Bergens Tidende

Bot for ikke å stille på dugnad er ulovlig

Når naboen ikke stiller til dugnad, kan ikke borettslag­et ilegge bot. Derimot kan de lokke med lavere kostnader til dem som stiller opp.

- NTB – Anna Nesje

Mange borettslag og sameier bruker dugnad for å få ned kostnadene. Samtidig kan det være en fin måte å bli kjent med naboene på. Så fins det folk som verken kan eller vil stille til dugnad, og det har de full rett til, ifølge Norske Boligbygge­lags Landsforbu­nd (NBBL).

– Det er lov å droppe dugnaden. Det gjelder uansett hva slags grunn man har – det er ingen juridisk plikt å arbeide på dugnad, sier advokat Line Bjerkek hos NBBL.

Kutt er greit

Dermed er det ulovlig å sende folk faktura for manglende oppmøte, slik noen borettslag og sameier har gjort. I stedet kan man bruke en godtgjørel­se som gulrot for å få folk til å møte opp.

– Et eksempel er maling av egen garasje på dugnad. Da må den som ikke maler selv, betale malekostna­dene. I praksis løses dette ved at de eierne som har deltatt på dugnaden, får redusert felleskost­nad den aktuelle måneden. Beløpene skal tilsvare en normal godtgjørel­se for denne typen arbeid, sier Bjerkek.

Hun ramser opp en del tips som kan trekke folk til fellesinns­atsen: Kaffe og kaker, en grei liste over gjøremål og mulighet for innsats på en selvvalgt dag. Fint vær skader heller ikke.

– HMS-regler viktig

Advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbu­nd minner om at HMSreglene må følges når folk stiller opp gratis for fellesskap­et.

– Styret der du bor, har ansvar for å følge HMS-regler for det aktuelle arbeidet. Du skal ikke måtte stå øverst i en stige og balansere oppunder et høyt takmøne, for eksempel. Styret skal gjøre det de kan for at folk ikke skader seg, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway