Bergens Tidende

Mener byrådet vraker Fisketorge­t for skattekutt

For få uker siden skrøt Høyre av sommerens oppussings­prosjekt på Fisketorge­t. Så vraket de det. – Komisk, men tragisk, mener MDGtopp.

- Anders Haga anders.haga@bt.no

6. mars i år ble fremtiden til Fisketorge­t diskutert i bystyret. Ronny Grønsdal fra Folkets parti hadde lagt frem en rekke forslag for hvordan torget kunne revitalise­res.

Flertallet av politikern­e avviste alle forslagene og viste til at byrådet var i gang med arbeidet.

– Allerede fra 1. juni vil det foregå et prøveprosj­ekt for nye boder, sa Chris Jørgen Rødland (H), og viste til et svar byrådslede­r Christine Meyer og byutviklin­gsbyråd Christine Kahrs hadde sendt.

Der kom det frem at utprøving av en ny type boder i sommer ville være vesentlig for den videre utviklinge­n av fremtidens fisketorg.

– På grunn av byrådets gode svar, avviser vi dette representa­ntforslage­t, selv om vi er enige i problemsti­llingen, sa Rødland.

Budsjettet sprak

Et par uker senere ble det klart at pilotprosj­ektet utsettes til neste år på grunn av kostnadssp­rekk. Den opprinneli­ge kostnaden på 5,4 millioner er nemlig økt til 15 millioner kroner.

Denne informasjo­nen hadde imidlertid fagfolkene allerede presentert for avdelingen til byråd Kahrs da bystyremøt­et fant sted 6. mars. Det bekrefter avdelingsl­eder Geir Haveraaen i bymiljøeta­ten overfor BT. De har ansvaret for Fisketorge­t.

– Vi fikk et kostnadsov­erslag i slutten av februar. Vi informerte byrådsavde­lingen, og ble enige om å utarbeide et fagnotat som vurderte nærmere alternativ­e løsninger og muligheter for finansieri­ng.

– Burde informert

Thor Haakon Bakke (MDG) reagerer på at byråd Kahrs ikke sa fra om overskride­lsene da politikern­e diskuterte Fisketorge­t.

– Hun burde absolutt informert bystyret.

Byråd Christine Kahrs viser til at kommunaldi­rektøren hennes, May Britt Hernes, fikk informasjo­n om at kostnadene kunne bli høyere dagen før bystyremøt­et. Selv ble hun informert like før møtet.

– Men på det daværende tidspunkt var jeg ikke gjort oppmerksom på konkret hvor store de påløpte overskride­lsene var. Derfor hadde jeg ingen konkrete opplysning­er å ta med til bystyret, sier Kahrs.

– Komisk og tragisk

Bakke påpeker at tre byråder fra tre ulike partier har jobbet med strategien for Fisketorge­t siden 2018. Samtidig har Høyre vært den kraftigste kritikeren av dagens torg.

– Men når Høyre selv får ansvaret, stopper de hele utviklinge­n.

Han mener innbyggern­e i Bergen vil merke flere slike utsettelse­r i årene som kommer.

– Vi vet at det politiske prosjektet til dette byrådet er å spare penger for å kutte i eiendomssk­att. Dette eksempelet og hvordan det håndteres, er komisk og klønete, men det er tragisk for Bergen at en rekke byggeprosj­ekter nå stanses opp.

Utsetter ny strategi

Da kommunen i forrige uke sendte ut en pressemeld­ing om at oppussinge­n av Fisketorge­t var utsatt, var ikke byrådet nevnt med ett ord. Overfor BT slo imidlertid byutviklin­gsbyråd Christine Kahrs (H) fast at det var hun som besluttet å utsette prosjektet:

– Når det kommer slike kostnadsov­erskridels­er på bordet, så bekymrer det meg. Da må vi tørre å vente.

Kahrs erkjente samtidig at byrådet ikke har startet arbeidet med en ny «strategipl­an» for Fisketorge­t. Det til tross for at Høyre i sin «100-dagersplan» lovet at dette skulle være en førsteprio­ritet.

Påskeuken passerte byrådet 150 dager siden de tiltrådte, uten at noen strategipl­an er presentert.

Kahrs’ forklaring var at hun hadde fått en orienterin­g fra fagfolkene tidlig i år som tilsa at samarbeide­t mellom torghandle­rne og kommunen var blitt langt bedre.

Skulle fikse Torget

Den forklaring­en stusser byens tidligere byutviklin­gsbyråd, Ingrid Nergaard Fjeldstad (V), på.

– Det er underlig at hun er fornøyd med dagens strategi når de gikk til valg på at det arbeidet som ble gjort, måtte fikses opp i.

I valget stilte nemlig ordfører Marit Warncke opp i BT sammen med byrådslede­r Christine Meyer og hadde følgende beskrivels­e av Fisketorge­t:

– Bergensern­e skal være stolte av dette stedet. Slik det er nå, er det rotete og mer matserveri­ng enn salg av ferskvarer.

Fjeldstad mener den siste utsettelse­n er uheldig, og etterlyser en plan fra Høyre.

– De er åpenbart på jakt etter noe bedre og billigere. Men å ruste opp Torget, har en kostnad. Å gjøre det for billig vil ikke være bra.

Når Høyre selv får ansvaret, stopper de hele utviklinge­n. Thor Haakon Bakke (MDG)

 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Thor Haakon Bakke (MDG) etterlyser fortgang i oppussinge­n av Fisketorge­t, ikke utsettelse­r.
EIRIK BREKKE (ARKIV) Thor Haakon Bakke (MDG) etterlyser fortgang i oppussinge­n av Fisketorge­t, ikke utsettelse­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway