Bergens Tidende

– Et himmelrope­nde, dobbeltmor­alsk vedtak

Jussprofes­sor kaller presset mot israelske universite­ter som arroganse av privileger­te norske jurister.

- Osama Shaheen osama.shaheen@bt.no Alice Bratshaug (foto) alice.bratshaug@bt.no

I etterkant av Det juridiske fakultet ved Universite­tet i Bergen (UiB) sin beslutning om å avbryte en utveksling­savtale med et israelsk universite­t, uttrykker jussprofes­sor Eirik Holmøyvik bekymring og kritiserer det han mener er dobbeltmor­al i fakultetet­s handlinger.

– Det er veldig arrogant av privileger­te norske jurister på Universite­tet i Bergen å si at et israelsk universite­t skal ta avstand fra at sitt eget land forsvarer seg mot terror, sier Holmøyvik.

– Et dobbeltmor­alsk vedtak

Han er personlig enig i mye av den kritikken som blir rettet mot Israel og dets krigshandl­inger i Gaza, men det har ingenting å gjøre i et universite­tsorgan, mener han.

– Studentutv­eksling handler om å bygge respekt på tvers av kulturer, og ikke minst handler det om at vi kunne fått israelske studenter til oss som kunne ta fag i menneskere­ttigheter og folkerett.

Beslutning­en om å avbryte utveksling­savtalen ble tatt av flertallet i fakultetss­tyret med seks stemmer mot fem under et nylig møte.

Eirik Holmøyvik, som er medlem av fakultetss­tyret, var en av dem som stemte mot avtalebrud­det.

– Jeg vil si at dette er et himmelrope­nde, dobbeltmor­alsk vedtak, fastslår Eirik Holmøyvik.

Vil vurdere flere avtaler

Han mener at alle utveksling­savtaler fakultetet har, nå bør vurderes på etisk grunnlag.

På spørsmål om hvilke avtaler han er kritisk til, retter han oppmerksom­heten mot andre utveksling­savtaler fakultetet har med kinesiske, russiske og amerikansk­e universite­ter.

– I Kina er det ingen akademisk frihet, og når kinesiske myndighete­r utfører folkemord mot uigurer, er det kinesiske universite­tet en integrert del av dette, påpeker jussprofes­sor Holmøyvik.

– Vi har heller ikke sagt opp utveksling­savtalen med russiske universite­ter, til tross for at Russland driver et veldokumen­tert aktivt folkemord i Ukraina.

Dersom fakultetet ikke kan ha utveksling­savtaler med universite­ter som støtter statens krigføring, må vi jo også vurdere å boikotte alle amerikansk­e samarbeids­partnere, fordi de fleste amerikansk­e universite­ter har et tett samarbeid med militæret og USA ofte er i krig, legger Holmøyvik til. Han nevner i tillegg en avtale UiB har med universite­tet i Uganda.

– Det vil si at vi kan samarbeide med Uganda, et land der det er livstidsst­raff og i noen tilfeller dødsstraff for homofile. Vi kan altså utveksle våre studenter til Uganda, et land som ikke anerkjenne­r at våre homofile studenter er likeverdig­e mennesker.

– Grunnløse

Tel Aviv University annonserte på sin nettside noen dager etter Hamas' angrep at studenter som blir innkalt til militærtje­neste, vil motta 1000 ILS, tilsvarend­e cirka 3000 norske kroner.

Med denne økonomiske støtten til studenter ved universite­tet som blir innkalt til militærtje­neste, mener Det juridiske fakultetet at Universite­tet i Tel Aviv aktivt støtter Israels krigføring og mulige folkemord i Gaza.

«På sine nettsider støtter institusjo­nen helhjertet opp under Israels operasjon Iron Sword i Gaza,» står det i beslutning­en. «Vi mener at Tel Aviv University har en så problemati­sk rolle i Israels krigføring i Gaza at Det juridiske fakultet må si opp avtalen.»

“Det er mange stemmer som er kritiske til regjeringe­n, og som jobber på universite­tet i Tel Aviv. Disse stemmene får vi ikke høre lenger fordi vi avsluttet avtalen. Eirik Holmøyvik, jussprofes­sor

– Ingen bevis

Holmøyvik avviser disse anklagene som tynne.

– Det er ingen bevis for at Tel Aviv University aktivt deltar i krigføring­en, påpeker han.

– Å gi matpakker til studenter som blir innkalt til militærtje­neste og å tilby stipend til studenter som avbryter studiene på grunn av militærtje­neste, er ikke det samme som å støtte krigsforbr­ytelser. Han uttrykker bekymring for konsekvens­ene av å avbryte utveksling­savtalen, og mener at det vil skade både akademiker­e og studenter ved begge universite­tene.

– Det er mange stemmer som er kritiske til regjeringe­n, og som jobber på universite­tet i Tel Aviv. Disse stemmene får vi ikke høre lenger fordi vi avsluttet avtalen, sier Holmøyvik.

KREVER VEDLIKEHOL­D

 ?? ?? Eirik Holmøyvik mener at alle avtalene universite­tet har bør vurderes på etisk grunnlag.
Eirik Holmøyvik mener at alle avtalene universite­tet har bør vurderes på etisk grunnlag.
 ?? ?? SOM VIST PÅ TV
SOM VIST PÅ TV
SOM VIST PÅ TV SOM VIST PÅ TV
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SOM VIST PÅ TV
SOM VIST PÅ TV
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway