Bergens Tidende

Kraftigste jordskjelv på 25 år på Taiwan

Minst ni mennesker har mistet livet og over 820 er skadd i et kraftig jordskjelv på Taiwan. Eksperter advarer om flere etterskjel­v i dagene som kommer.

- NTB-Reuters-AFP

Jordskjelv­et rammet onsdag morgen, like før klokken 8 lokal tid. Åtte timer senere var det registrert over 100 etterskjel­v. Styrken var på 7,4, noe som gjør det til det kraftigste skjelvet på Taiwan siden et skjelv tok 2400 liv i 1999.

Minst 127 mennesker oppgis å være fanget i sammenrast­e tunneler og bygninger.

Ifølge USAs geologiske overvåking­ssenter (USGS) lå episentere­t like utenfor kysten, 18 kilometer sør for Hualien City øst på øya.

Mange tunneler

Veien inn mot byen Hualien passerer gjennom en rekke tunneler, noen av dem flere kilometer lange, og ifølge myndighete­ne kan mange mennesker og kjøretøy være innesperre­t i tunnelene.

– Vi må gjøre en grundig sjekk av hvor mange mennesker som er innesperre­t, og vi må redde dem raskt, sier påtroppend­e president og nåværende visepresid­ent Lai Ching-te.

Som følge av strenge bygningsre­guleringer og god kunnskap i befolkning­en, slapp øya unna en større katastrofe. Taiwan ligger i et svært utsatt område, der to tektoniske plater møtes.

Alle de omkomne befant seg i Hualien fylke, opplyser landets brannvesen.

Truffet av steiner

Tre av dem var på tur i et naturområd­e utenfor byen. De ble truffet av steiner som løsnet. Også to sjåfører mistet livet da kjøretøyen­e deres ble truffet av store steiner, mens en annen mann døde i en gruve.

Skjelvet var merkbart i Taiwans hovedstad Taipei, der strømmen ble borte i flere områder. Også i Hongkong og Fujian-provinsen på det kinesiske fastlandet kunne innbyggere kjenne rystelsene. I Taipei stanset metroen i en kortere periode, og passasjere­r ble bedt om å være oppmerksom­me på gasslekkas­jer.

Skjelvet utløste tsunamivar­sel både på Taiwan, Filippinen­e og i Japan, men to timer senere kom beskjeden om at faren stort sett var over.

Bygninger svaiet

Sosiale medier var onsdag fulle av videoer og bilder som viser bygninger som svaier og blir stående på skjeve etter skjelvet.

– Det ristet voldsomt, bildene på veggen, fjernsynet mitt og brennevins­skapet falt, sier en mann i Hualien til SET TV.

I New Taipei City helt nord på øya raste et lager sammen, og over 50 mennesker ble reddet ut fra ruinene.

Forholdet mellom Kina og Taiwan er anspent, og Kina anser øya som en del av sitt territoriu­m. Etter jordskjelv­et har Kinas kontor for Taiwan-anliggende­r uttrykt sterk bekymring og tilbudt seg å sende hjelp.

 ?? TVBS VIA AP / NTB ?? Skjelvet meldes å være det kraftigste til å ramme Taiwan på 25 år. TV-bilder viser ødelagte bygninger i byen Hualien, øst i landet.

TVBS VIA AP / NTB Skjelvet meldes å være det kraftigste til å ramme Taiwan på 25 år. TV-bilder viser ødelagte bygninger i byen Hualien, øst i landet. 

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway