange av gjestene hadde fått låne indiske sarier og andre klesdrakte­r fra Chandru og familien hans.

– Og det er ikke bare bare å få dem på. Jeg kom her en halvtime før festen begynte for å få hjelp, betror en sykepleier oss.

Det serveres mat i mange omganger, med taler, dans og preik imellom.

På kjøkkenet har de tilberedt alle rettene med indisk mat. Det kreves mye mat når det skal serveres en hel rekke ulike retter til mer enn hundre mennesker.

– Jeg begynte på fredag og nå er det klart, sier kokken Ramesh Prakash, mens han rører i grytene. Forrett, middag og dessert er tilberedt. Det serveres de nydeligste retter med ris og nanbrød til.

Kolleger fra Haukeland har laget en mengde kaker til kakebordet.

Jubilanten får lovord for måten han er på, alle steder vi spør og hører.

– Chandru var en fantastisk mann å være sjef for. Han har godt humør, viser omsorg og er flink i jobben sin, kommer det spontant fra Eva Gerdts, når vi sier vi kommer fra avisen. I 25 år var Gerdts Chandru sin sjef på hjerteavde­lingen på Haukeland universite­tssjukehus.

Naboer forteller at Chandru i over tjue år har laget vafler hver

søndag, og at han og konen Sushma raust byr alle som vil ha, både naboer og venner som kommer innom.

– Han var min bonusfar

– Han er helt fantastisk. Han var som en bonusfar for meg. Min mor var alenemor og fra Romania. Noen dager måtte hun gå tidlig på jobb, før jeg hadde spist frokost. Da spiste jeg frokost hos Sushma, Chandru og datteren deres Purnima, forteller Valeria Kvamme.

Valleria, Purnima og Sophia er tre venner som har hengt sammen siden de gikk sammen på Slettebakk­en barneskole, videre på Storetvedt ungdomssko­le og til sist på Amalie Skram videregåen­de. Nå er de sammen på festen for å feire Chandru.

– Det gikk bra med oss, men det var sikkert fordi foreldrene våre var strenge og forsto hvor viktig det er med utdanning, mener Valeria.

– Det var bare to indere i byen

– Da jeg kom hit i 1970 var det bare to indere i byen, broren min og en til. Nå er det sikkert 1400 indere i Bergen. Mange hundre it-folk har kommet de siste årene, sier Chandru Punwani

Han kom til Bergen for å besøke broren sin, som jobbet som tannlege her. Bak seg hadde Chandru seks års universite­tsstudier i kjemi og zoologi fra universite­tet i det som den gang het Bombay, og som nå heter Mumbai. Han var ingeniør.

– Den gang var det ingen problemer med visum og arbeidstil­latelse. Jeg fikk visum med en gang, og arbeidstil­latelse og jobb etter noen dager. Så begynte jeg på preklinisk institutt med forskning innen biokjemi, forteller Chandru.

Etter 18 år i Bergen, giftet han og Sushma seg. Hun er også fra India, men de snakker ikke samme språk.

– Hjemme snakker vi engelsk med hverandre, forteller han.

Spesialkom­petansen

Vi er på hjerteavde­lingen på Haukeland universite­tssjukehus. På pauseromme­t sitter Chandru Punwani sammen med kollegene Elisabeth Skaar, Øyvind Bleie og Nigussie Bogale. Flere av dem var knapt påtenkt da Chandru begynte å jobbe på Haukeland for 53 år siden.

– Det er jo en gave for deg at du har helsen og hodet, slik at du kan jobbe. Og når vi har bruk for

din spesialkom­petanse, så er det en gave for oss også, sier seksjonsov­erlege Øyvind Bleie. Bleie forteller at Chandru, til tross for alderen, gjør en like god jobb som før. Og at dette er innenfor en nisje med kontroll av hjerteklaf­fer for eldre pasienter.

– Chandru har en helt egen evne til å få folk som kommer her til å slappe av og føle seg vel, supplerer

overlege Elisabeth Skaar.

– Det vi arbeider med er en suksess innenfor hjertemedi­sin, der eldre pasienter på en trygg måte kan få skiftet hjerteklaf­f (på grunn av aortasteno­se). Noen pasienter kaller det kongeklaff­en, fordi eldre folk som kong Harald og Mick Jagger, har fått skiftet den på denne måten. Før en gjør en slik operasjon må en

foreta en nøye vurdering, og det er innenfor dette teamet Chandru er en viktig del, forklarer Bleie.

– Det er et veldig godt arbeidsmil­jø her. Nå jobber jeg hver torsdag, og er ansatt i en 20 prosent stilling. Jeg gleder meg til å gå på jobb, og vil jobbe så lenge jeg klarer å gå på julebordet og danse, sier den spreke 80-åringen selv.

 ?? ?? Fra kolleger på Haukeland fikk Chandru for sine 53 år på Haukeland utdelt prisen «Det gylne hjerte» .
Fra kolleger på Haukeland fikk Chandru for sine 53 år på Haukeland utdelt prisen «Det gylne hjerte» .
 ?? PRIVAT ?? Etter 18 år i Bergen, giftet Chandru og Sushma seg.
PRIVAT Etter 18 år i Bergen, giftet Chandru og Sushma seg.
 ?? ?? Chandru og konen Sushma Punwani under bursdagsfe­iringen med Bollywood tema.
Chandru og konen Sushma Punwani under bursdagsfe­iringen med Bollywood tema.
 ?? ??
 ?? ?? Datteren Purnima tar selfie med faren Chandru, som er flankert av vennene hennes, Sophia Krüger Dagsland og Valeria Kvamme.
Datteren Purnima tar selfie med faren Chandru, som er flankert av vennene hennes, Sophia Krüger Dagsland og Valeria Kvamme.
 ?? ?? Chandru Punwani sammen med arbeidskol­leger fra hjerteavde­lingen på Haukeland universite­tssjukehus. De fleste kledd i sarier og andre indiske festplagg, utlånt fra Chandrus familie.
Chandru Punwani sammen med arbeidskol­leger fra hjerteavde­lingen på Haukeland universite­tssjukehus. De fleste kledd i sarier og andre indiske festplagg, utlånt fra Chandrus familie.
 ?? ?? – Chandru elsker å danse, og er alltid blant de første på dansegulve­t på juleborden­e våre, forteller kolleger.
– Chandru elsker å danse, og er alltid blant de første på dansegulve­t på juleborden­e våre, forteller kolleger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway