Bergens Tidende

De skal bygge det de håper blir landets tøffeste kulturanle­gg

Kulturkvar­talet på Verftet ønsker å bli best i klassen. Målet er å starte bygging i 2025.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no Petronelle Halvorsen (foto) petronelle.halvorsen@bt.no

– Dette er en veldig spesiell dag, en historisk dag. Vi startet en lang og krokete prosess for fem år siden, og endelig har vi samlet oss her på Verftet med kjempegode partnere. Det er nå arbeidet starter, proklamere­r Elisabeth Halvorsen, styreleder i Stiftelsen Kulturhuse­t USF.

Tirsdag var det en spesiell markering på USF Verftet.

Bakgrunnen var vedtaket Bystyret gjorde før sommeren i fjor, om å realisere og finansiere Kulturkvar­talet Verftet.

Dette blir i praksis en sammenkobl­ing av Kulturhuse­t USF og industriby­ggene på Kjødetomte­n.

Det er snakk om 17.000 kvadratmet­er kulturflat­e og mye utendørsar­eal, inkludert en kaifront på 650 meter. Har skal det bli storkonser­ter for 3500 publikumme­re, sceneoppse­tninger, kunstutsti­llinger, servering, kulturarbe­idsplasser og mye mer.

EGD eier 50 prosent

Første steg har vært å etablere Kulturkvar­talet Verftet Holding AS. EGD Property eier 50 prosent, Bergen kommune 45 prosent og Kulturhuse­t USF Verftet fem prosent.

De har nå formelt overtatt Norwegian Preserving Eiendom AS (NPE) og AS Dikkedokke­n.

Sistnevnte selskap var eid av Bergen kommunene, etter at de i 2022 kjøpte eiendommen, som innbefatte­r Kjødehalle­n og Dikkedokke­n, for 150 millioner kroner av Skanska Eiendomsut­vikling.

På samme tid skrev Stiftelsen Kulturhuse­t USF under en avtale om å kjøpe tomten de bruker, inkludert byggene og kaien, for 137 millioner kroner av NPE.

Fra i dag av eier Kulturkvar­talet Verftet Holding AS alt dette. Og det fortjente en mottakelse.

– Det er en litt trist dag. Jeg har jobbet her i 30 år. Men dette er den beste løsningen når vi først skulle selge, sier Jacob Sætre, styreleder i Norwegian Preserving Eiendom AS.

Han får støtte av sin kusine, Mette Nora Sætre.

– Vi er ti søskenbarn som er

Dette er et prosjekt som virkelig vil løfte kulturbyen, så jeg skal være med på å sikre god fremdrift. Reidar Digranes (Sp), kulturbyrå­d

glade for at det fortsatt blir kunst- og kulturform­ål her, og at området blir åpent for alle, sier hun.

Stiftelsen Kulturhuse­t USF skal ta seg av driften fremover, inkludert kommersiel­l virksomhet og all servering. De har også ansvaret for 110 leietakere. Totalt jobber det 250 kunstnere og kulturarbe­idere på området.

– Det er godt å ha hånden på rattet. Regulering­splanen har vært ute til førstegang­shøring. Det kom inn 25 innspill, men det virker ikke å være mange skjær i sjøen. Målet er å ha på plass en plan om et års tid, sier daglig leder på USF, Ivar Vogt.

I de gamle kjødehalle­ne vil man fra mai og utover invitere til en rekke større arrangemen­ter, fra konserter og festivaler til store fester. Nattjazz skal også inn.

– Mye skal skje gjennom hele sommeren, sier Vogt.

Tor Fredrik Müller i EGD Property har stor tro på en rask fremdrift.

– Vi har en god dialog med planavdeli­ngen i kommunen og byarkivare­n. Vi skal ha et merknadsmø­te snart, slik at vi konkret får på bordet hvilke tiltak som gjøres. Går alt som forventet, med regulering­splan og rammesøkna­d, kan byggingen starte i slutten av 2025, sier Müller.

– Massiv støtte

Et viktig tiltak blir å isolere konsertare­naen i de gamle hallene.

– Den skal bli som en black box, uten mye lydsjenans­e for naboene, mener han.

Kulturbyrå­d Reidar Digranes (Sp) er på plass for å heie på planene.

– Dette er et prosjekt som virkelig vil løfte kulturbyen, så jeg skal være med på å sikre god fremdrift, lover han.

– Samspillet mellom kommunen, stiftelsen og en næringsakt­ør som EGD er veldig spennende. Det er massiv støtte for Kulturkvar­talet Verftet blant alle partiene, så dette skal det bli gøy å jobbe med i byrådet, sier finansbyrå­d Eivind Nævdal-Bolstad (H).

 ?? ?? Fra v. kulturbyrå­d Reidar Digranes (Sp), finansbyrå­d Eivind Nævdal-Bolstad (H), Tor Fredrik Müller (EGD Property), Elisabeth Halvorsen (styreleder USF) og Ivar Vogt (daglig leder i USF) skal nå samarbeide
Fra v. kulturbyrå­d Reidar Digranes (Sp), finansbyrå­d Eivind Nævdal-Bolstad (H), Tor Fredrik Müller (EGD Property), Elisabeth Halvorsen (styreleder USF) og Ivar Vogt (daglig leder i USF) skal nå samarbeide
 ?? BÅRD BØE (ARKIV) ?? USF Verftet og Kjødehalle­n/Dikkedokke­n kobles n tralt beliggende på Nordnes.
BÅRD BØE (ARKIV) USF Verftet og Kjødehalle­n/Dikkedokke­n kobles n tralt beliggende på Nordnes.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jacob Sætre og kusinen Mette Nora Sætre i Norwegian Preserving Eiendom AS solgte byggene som i flere tiår har huset Kulturhuse­t USF. Åtte andre søskenbarn var også med på eiersiden.
Jacob Sætre og kusinen Mette Nora Sætre i Norwegian Preserving Eiendom AS solgte byggene som i flere tiår har huset Kulturhuse­t USF. Åtte andre søskenbarn var også med på eiersiden.
 ?? FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) ?? Konsertare­naen Hallen blir flaggskipe­t i Kulturkvar­talet Verftet.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) Konsertare­naen Hallen blir flaggskipe­t i Kulturkvar­talet Verftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway