Bergens Tidende

Ett barn drept og to såret i skoleskyti­ng i Finland

Ett barn er drept og to andre er alvorlig såret i skyting på en skole i Vanda i Finland. En tolvåring er ifølge politiet pågrepet.

- NTB-TT

Politiet fikk melding om hendelsen i 9-tiden lokal tid tirsdag, og oppfordret folk til å holde seg borte fra området.

– Ikke åpne døren for fremmede, lød politiets oppfordrin­g.

Viertola-skolen har rundt 800 elever fra første til niende klasse og 90 ansatte.

Et øyenvitne som arbeider i nærheten, forteller til avisen Iltalehti at han hørte skudd fra skoleområd­et.

Forferdeli­ge skrik

– Jeg forsto ikke først at det var en pistol. Deretter hørte jeg et forferdeli­g skrik, og flere barn løp over gårdsplass­en, forteller han.

Rektor Sari Laasila sier til IltaSanoma­t at elever og ansatte gjemte seg inne på skolen mens de ventet på videre instruksjo­ner fra politiet.

Et annet øyenvitne forteller til avisen Helsingin Sanomat at to ambulanser forlot skolen i 10-tiden, og finsk politi bekrefter først at tre barn var såret og sendt til sykehus.

Det ene barnet døde av skadene, og tilstanden til de to andre blir betegnet som kritisk.

Pågrepet med våpen

Politiet opplyser at både ofrene og gjerningsp­ersonen er tolv år gamle, men det er ikke kjent hva som kan ha vært motivet bak skytingen som fant sted inne i et klasserom.

Gjerningsp­ersonen flyktet fra stedet, men ble kort tid etter pågrepet uten dramatikk i Siltamäki,

rundt 5 kilometer unna.

– I øyeblikket er det ingenting som tyder på flere involverte, sa Tomi Salosyrjä i politi på en pressekonf­eranse tirsdag ettermidda­g.

Vedkommend­e, som selv var elev ved skolen, var da ifølge politiet fortsatt i besittelse av skytevåpen­et som ble brukt. Det skal tilhøre et familiemed­lem, opplyser de videre.

Dypt sjokkert

Siden gjerningsp­ersonen er under 15 år, så kan vedkommend­e ifølge politiet ikke holdes i varetekt, men kommer til å bli

Jeg forsto ikke først at det var en pistol. Deretter hørte jeg et forferdeli­g skrik, og flere barn løp over gårdsplass­en. Et øyenvitne

overgitt til barneverns­tjenesten.

Vanda har rundt 200.000 innbyggere, er Finlands fjerde største by og ligger rundt 20 kilometer nord for Helsingfor­s. Varaordfør­er Katri Kalske sier til Yle at kommunens kriseteam er varslet.

Statsminis­ter Petteri Orpo skriver på X at han er dypt sjokkert over hendelsen i Vanda.

– Mine tanker går til ofrene, deres nære og kjære, pårørende og øvrige elever og ansatte ved Viertola-skolen, skriver han.

– Jeg kan bare forestille meg hvilen smerte og uro mange familier opplever nå, skriver innenriksm­inister Mari Rantanen på X.

Utdannings­minister AnnaMaja Henriksson er også sjokkert over skoleskyti­ngen.

Flere dødelige skoleskyti­nger

Finland har vært rammet av flere dødelige skoleskyti­nger tidligere.

I november 2007 drepte en 18 år gammel mann åtte personer på en videregåen­de skole i Jokela. Han tok deretter sitt eget liv.

Under et år senere, i september 2008, skjøt og drepte en student ti personer på et universite­t i Kauhajoki før han tok sitt eget liv.

 ?? LEHTIKUVA / AP / NTB ?? Ett barn ble drept og to ble alvorlig såret da en mindreårig åpnet ild på en skole i Vanda i Finland tirsdag.
LEHTIKUVA / AP / NTB Ett barn ble drept og to ble alvorlig såret da en mindreårig åpnet ild på en skole i Vanda i Finland tirsdag.
 ?? ??
 ?? LEHTIKUVA / AP / NTB ?? Finsk politi rykket ut til melding om skoleskyti­ng i Vanda i Finland tirsdag morgen.
LEHTIKUVA / AP / NTB Finsk politi rykket ut til melding om skoleskyti­ng i Vanda i Finland tirsdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway