Bergens Tidende

TV- og Ipad-kok for Grainger i spillerjak­ten

Mange skjermer trengs når landslagss­jef Gemma Grainger ser etter nye landslagsa­ktuelle spillere. Hun mener Toppserien har et stort og uforløst potensial.

- NTB-Henrik Ekaas Berge og Andreas Jakobsen

Norge møter Finland og Nederland i EM-kvalifiser­ingskamper den neste uken. Den norske troppen teller ni spillere i hjemlig liga, mens 14 har sin hverdag i europeisk fotball.

Grainger har siden tiltredels­en som norsk landslagss­jef laget seg et system for å speide etter aktuelle spillere. Der blir både Europa og Toppserien ivaretatt.

– Jeg har et system for hver spiller i Toppserien og hver spiller i Europa. Vi har et system på hvordan vi observerer spillerne, og for meg er det en balanse mellom å være der selv eller se det på TV. Hjemme kan jeg se fem-seks kamper samtidig med TV og Ipad på siden, sier Grainger til NTB.

Peker på Brann-suksess

Og landslagss­jefen har stor tro på Toppserien og spillerne den kan produsere i årene som kommer.

Hun peker på det mest nylige eksempelet, da Brann møtte storklubbe­n Barcelona i mesterliga­ens kvartfinal­e. Der ble det tap, men bergensern­e scoret to mål mot et lag som har til vane å holde nullen.

– Å se hva et norsk lag i kvartfinal­e i mesterliga­en gjør for ligaen her hjemme, kommer bare til å gjøre landslaget bedre, sier Grainger, som forteller at hun har hatt tett kontakt med Brann-trener Martin Ho.

– Jeg kjenner Martin, og han har snakket med meg om områdene han har ønsket å utvikle, og Brann har investert veldig bra. Det er ikke bare om det som skjer på banen. Jeg liker veldig godt hvordan Brann spiller, og å se dem gjøre det mot Barcelona, var et tegn på hvor gode de er, og det er bra at spillerne våre fikk prøve seg mot de beste.

– Et helt annet nivå

Tuva Hansen forlot Brann til fordel for Bayern München før 2023-sesongen. Hun gleder seg på gamleklubb­ens vegne.

– Det viser at du kan få til alt. Det er kult at de kom så langt og at de får den hyllesten de faktisk fortjener, sier Hansen til NTB.

Hun forteller om en helt annen hverdag i Tyskland kontra Norge.

– Toppserien er på vei. Det er en lang vei å gå, for jeg vet hvor bra det kan være i noen av de beste klubbene. Vi er på rett spor, sier Hansen.

– Hva er de største forskjelle­ne fra Brann til Bayern München?

– Det er nok alt utenom med profesjona­litet og fasilitete­ne, for der er det et helt annet nivå. De har veldig, veldig mye midler, sier Hansen.

– I en veldig god posisjon

Landslagss­jef Grainger synes det er tøft å sammenlign­e Toppserien med andre europeiske ligaer. Blant annet er den engelske WSL helprofesj­onell. Det venter Grainger på at skal skje i Norge.

– Det er vanskelig å sammenlign­e med andre ligaer. WSL har vært profesjone­ll i nesten ti år, mens den norske ligaen fortsatt jobber mot å bli fullt profesjone­ll for alle lag. Vi er i en veldig god posisjon for tiden, og spillerne utvikler seg godt. Om Toppserien er profesjone­ll om ti år, kan den være like konkurrans­esterk som alle andre, sier Grainger og legger til:

– Sesongen har nettopp startet. Jeg ser mange sterke kvaliteter og godt organisert­e lag. Spiller gror og også profesjona­liteten. Jeg er veldig positiv til det som tilføres inn i ligaen.

Hun er klar på at investerin­gen i ligaen må fortsette for at den skal klatre mot europatopp­en.

– Spillet utvikler seg til et sted det aldri har vært før. Investerin­gen må være der, for det er det hver liga gjør.

“Å se hva et norsk lag i kvartfinal­e i mesterliga­en gjør for ligaen her hjemme, kommer bare til å gjøre landslaget bedre. Gemma Grainger, landslagss­jef

 ?? TERJE PEDERSEN / NTB ?? Landslagss­jef Gemma Grainger har troen på at Toppserien kan levere spillere av høy kvalitet fremover. 
TERJE PEDERSEN / NTB Landslagss­jef Gemma Grainger har troen på at Toppserien kan levere spillere av høy kvalitet fremover. 

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway