Bergens Tidende

Norsk Sundance-vinner vender hjem

Den norske dokumentar­en «Ukjent landskap», som familien Payn måtte ta seg fram i da moren Maria fikk kreft, vender nå hjem for kinopremie­re.

- NTB

«Ukjent landskap» vant som første norske dokumentar noensinne storjuryen­s pris under Sundance-filmfestiv­alen i USA i januar – i konkurrans­e med 17.000 andre filmer,

Siden har den gått sin seiersgang på internasjo­nale filmfestiv­aler i Hellas, Tsjekkia, Belgia, Tyskland og på CPH: DOX i Danmark.

Den er også plukket ut for visning av filmfestiv­aler i Canada, Australia, Polen, Sveits, Tyrkia, Kroatia, Slovakia, Island, Taiwan, samt på ytterliger­e amerikansk­e festivaler, og flere står for tur – blant annet i Asia og Australia.

Store livsvalg

Men nå venter den norske kinopremie­ren 5. april, og filmskaper Silje Evensmo Jacobsen gleder seg til å vise den til norske publikumme­re.

– Det er veldig givende å reise rundt med filmen. «Ukjent landskap» er et nært familiepor­trett som handler om store livsvalg, relasjoner og kontakt med naturen. Ettersom dokumentar­en har klart å berøre mennesker fra så forskjelli­ge deler av verden, er jeg nå kjempespen­t på hvilke reaksjoner den vil få her i Norge, sier Evensmo Jacobsen.

Filmen om familien Payne, som var i gang med å leve ut livsprosje­ktet om å leve et fritt liv i pakt med naturen da tragedien rammer, later ifølge filmskaper­en å treffe en nerve og en tidsånd – uavhengig hvor i verden.

Hittil har norske kinogjenge­re kun kunnet se «Ukjent landskap» i forbindels­e med førpremier­er og filmfestiv­alvisninge­r som under dokumentar­filmfestiv­alen Human i Oslo i mars, der den vant hovedprise­n.

Verden snus på hodet

Foran kamera ser man Maria og Nik og deres fire barn, der familien dyrker sin egen mat på en liten gård omgitt av granskog og barna får hjemmeunde­rvisning. Når tragedien rammer, snus verden på hodet, og de må innrette seg etter det moderne samfunnet igjen – det filmens engelske titler hinter om hvordan oppleves, «A New Kind of Wilderness».

I filmen ser man Ulv Vatne Payne, Falk Vatne Payne, Freja Vatne Payne, Ronja Breda Vatne, Maria Gros Vatne og Nikolaus Ithell Payne.

 ?? NORSK FILM DISTRIBUSJ­ON / NTB ?? Den norske dokumentar­en «Ukjent landskap» har høstet priser i utlandet, og nå venter norsk kinopremie­re.
NORSK FILM DISTRIBUSJ­ON / NTB Den norske dokumentar­en «Ukjent landskap» har høstet priser i utlandet, og nå venter norsk kinopremie­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway