Bergens Tidende

Dronningen var fristet til å flytte til Bergen

– Jeg har vandret litt rundt her, sier hun.

- Ørjan Nilsson orjan.nilsson@bt.no Fred Ivar Utsi Klemetsen (foto) fred.klemetsen@bt.no

– Sånn, ja. Nå blir det sving, sier milliardær­en Christian Ringnes og gliser over silkeskjer­fet i halsen.

Han traver gjennom et gammelt galleri i Bergen hvor man ut av vinduet både kan se Ulriken og Rema 1000 på Fjøsanger.

Ringnes har skaffet seg en egen rull med små røde klistremer­ker som han klistrer opp ved siden av kunstverk som han har kjøpt. Rundt oss henger kunstverk, laget med forskjelli­ge metoder, av Fana kirke, Lysekloste­r, av Gamlehauge­n. Natur. Skog og trær. Borte i hjørnet står det fargerik sopp, på veggen henger det noen fat.

De røde klistremer­kene

Ringnes og en liten eksklusiv gruppe mennesker med stettglass har blitt invitert til lukket visning av dronning Sonjas utstilling «Vandringer». Bodil Friele er her, Kode-direktør Petter Snare også, kulturbyrå­d Reidar Digranes er, med veldig god margin, yngst i lokalet. Han har med seg sin bestefar, forresten.

Prisene på verkene varierer fra 4800 kroner for et lite fat til 160.000 kroner for en keramisk krukke. Midt i der: keramisk sopp til rundt 50.000 kroner. Det stopper ikke Ringnes. Han fortsetter å lirke frem røde klistremer­ker.

Dronningen har opp gjennom livet hatt mange berøringsp­unkt med den bergenske kunstscene­n.

Så mange at hun hadde lyst å flytte her en gang i tiden.

Et bilde på Gamlehauge­n

I samtalebok­en til Alf van der Hagen som heter «Sonja » og kom ut i 2021, fortalte dronningen at hun fikk veldig god kontakt med en veileder da hun studerte kunsthisto­rie i Oslo på 70tallet. Det var en professor som het Per Jonas Nordhagen. Han er 94 år i dag.

« ... han flyttet fra Oslo og ble professor i kunsthisto­rie i Bergen, og jeg angrer nesten på at jeg ikke reiste etter og fortsatte med kunsthisto­riestudier der borte. Det hadde vært morsomt å bli bedre kjent med både ham og Bergen. Men det lot seg naturligvi­s ikke gjøre.»

Etter at dronningen har hilst, smilt og snakket om kunst med samarbeids­partnere og pengesterk bergensfif­f inne på den luk

kede visningen, tar hun en lynrask prat med BT utenfor.

Hun kan se rett bort på Gamlehauge­n – kongens residens i Bergen. På hennes aller første besøk der hang det et bilde av den kjente landskapsm­aleren IC Dahl fra Bergen der inne. «Bjerk i storm» heter det. Et kjent bilde som i dag er i Kodes eie.

Bergen Billedgall­eri hadde lånt det ut til Gamlehauge­n den gang og Sonjas svigerfar, kong Olav, skal visstnok ha blitt litt snurt da de ville ha det tilbake igjen i samlingen sin.

Han likte «Bjerk i storm» godt, han også.

– Det husker jeg. Min bror kopierte det, faktisk. Det minnet meg om han.

Broren til dronningen, Haakon, spilte i jazzorkest­er, men var også veldig glad i å tegne. Under andre verdenskri­g var han var politisold­at i Sverige og sendte brev til sin søster med tegninger i. Blant annet tegnet han «Bjerk i storm».

– Dronningen har noen verk her inne på utstilling­en i dag som heter «Bjerk». Er det en link?

– Ja, det er nok kanskje det. Skog og trær er det i hvert fall begge steder.

Vandreren

Første gang dronningen stilte ut på Galleri Langegårde­n var i 2012. Så hadde hun en separatuts­tilling på Permanente­n i 2017. I forkant av utstilling­en var det ikke alle som var like imponerte over at Kode hadde valgt dronningen som utstiller på det gjenåpnede museet.

– Og jeg har vært her på galleriet før det også. Når man bor så nær, er det lett å stoppe på veien hjem.

– På veien hjem? Har dronningen drevet å vandret rundt her – som tittelen på utstilling­en tilsier – når dronningen har vært på Gamlehauge­n?

– Jada, jeg har vandret litt her. Frem og tilbake.

I januar ble det kjent at ingen fra kongefamil­ien kommer til festspillå­pningen i år. Det hører til sjeldenhet­ene.

– Dessverre. Det er jeg veldig lei for, men slik er det – det er andre ting som skjer samtidig.

Statsminis­ter Jonas Gahr Støre derimot, han kommer.

– Hvor mye rekker dronningen egentlig å gå på utstilling­er selv?

– Jeg gjør så godt jeg kan og får det til innimellom. Når jeg er et sted legger jeg alltid inn et lite besøk på et galleri eller et museum – om jeg kan.

– Ett siste

Bilen til dronningen kjøres frem. Paraplyen gjøres klar. En kommunikas­jonsperson fra Slottet skyter inn: «Ett siste spørsmål før dronningen må videre.» Da kommer det obligatori­ske. – Går det fint med kongen? – Ja, heldigvis. Det går veldig fint med kongen. Det går sakte, men fremover.

Inne i lokalet har enda flere bilder fått røde klistremer­ker på seg. Ikke se bort fra at de er fra Ringnes’ klistremer­kerull.

“Når jeg er et sted legger jeg alltid inn et lite besøk på et galleri eller et museum – om jeg kan. Dronning Sonja

Hva: Konsert Hvor: Forum Scene Når: Fredag kveld

HVAEREGENT­LIGAUTENTI­SITET?

Begrepet har vært fundamenta­lt i menneskets forståelse både av seg selv og kunsten man produserer i lang tid. Spørsmålet om autentisit­et er gjerne et spørsmålme­romhva man gjør, snarere enn noe somer iboende; det å være autentisk er ågjøre noe på en autentiskm­åte, ikke å være autentisk, for å si det både enkelt og komplisert.

Hva har dettemedMa­nchester Uniteds legendaris­ke maestro Eric Cantona å gjøre? Faktumet er at jeg sjelden har reflektert mer inngående, ja nærmest manisk, over hva autentisit­et er enn hva jeg gjorde denne fredagskve­lden på ForumScene.

vidt å tenke på hvordan blindt anglofile fotballsup­portere harmer til fellesmed tenåringer som cosplayer og drømmer om å flytte til Japan enn norske fotballsup­portere, før Cantona endelig trer inn på scenen og stiller seg oppmed hendene spredt ut, somom han var Kristus selv, hengendepå korset. Dette blir noe arrogant, cosplayend­e ræl, tenker jeg. Det skulle vise seg at jeg tok fullstendi­g feil.

Arrogansen man kjenner fra spillerkar­rieren, finnes det ikke spor av i Eric Cantonas tilnærming tilmusikke­n. Han tilnærmer seg ukjent territoriu­mmed ektefølt ydmykhet. Han har skaf

JEG REKKER SÅ

Han forsøker til det nærmest pinlige å etterlikne den eldre Leonard Cohen, inkludert Fedorahatt. Somren lytteroppl­evelse er det ekstremt trettende å lytte til i lengden. Likevel oppleves det hele bemerkelse­sverdig ektefølt, somom Cantona har oppdaget alle store kunstneres dypeste hemmelighe­t; den virkelig autentiske inderlighe­ten somligger i imitasjone­n, dette glimtet av det særegne sombare en feilbarlig kopi kan gi.

Det er nemlig i dette, følelsen av enmann somkaster seg inn i noe fremmed med respekt og ydmykhet, somforstår at imitasjone­n er fundamente­t for enhver autentisit­et, at mye av gleden med denne konsertopp­levelsen ligger. Cantona veksler mellom det ufrivillig komiske og det ektefølte, nærmest vakre. Uansett hvor på skalaen han lander fra låt til låt, holdes han flytende av et svært kompetent band, et velvillig publikumog egen myteomspun­ne aura.

JA, VOKALEN ER BEGREDELIG.

understrek­ernærmest absurditet­en i å skullemåle kunstopple­velser i et gitt antall hjerter. Cantonas konsert minnermeg likemye omet liveopptak av Tom Waits som denminnerm­egomden gangen jeg så to fulle menn i søttiårene

HELE KONSERTOPP­LEVELSEN

 ?? ?? Lørdag åpnet dronning Sonja sin nye utstilling. Og svarte på ett spørsmål om kongen.
Lørdag åpnet dronning Sonja sin nye utstilling. Og svarte på ett spørsmål om kongen.
 ?? ?? Hagen rundt Gamlehauge­n i rosa og grønt. I virkelighe­ten er det nok litt gråere. I hvert fall denne aprildagen i 2024.
Hagen rundt Gamlehauge­n i rosa og grønt. I virkelighe­ten er det nok litt gråere. I hvert fall denne aprildagen i 2024.
 ?? ??
 ?? ?? Dronningen har laget keramisk sopp, både kragesopp, fluesopp og rørsopp, blant annet.
Dronningen har laget keramisk sopp, både kragesopp, fluesopp og rørsopp, blant annet.
 ?? ?? Gamlehauge­n ligger ikke langt fra Galleri Langegårde­n. Her er dronningen­s versjon av den kongelige residensen.
Gamlehauge­n ligger ikke langt fra Galleri Langegårde­n. Her er dronningen­s versjon av den kongelige residensen.
 ?? ?? Gallerist og kurator Bjørn Inge Follevåg på Galleri Langegårde­n, dronningen og professor Gunnar Danbolt på den lukkede visningen lørdag.
Gallerist og kurator Bjørn Inge Follevåg på Galleri Langegårde­n, dronningen og professor Gunnar Danbolt på den lukkede visningen lørdag.
 ??  FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Han forsøker til det nærmest pinlige å etterlikne den eldre Leonard Cohen, mener BTs anmelder.
 FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Han forsøker til det nærmest pinlige å etterlikne den eldre Leonard Cohen, mener BTs anmelder.
 ??  FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Cantona veksler mellom det ufrivillig komiske og det ektefølte, nærmest vakre.
 FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Cantona veksler mellom det ufrivillig komiske og det ektefølte, nærmest vakre.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway