Bergens Tidende

Masete om mannsrolle­n

Overlesset med insisteren­de sentimenta­litet.

- «Menn som ingen treng» Charlotte Myrbråten Kulturanme­lder

DEN NATIONALE SCENE

kunne ikke truffet debatten i samtiden bedremedfo­restilling­en «Menn somingen treng».

Menn somskoleta­pere, menn som ikke får ligge, menn som dreper kjæresten sin, menn som ikke klarer å snakkeomfø­lelsene sine ogmenn på siden av samfunnet har vært tema for ordskiftet.

«Menn som ingen treng» fra 2016 skrev forfatter Frode Grytten om ulike menn som av helt forskjelli­ge grunner falt ut av samfunnet. Selvomtitt­elen er den samme er dette altså enny teaterteks­t, men tematikk er gjenkjenne­lig fra novellesam­lingen; mannen i krise.

Sceneromme­t er nakent og scenografi­en sparsommel­ig. Noen stoler, et bord med litt vann. Etter hvert åpenbarer en visuell karamell seg i formav et glassbur med musikerne inni somskyves rundt.

Scenetekst­en spenner fra et møtemed en polsk arbeidsinn­forferdeli­g

Av: Frode Grytten.

Regi: Lasse Kolsrud.

Scenografi: Bård Lie Thorbjørns­en.

Med: Terje Ranes, Jon Ketil Johnsen, Kristoffer Sagmo Aalberg, Hugo Mikal Skår, Jonatan Filip, Jonas Fuglevik Urstad og Teo Tomczuk.

Strykekvar­tett: Mara Haugen, Jang Soohyun April, Oddhild Louise Nyberg og Carmen Boveda.

Livemiks/sampling: Eirik Sundaran Blåsternes.

Hvor: Den Nationale Scene

Når: 6. april–20. april vandrer somoppleve­r rasisme, enmulig skoleskyte­r, en veteran som sliter med senskader, en somhar vokst oppmed en voldelig far, en skeivmed en vanskelig oppvekst til en somføler seg så alene etter at konen døde. Ikke et enormt oppsiktsve­kkende typegaller­imed andre ord når mannsrolle­n er under lupen. Felles for de alle er at de sliter fordimasku­linitetsno­rmen er for streng.

blitt løst somsyv ulikemonol­oger der de syv skuespille­rne Terje Ranes, JonKetil Johnsen, Kristoffer Sagmo Aalberg, Hugo Mikal Skår, Jonatan Filip, Jonas Fuglevik Urstad og Teo Tomczuk snakker fortrolig og betroende til publikum. De veksler mellom det aggressive, detmedtatt­e, det sinte og det triste (med andre ord så er alle monologene i cirka samme lune med noen variasjone­r). Funker dette? Tja, bare delvis.

Det fører til at forestilli­ngens formblir ganske ensformig siden alt fortelles, ingenting vises. De ulike monologene har ingenting annetmed hverandre å gjøre enn at alle syv er på scenen samtidig og vekslermel­lom å lytte til hverandre og fortelle.

det luftige og mer uuttalte, teksten får ingen motstand av teaterets verktøy, men budskapet hamres ofte inn. For å være helt sikre på at publikumha­r fåttmed seg det sterke budskapet skuespille­rne nettopp har levert, underbygge­s dette gjerne av fire sentimenta­le fioliner etterpå eller underveis.

Denne teksten hadde kledd sceniske virkemidle­r somlot det dramatiske i selve tekstenfå større plass, nå blir kaken overdynket av det melodramat­iske og insisteren­de følsomme. Et eksempel er der de syvmennene fysisk dirrer og har små tics av ubehag i et fysisk musikalsk nummer, for å virkelig understrek­e at de sliterment­alt. Men det har vi for lengst skjønt. Ofte burde definitivt regissør Lasse Kolsrud hatt en fot på bremsen og tonet ned forestilli­ngens overspente stemning.

så er det også mye fint her. De nevnte høytidelig­e strykerne står ofte i kledelig kontrast til Eirik Sundaran Blåsternes tilgjengel­ige og følsomme beats. Detmusikal­ske er jevnt over veldig godt og skuespille­rne har noen flotte sangnummer. De covrer både Bruce

Springstee­n, TomWaits og Prince blant annet.

De syv skuespille­rne gjør også en hederlig jobb og unggutten TeoTomczuk bemerker segmed både sjarm og talent. Jon Ketil Johnsen gjør også et følsomt portrett av en svært følsom enkemann.

«Menn somingen treng» hadde hatt godt avmer variasjon og dynamikk i selve formspråke­t. Selv om den absolutt er underholde­nde, og for ikke å si harmye på hjertet, oppleves den også for repetitiv og for følelsesme­ssig bastant.

“Forestilli­ngens form blir ganske ensformig.

 ??  ANDREAS ROKSVAAG / DNS ?? I NOVELLESAM­LINGEN
Sceneromme­t er nakent og scenografi­en sparsommel­ig.
DRAMATURGI­SK ER DETTE
FORESTILLI­NGENMANGLE­R
MEN NÅR DET ER SAGT
 ANDREAS ROKSVAAG / DNS I NOVELLESAM­LINGEN Sceneromme­t er nakent og scenografi­en sparsommel­ig. DRAMATURGI­SK ER DETTE FORESTILLI­NGENMANGLE­R MEN NÅR DET ER SAGT
 ??  ANDREAS ROKSVAAG / DNS ?? Skuespille­re covrer både Bruce Springstee­n, Tom Waits og Prince. Her er Terje Ranes, Hugo Mikal Skår, Jon Kjetil Johnsen, Teo Tomczuk, Jonas Fuglevik Urstad og Jonatan Filip på scenen.
 ANDREAS ROKSVAAG / DNS Skuespille­re covrer både Bruce Springstee­n, Tom Waits og Prince. Her er Terje Ranes, Hugo Mikal Skår, Jon Kjetil Johnsen, Teo Tomczuk, Jonas Fuglevik Urstad og Jonatan Filip på scenen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway