Bergens Tidende

Balansekun­st på høyt nivå

På sirkus har en gjerne hjertet i halsen, og det er et godt sted å ha hjertet.

- Scenekunst­anmelder

HVEM SKULLE trodd at nyhetsanke­r i NRK, Atle Bjurstrøm, også er sirkusregi­ssør? Ikke jeg, men så har vi alle våre ukjente sider. Vel, han hadde altså regien påCirkus Agoras norgesprem­iere på deres siste forestilli­ng, somgikk av stabelen for en fullstappe­t sal på Mindemyren fredag kveld.

Og det gjorde Bjurstrømg­odt, etter det jeg kan bedømme. Det er ikke så enkelt å si hva en sirkusfore­stillingsr­egi er; i hvilken grad man kan gripe inn. For eksempel: Kan han si til balansekun­stnerne: «Stå litt mer på den ene hånden der? Hold den posituren litt lenger?»

Nei, det kan jeg ikke tenke meg. Men narrativen­e som vokser frem i sekvensene i rulleskøyt­enummeret, i luftakroba­tikkenog dels i klovnenumr­ene, taler om en regihånd, i alle fall fungerer grepene.

HER TALES omløsrivel­se og nærhet, om inkluderin­g og utfordring, omforførin­g og avvisning. Det er ikke bare teknikk, men en fortelling.

Det somermed sirkus: Det virker på (enkelte av) oss. Når det er godt utført. Det betyr ikke at alle må gjennomfør­e numrene sine uten feilsteg; det hører til sjangeren at når artistene presser seg lengre enn det virker fysisk mulig, er det lov å ikke fikse alt. Men da får de gjerne et nytt forsøk (og hos Cirkus Agora virker det ikke somom feil er lagt inn somspennin­gsmoment, uten at jeg kan banne på det).

Uansett kan ikke en anmelder trekke nevneverdi­g for at noen mistet takten i en ellers forbløffen­de bra utførelse. Det skaper en brist i illusjonen om at alt er mulig, kanmansi, samtidig viser jo «utilstrekk­eligheten» hvor vanskelig det er, og at det ikke kan utføres hver eneste gang uten en glipp. Det hører til risikoen, for utøvere og publikum. Sirkus er en høyst organisk kunstform.

Når jeg sier «virker på oss», mener jeg at jeg selv sitter med notisblokk­en foran ansiktet, langt over nesen, for å «slippe» å se det somtil enhver tid utspiller seg. Jeg vil se det, og jeg vil ikke se det. Skal hun kaste seg ned fra det tauet og liksombare rett ned, og spinne rundt i svevet? Skal han stå på den ene armen, oppå en masse vinglete klosser over, og så strekke kroppen sin ut?

JEG ER like oppglødd og skrekkslag­en over klovnen i bowlerhatt og litt for korte bukser, somover rulleskøyt­emesterne på en knøttliten plattform. Og selv om det var noen opplagte hester og hunder i manesjen, somgikk på linje og alt det der, er det faktisk mer imponerend­e å se hvamennesk­er kan få kroppen sin til å gjøre.

Veloppdrag­ne dyr lyder ordre, mennesker bruker seg selv. I hesteland var kanskje det beste at den ene hesten nektet å gjøre somden ble fortalt; den hadde annet fore.

Så har jeg anmeldt hesters prestasjon­er også.

SIRKUS ER ikke alltid gøy. Sirkus kan av og til føles glatt. Og glatt er en del av sirkusets estetikk, det skal være paljetter og store fakter og gull og glitter. Men i bunnen er det jo beinhardt arbeid, og det er det Cirkus Agora stiller til skue.

Risikoen er like høy somtakhøyd­en under teltet, og vi får være en del av nettopp risikoen. CirkusAgor­a feirer 35 år i år, Jan Ketil Smørdal startet sirkuset i 1989, da spente han opp et tau mellomuted­oen og epletreet på familiegår­den i Nordfjorde­id, somdet heter på nettsiden.

DET GODEmedlin­jen fra epletreet til dagens tettpakked­e sirkustelt, er ikke bare at Cirkus Agora har overlevd, og har gjort det bra, men at det er basert på faktisk sirkuskunn­skap fra grunnlegge­ren. Han bidro selvmedet imponerend­enummersom­innebar å sparke kopper og skåler oppi hverandre opp på et bemerkelse­sverdig stabilt hode. Det er hjertet i hjertet.

 ?? ??
 ?? PETRONELLE HALVORSEN ?? Rulleskøyt­emesterne Alexandra og Edi, på en knøttliten plattform, imponerte BT-anmelderen.
PETRONELLE HALVORSEN Rulleskøyt­emesterne Alexandra og Edi, på en knøttliten plattform, imponerte BT-anmelderen.
 ?? ?? Ingvild Bræin
Ingvild Bræin

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway