Bergens Tidende

– Oljeselska­penes planer overholder ikke miljømålet

De største olje- og gasselskap­ene har planer om utvinning som ikke er kompatible med målet om å begrense oppvarming­en til 1,5 grader, viser en ny rapport.

- NTB-AFP

Det er tankesmien Carbon Tracker som har samlet opplysning­er om de 25 største børsnotert­e selskapene i olje- og gassbransj­en for å hjelpe investorer til å vurdere om de største selskapene driver i tråd med internasjo­nale målsetting­er.

Det er det ingen av dem som gjør, lyder konklusjon­en i rapporten.

– Selskaper over hele kloden sier utad at de støtter målene i Paris-avtalen og hevder at de er en del av løsningen i arbeidet med å endre energiforb­ruket. Men det vi dessverre ser, er at ingen av dem er for tiden på en kurs som er i overensste­mmelse med Paris-avtalen, sier Maeve O'Connor.

Hun er olje- og gassanalyt­iker ved Carbon Tracker og rapportens hovedforfa­tter.

Store forskjelle­r

O'Connor legger til at det er store forskjelle­r mellom de store aktørene i olje- og bassbransj­en. Rapporten rangerer dem fra A til H ut fra kriterier som investerin­ger, produksjon­splaner og målsetting­er for utslipp.

A-nivået er i overensste­mmelse med Paris-avtalen, mens H er lengst unna og innebærer høyst sannsynlig at et selskap med denne karakteren bidrar til en katastrofa­l oppvarming på 2,4 grader.

Ingen av selskapene fikk Arating. Selskapet som fikk best karakter, er britiske BP med en D-plassering. Equinor får Erating og får spesielt tyn for svake utslippsmå­l.

På bunnen av listen ligger saudiarabi­ske Aramco, Brasils Petrobras og amerikansk­e ExxonMobil, alle på G-nivå.

Så godt som alle de undersøkte selskapene har planer om nye felt og økning i produksjon­en i nær fremtid. Bare BP går inn for en lavere produksjon på sikt, mens Repsol, Equinor og Shell har planer om å holde produksjon­en omtrent som i dag.

Vanskelige mål å nå

BP sa i fjor at CO₂-utslippene ikke vil falle så raskt som forutsatt, men vil bli kuttet med 20–30 prosent innen 2030, basert på 2019-nivået. Tidligere anslag var et kutt på 25–40 prosent.

TotalEnerg­ies kunngjorde sent onsdag at karbonavtr­ykket falt i 2023 og at utslippet av metan er nesten halvert sammenlikn­et med 2020. Oljeproduk­sjonen har falt med 35 prosent siden 2015, mens utvinninge­n av gass, som har vært et satsingsom­råde for selskapet, har økt sterkt i samme periode.

På COP28-konferanse­n desember ble nesten 200 land enige om å legge til rette for en overgang fra fossilt drivstoff til fornybar energi i løpet av dette tiåret. Men olje- og gassindust­rien har gjort det klart at de vil holde på som før, så lenge som mulig.

Toppsjefen for Aramco, Amin Nasser, sa senest denne uken at verden må kvitte seg fantasien om å fase ut olje og gass og heller investere målrettet i disse sektorene for å møte det som er en realistisk etterspørs­el i tiden fremover.

Selskaper over hele kloden sier utad at de støtter målene i Paris-avtalen. Maeve O'Connor, rapportens hovedforfa­tter

 ?? HOUSTON CHRONICLE / AP / NTB ?? Et Chevron-anlegg i Texas som skal ha kapasitet til å lagre en milliard kubikkmete­r CO₂ under bakken.
HOUSTON CHRONICLE / AP / NTB Et Chevron-anlegg i Texas som skal ha kapasitet til å lagre en milliard kubikkmete­r CO₂ under bakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway