Bergens Tidende

Brøt tradisjone­n for å hjelpe sin nærmeste partner

Dagfinn Lyngbøs nye show «Folk» kommer til Forum Scene i januar. Men alt blir ikke som han hadde tenkt seg.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no

– Jeg er klar. Showet har vært planlagt lenge, så det er fint å få sette en dato, sier Lyngbø på telefon fra et skrivesemi­nar i Frankrike.

Vågenes avlyste

Men planene er blitt drastisk endret de siste ukene på grunn av en hendelse i Oslo.

Siden 1990-tallet har Lyngbø hatt én konsekvent regel: Alle nye show skal ha premiere i Bergen.

Det var også planen denne gangen. Derfor var «Folk»-premieren lagt til Forum Scene 23. januar.

Plutselig ble det kjent at Kevin Vågenes måtte utsette showet «En du kjenner» av personlige årsaker. Det skulle ha vært spilt på Latter i høst.

Teateret drives av Elina Krantz, som også er manager og produsent for Lyngbø. Det er ikke bare lett å erstatte en slik stor produksjon på så kort tid. Fortvilels­en var stor.

– Bryte en tradisjon

Det var én mulig løsning, at Lyngbø kunne fremskynde premieren i Bergen og heller ha den i Oslo 30. oktober.

– Jeg har aldri hatt premiere andre steder enn i Bergen, så dette ville bli å bryte en tradisjon. Det tar jeg ikke så lett på, sier Lyngbø.

Men han skjønte at han måtte hjelpe arbeidsgiv­eren gjennom så mange år.

– Jeg hadde faktisk ferdig et råmanus, med tanker og retning, til «Folk» for en måned siden, og var godt i rute. Så det var praktisk mulig å få det til. Det er derfor vi sitter i Frankrike nå, for å legge til vitser og stramme alt til, sier Lyngbø.

– Oppvarming til Bergen

Han har hatt en spesiell rytme hele karrieren. Skulle han følge den nå, er det faktisk premiere høsten 2024 som er normalen.

Grunnen til at han ville vente til januar 2025, var at konen, Pernille Sørensen, skulle kunne bli ferdig med «3 for 1»-turneen.

– Det viser seg nå at hun avslutter helgen før, så det passet perfekt å overta for Kevin. Jeg får se på det som en oppvarming til spilleperi­oden på Forum. Det blitt egentlig digg å endelig komme til Bergen med et manus jeg vet fungerer, sier Lyngbø og ler.

Hvis ikke Dagfinn hadde stilt opp, vet jeg ikke hva vi skulle gjort. Elina Krantz, manager

Elina Krantz, som er med til Frankrike, er overlykkel­ig over at de fant en løsning.

– Hvis ikke Dagfinn hadde stilt opp, vet jeg ikke hva vi skulle gjort.

Endret spilleregl­ene

Hans forrige show, «Kjøreregle­r for koloniseri­ngen av Mars», hadde premiere på Forum Scene i september 2020.

Omtrent alle billettene på Forum Scene, som tok 970 publikumme­re, var solgt ut før koronapand­emien slo inn og endret alle spilleregl­ene.

Mye ble avlyst og mye ble spilt for sterkt reduserte saler. Først to år etter premieren var han ferdigspil­t i Bergen, etter 112 show med 41.000 solgte billetter.

– Det var egentlig veldig digg å spille gjennom en hel pandemi. Hele verden var jo i en unntakstil­stand, det var digg å ha en jobb. Men vi får tro at det aldri skjer igjen, sier Lyngbø.

– Folk i alle fasonger

Nå har han gått tilbake til å ha en mye kortere tittel på showet, «Folk».

– Det er greit å kalle det noe som faktisk får plass på billetten – en enkel tittel med stort innhold.

– Blir det en rød tråd?

– Ja, om folk i alle fasonger. Det er fine folk og sånne folk.

Her putter han inn kjentfolk, familiefol­k, sure folk, stortingsf­olk, mannfolk og kvinnfolk.

– Alt kan fylles inn, egentlig. Nå folk møtes, pleier vi ofte å snakke om andre folk: «Har du hørt hva de gjorde?», sier Lyngbø.

Planen er å spille på Forum Scene frem til 17. mai. Med på scenen blir makker og bestevenn Bjarte Jørgensen fra Tertnes.

Lyngbø har også tatt på seg en annen oppgave, nemlig å regissere en storslagen versjon av musikalsuk­sessen «The Book of Mormon» på Folketeate­ret i Oslo neste høst.

Timeplanen er nå i boks.

– Vi er nettopp ferdig med en auditionru­nde der jeg har sett hundre håpefulle skuespille­re. Tre fine og stressende dager.

Knuser drømmer

– Det betyr at du må si nei til mange?

– Ja. Det er noen fine drømmer som blir knust. Men slik er det i denne bransjen. Heldigvis slipper jeg å gi disse beskjedene personlig, sier Lyngbø.

Det skal være sang- og spilleprøv­er innimellom, men det meste av arbeidet på «The Book of Mormon» skjer våren 2025, etter spillingen på Forum Scene.

– Det er stor stas å få denne muligheten, det er en fantastisk musikal. Jeg har aldri regissert noe i et slikt format, så jeg er veldig ydmyk også. Men da jeg fikk sjansen, kunne jeg rett og slett ikke si nei.

 ?? PRIVAT ?? Vemund Vik (regi), Kjetil Husøy (teknisk sjef), Dagfinn Lyngbø og Bjarte Jørgensen (musiker) er på skrivetur i Frankrike nå.
PRIVAT Vemund Vik (regi), Kjetil Husøy (teknisk sjef), Dagfinn Lyngbø og Bjarte Jørgensen (musiker) er på skrivetur i Frankrike nå.
 ?? TOR HØVIK (ARKIV) ?? Dagfinn Lyngbø da «Evolusjon» hadde premiere på Ole Bull Scene 31. januar 2008.
TOR HØVIK (ARKIV) Dagfinn Lyngbø da «Evolusjon» hadde premiere på Ole Bull Scene 31. januar 2008.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway