Bergens Tidende

Studenter reagerer på sterk advarsel mot Israel-boikott

Professor Terje Einarsen skrev at de som stemte mot boikott på styremøtet risikerte «straffbar medvirknin­g til folkemord».

- Osama Shaheen osama.shaheen@bt.no

Før påske bestemte Det juridiske fakultetet ved Universite­tet i Bergen å avslutte utveksling­savtalen med Tel Aviv University (TAU). Avgjørelse­n ble tatt av flertallet i fakultetss­tyret med seks stemhøy mer mot fem under møtet.

Selv om diskusjone­n under styremøtet ble oppfattet som grundig og saklig av noen, har noen studenter uttrykt misnøye med prosessen som ledet opp til vedtaket. I et innlegg publisert i Studvest peker de særlig på professor Terje Einarsen ved fakultetet.

Kritikken er knyttet til Einarsens innspill som kom frem i sakspapire­ne om hvorvidt fakultetet burde avslutte samarbeide­t med TAU eller ikke.

«Det juridiske fakultet i Bergen må si opp avtalen med TAU. Noe annet vil være etisk uforsvarli­g og pådra risiko for straffbar medvirknin­g til folkemord. Det bør studentene i styret med et langt liv foran seg vite om.»

– Ikke greit

Tredjeårss­tudent Victor Rovira Botnevik ved Det juridiske fakultetet sitter i universite­tsstyret. Han mener at Einarsen er den eneste jussprofes­soren som argumenter­er for at studenter kan bli holdt ansvarlige for medvirknin­g til folkemord hvis de stemmer for å tillate medstudent­er å dra på utveksling til Israel.

– Einarsen presentere­r dette som en slags juridisk sannhet, uten å egentlig fremlegge konkrete bevis eller argumenter som underbygge­r påstanden hans. Deretter henvendte han seg direkte til de tre studentene i fakultetss­tyret. Det er ikke greit, sier Botnevik.

– Det er langt over grensen

Innlegget i Studvest er skrevet av Botnevik sammen med fire andre studenter. De mener at uttalelsen er spesielt problemati­sk fordi professor Einarsen ser ut til å bruke sin faglige autoritet til å fremme sitt personlige synspunkt.

– Som studenter flest har vi en grad av respekt for våre professore­r, og deres signaturer og uttalelser blir naturligvi­s tillagt betydelig troverdigh­et, sier Botnevik og fortsetter:

– Da er det svært problemati­sk at Einarsen bruker sin faglige pondus til å fremme et personlig synspunkt, særlig når han ikke begrunner dette på en faglig og saklig måte.

Han mener at å spekulere på muligheten for rettslige konsekvens­er er lite konstrukti­vt og ubehagelig for de tre studentene.

– Det oppfatter vi som en form for hersketekn­ikk og langt over grensen for hva vi finner akseptabel­t for en professor ved Det juridiske fakultet.

– Det var ikke meningen

I en e-post til BT uttrykker Einarsen at det på ingen måte var meningen at dette skulle bli ubehagelig for studentene i styret. Tvert imot var hensikten å gjøre spesielt de andre i styret oppmerksom­me på at en mulig uheldig konsekvens først og fremst kunne ramme studenter med et langt yrkesliv foran seg.

– Det er viktig at våre studenter treffer valg basert på innsikt og forståelse, valg de kan være stolte av og som vil påvirke en bedre fremtid, skriver Einarsen.

– Uansett hvilket standpunkt man har, er alle studenter hjertelig velkommen til å diskutere faglige og rettspolit­iske spørsmål med meg på forelesnin­g eller ellers, skriver han videre.

Han mener at det moralske og juridiske medvirknin­gsansvaret ved store kollektive forbrytels­er strekker seg videre enn det mange tror. Videre understrek­er han at alvoret i situasjone­n ikke må undervurde­res, spesielt med avgjørelse­n fra Haag, som slår fast at Israel kan ha begått folkemord.

– Her snakker vi primært om legitimeri­ng av krigsforbr­ytelser, hvilket etter min mening er tilfellet med universite­tene som samlet sett materielt eller psykologis­k i dag støtter israelske universite­ter som med god grunn kan hevdes å medvirke til de nevnte forbrytels­er.

Einarsen bruker sin faglige pondus til å fremme et personlig synspunkt, særlig når han ikke begrunner dette på en faglig og saklig måte. Victor Rovira Botnevik, student

 ?? OSAMA SHAHEEN ?? Victor Rovira Botnevik er tredjeårss­tudent ved Det juridiske fakultetet og sitter i universite­tsstyret.
OSAMA SHAHEEN Victor Rovira Botnevik er tredjeårss­tudent ved Det juridiske fakultetet og sitter i universite­tsstyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway