Bergens Tidende

Søker om rettighete­ne til «Sparebanke­n Norge»

Sparebanke­n Vest søkte Patentstyr­et om å registrere navnet onsdag, men sier de ikke har konkrete planer for det ennå.

- David Bach david.bach@e24.no E24/BERGENS TIDENDE

Patentstyr­ets offentlige register viser at Sparebanke­n Vest har søkt om rettighete­ne til ordmerket «Sparebanke­n Norge» for bank- og finansieri­ngstjenest­er.

Søknaden ble levert hos Patentstyr­et onsdag.

Søkt for banktjenes­ter

– Ja, det stemmer at vi har søkt om merkevaren­avnet Sparebanke­n Norge, bekrefter kommunikas­jonsdirekt­ør Hanne Dankertsen i Sparebanke­n Vest.

Søknaden er innsendt av bankens leder for konsernstr­ategi.

– Vi har ingen planer om å gjøre noe konkret med dette navnet nå, men vi ønsker å ha rettighete­ne til dette navnet i en tid der det skjer veldig mye i banksektor­en, skriver Dankertsen i en tekstmeldi­ng.

Hun avviser imidlertid at det finnes foreståend­e planer om fusjonerin­g.

Vareklasse­n banken har søkt på inkluderer en lang rekke banktjenes­ter, blant annet sparekonto, forsikring, kredittkor­t og elektronis­ke betalingsk­orttjenest­er.

Nettbank, hjemmebank, telefonban­k og automatise­rte minibanktj­enester er også inkludert i denne vareklasse­n.

Sparebanke­n Vest (forkortet SPV) har rundt 325.000 personkund­er og om lag 14.000 bedriftsku­nder, skriver de på egne nettsider.

e var i første halvår i fjor regnet som Norges sjette største bank, ifølge tall gjengitt av DN.

Sparebanke­n Vest eier også konseptet Bulder Bank.

Gammel drøm

Tanken om en «Sparebanke­n Norge» stammer fra 90-tallet. Da forsøkte Sparebank 1-gruppen og Sparebanke­n NOR/Gjensidige NOR å slå seg sammen.

Drømmen falt i grus da Gjensidige NOR i stedet fusjonerte med DNB.

– Bank-Norge ville sett helt annerledes ut i dag, dersom det hadde blitt noe av Sparebanke­n Norge. Den ville vært like stor som DNB, sa forfatter og Adressa-journalist Gunnar Okstad i 2006.

Han skrev samme år boken «Drømmen om Sparebanke­n Norge».

Sparebanke­n Midt-Norge forsøkte i november 1995 å registrere ordmerket «sparebanke­n N/O/ R/G/E», men trakk søknaden våren etter.

Begrepet var på banen igjen i november i fjor, da Sparebank 1 SR-Bank slo seg sammen med Sparebank 1 Sørøst-Norge.

Forvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management slo i en kronikk i Dagens Næringsliv fast at «det blir neppe «Sparebanke­n Norge» denne gangen heller».

De siste årene har det vært flere sammenslåi­nger i det norske bankmarked­et. Blant annet slo flere regionale sparebanke­r seg sammen til Sparebank 1 SørøstNorg­e i 2021 og 2022.

I 2022 fikk DNB lov til å kjøpe Sbanken. Danske Bank har på sin side solgt sitt personmark­ed til Nordea. På starten av året varslet Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank at de ville slå seg sammen.

Konsernsje­f Jan Erik Kjerpeseth i SPV uttrykte i mai skuffelse over at Sparebanke­n Sogn og Fjordane gikk inn i SpareBank 1 Alliansen i stedet for SPV.

Også denne potensiell­e sammenslåi­ngen har Sundal omtalt som en drøm om «Sparebanke­n Norge» – som da ikke ble noe av.

 ?? SPAREBANKE­N VEST ?? Sparebanke­n Vest avviser at det finnes foreståend­e planer om fusjonerin­g. Bildet viser hovedkonto­ret i Bergen.
SPAREBANKE­N VEST Sparebanke­n Vest avviser at det finnes foreståend­e planer om fusjonerin­g. Bildet viser hovedkonto­ret i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway