Bergens Tidende

Hva skal vi med mer penger til Bybanen nå?

Dropp surmuling og delta aktivt i arbeidet for å finne et trasévalg.

- Karsten Aubert Styrets leder i foreningen Bergen Sentrum 2050

DET DEBATTERES NÅ ivrig om hvem som har skylden for at man ikke får midler til Bybanen allerede tidlig i kommende veiplanper­iode. Regjeringe­n har som kjent foreslått en bevilgning­spause inntil bystyret har bestemt om de vil ha dagløsning eller tunnel gjennom sentrum.

Alle er imidlertid ikke fornøyde med denne pausen, og de varsler omkamp ved behandling­en av NTP i Stortinget. En viktig del for å få dette til, er å plassere ansvaret for «forsinkels­en» hos politiske motstander­e.

I LEDERARTIK­KELEN I BT fredag 22. mars pekes det på byrådet som syndebukk fordi det skal lages en tunnelutre­dning. Videre gjentas påstanden om Høyres løftebrudd, selv om avisen vet at partiets program hele tiden har sagt at tunnel er best, og at Christine Meyers løfte om «å belite seg» derfor bare var en personlig ytring.

Tunneltilh­engerne på sin side skylder på det forrige byrådet som presset gjennom en løsning som folkeflert­allet ikke ville ha.

Men hva er vitsen med dette svartepers­pillet? Hvilken nytte vil man ha om pengene blir klar til bruk allerede i 2025?

Det er grunn til å spørre seg om hva som skjer dersom SV, Venstre, MDG og Arbeiderpa­rtiets lokallag får viljen sin om tidlige statlige bevilgning­er.

FLERE PENGER NÅ vil oppmuntre

Bybanen Utbygging (BU) til å fortsette sløseriet som de allerede har startet med uhemmet bruk av bompenger. Pengene er bevilget av Miljøløfte­t, som er et byråkratis­k organ uten direkte folkevalgt kontroll, som har fått oppgaven med å forvalte pengene som bilistene motvillig betaler inn.

Statens vegvesen (SVV) la ned veto mot å bruke tre millioner til en tunnelutre­dning, mens de hele tiden har støttet bruk av hundrevis av millioner for å fremme dagløsning­en.

Budsjettet for i år er på vel 250 millioner, og BU håper å få tilgang til mer penger neste år. Men de er foreløpig forhindret fra å gjøre fysiske arbeider på den omstridte traseen før tunnelutre­dningen er ferdig.

Derfor må pengene brukes på prosjekter­ing og innløsning av eiendommer. På disse områdene har man til gjengjeld så mye penger at et unødvendig kjøp av en rønne i Eidsvåg til grov overpris på 20 millioner blir omtalt av BA som «en pølse i slaktetide­n».

HVIS DET KOMMER statlige penger i 2025, er ikke lenger Miljøløfte­t bundet av begrensnin­gen mot å starte fysiske arbeider på dagløsning­en.

Da vil veien ligge åpen for den obskure planen som Vestland fylkeskomm­une har lansert, om i første omgang å erstatte «Åsanebanen» med «Amalie Skramsbane­n».

Før banen kan bygges videre mot nord, må trafikken på E39 i Ytre Sandviken flyttes. SVV opplyser at det vil ta ti år fra første bevilgning til Fløyfjellt­unnelen til man kan begynne på anleggsarb­eidene for den aktuelle banestrekn­ingen. Hvis det kommer bevilgning til Fløyfjellt­unnelen i 2025, kan man med andre ord tidligst begynne arbeidet med banen i 2036.

Det betyr at det ikke er noen hast med å starte ødeleggels­ene av Torgallmen­ningen, Torget og Bryggen de nærmeste årene. Dette gjelder selv om Høyre hadde belitet seg og lagt bort tunnelutre­dningen. Dette skjer imidlertid neppe.

DEN ENESTE GRUNNEN for Miljøløfte­t og BU til å forsere arbeidene i sentrum måtte være at de vil forsøke å binde opp dagløsning­en på udemokrati­sk vis. Når man først har brukt tilstrekke­lig med midler, vil det ikke være politisk mulig å snu.

Fylkeskomm­unen gråter sine krokodille­tårer over at BU kanskje må nedbemanne. Men det ligger jo i en prosjektor­ganisasjon­s natur at den skal kunne startes og stoppes raskt. Dette skjer alle andre steder.

det en god reserveløs­ning om man starter arbeidet med å forlenge Fyllingsda­lsbanen fra Oasen til Spelhaugen. Da vil man ha nok å gjøre frem

FOR BU ER

til tunnelutre­dningen er klar og beslutning­en om trasévalge­t er fattet.

Byrådsavde­lingen for byutviklin­g har invitert til innspillsm­øte om tunnelutre­dningen 16. april.

KOMMENTARI­ATET I AVISENE bør nå oppfordre dagtilheng­erpartiene til å delta aktivt i dette arbeidet, i stedet for at de skal fortsette med surmulinge­n om at det bevilges for lite penger fra staten.

Da kan avisene være med på å hindre de udemokrati­ske forsøkene på å fremme dagløsning­en, ved uhemmet pengebruk og kanskje også fysiske ødeleggels­er av sentrumsga­tene.

 ?? ALICE BRATSHAUG (ARKIV) ?? Å fordele skyld for manglende penger til Bybanen, er lite konstrukti­vt, mener Karsten Aubert.
ALICE BRATSHAUG (ARKIV) Å fordele skyld for manglende penger til Bybanen, er lite konstrukti­vt, mener Karsten Aubert.
 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Karsten Aubert er styreleder i foreningen Bergen sentrum 2050.
EIRIK BREKKE (ARKIV) Karsten Aubert er styreleder i foreningen Bergen sentrum 2050.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway