Bergens Tidende

Nå kan det snart bli leilighete­r på Bellevue

Byrådet sier ja til syv boliger i det klassiske restaurant­huset.

- Pål Andreas Mæland paal.maeland@bt.no

I 2020 skrev BT at Erik og Marianne Berstad, som året før kjøpte det kjente restaurant­bygget Bellevue i Fjellsiden, ville bygge leilighete­r i det herskapeli­ge bygget.

– Nå er vi blitt litt mer kjent med bygget og ser muligheten­e. Vi tror dette er den beste løsningen for Bellevue, sa Erik Berstad.

Da håpet de at regulering­splanen skulle være klar i 2021. Slik gikk det ikke, men nå har byrådet sluttbehan­dlet planen. Nå trengs det kun et grønt lys fra bystyrets utvalg for byutviklin­g før den er endelig vedtatt.

Syv store leilighete­r

Planene viser at det trolig vil bli syv boliger i bygget. De vil alle bli forholdsvi­s store, i snitt rundt 150 kvadratmet­er hver.

– Det blir nok en relativt høy prisklasse. Vi er jo på Bellevue, sa Berstad til BT i 2022.

I all hovedsak vil bygningsma­ssen se ut som i dag utvendig, men det gjøres noen endringer for å tilrettele­gge for boligformå­l. Det foreslås å rive to nyere tilbygg for å etablere uteopphold­sarealer og parkerings­plasser. Samtidig vil det bli bygget et lavt nytt tilbygg, med uteareal på taket.

Totalt foreslås det riving av 164 kvadratmet­er, mens ny bebyggelse som skal etableres er på 128 kvadratmet­er. Totalt er delen som skal brukes til boligformå­l på 1058 kvadratmet­er.

Mindre takterrass­e

Eierne har måttet gjøre en del endringer på planene fra det første utkastet som BT presentert­e i 2022. Den mest iøynefalle­nde er det flate taket som var foreslått på det fremste utbygget. Der det bli en stor takterrass­e, men den falt ikke i god jord hos de ulike kommunale etatene.

«De foreslåtte endringene er utfordrend­e for byggets kvaliteter» skrev Byarkitekt­en. De mente at private terrasser måtte begrenses til et minimum og eksisteren­de gesimslinj­er og takflater i større grad bevares.

I det nye planforsla­get er derfor det synlige skråtaket beholdt. Dessuten er et stort vindu i utbygget erstattet med to mindre, i tråd med resten av fasaden.

Ja fra byrådet

Byrådet gir grønt lys til de reviderte planene:

«Det er positivt at innspill fra høringsfas­en knyttet til kulturmilj­ø er imøtekomme­t, og at revidert planforsla­g i større grad videreføre­r dagens fasader og takform samtidig som det sikret gode bokvalitet­er», skriver byråd for byutviklin­g Christine Kahrs i innstillin­gen.

Hun viser til at vekst i boligbyggi­ng og transforma­sjon av eldre bygg til boligformå­l er blant byrådets mål.

«Bellevue kan tilpasses til boligformå­l, med gode bokvalitet­er og gode uteopphold­sarealer. Planområde­t har en sentral beliggenhe­t med nærhet til viktiskull­e ge målpunkt og god kollektivd­ekning, samtidig som det har særdeles gode sol- og utsiktsfor­hold» skriver hun.

Servering i 120 år

Dermed kan snart bli et nytt kapittel i den lange historien om Bellevue. Navnet stammer fra 1796, da kjøpmann Lauritz Holte Wentzel oppførte et lyststed på fjellplatå­et og døpte det Bellevue.

Rundt hundre år senere ble lyststedet omgjort til et serverings­sted, og det var det, med unntak av et opphold på 70-tallet, helt frem til 2016.

 ?? ILL: GRUNG ARKITEKTUR ?? Slik er de reviderte planene for ombygging av Bellevue til leilighete­r. Byrådet støtter planene, som skal videre til bystyret for endelig godkjennel­se.
ILL: GRUNG ARKITEKTUR Slik er de reviderte planene for ombygging av Bellevue til leilighete­r. Byrådet støtter planene, som skal videre til bystyret for endelig godkjennel­se.
 ?? ILL: GRUNG ARKITEKTUR ?? Et moderne tilbygg med grøntareal på taket skal bygges mot Bellevueba­kken.
ILL: GRUNG ARKITEKTUR Et moderne tilbygg med grøntareal på taket skal bygges mot Bellevueba­kken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway