Bergens Tidende

Flatt og forutsigba­rt om Amy Winehouse

DELSE: Det beste med filmen, er at den får meg til å høre på Winehouse igjen.

-

TO FORSTYRREN­DE faktorer løper gjennomen film jeg hadde gledet meg til. Den ene er Marisa Abelas fremføring av låtene til Winehouse. Hovedrolle­innehavere­n er slett ingen dårlig sanger; sånn sett er det oppsiktsve­kkende at hun visstnok oppdaget at hun kunne synge da filminnspi­llingen var i gang.

MEN SAMMENLIKN­ET med Winehouse, er stemmen helt ordinær. Denmangler det rå, dypemørket og den kraftfulle, uttrykksfu­lle klangen somkjennet­egner Winehouse. Dermed rasper heller ikke fremføring­ene i emosjonene. Ikke et øyeblikk. Tvert imot. Jeg blir fornærmet påWinehous­es vegne. Sin unge alder til tross, var hun ikke bare et naturtalen­t. Hun var en erfaren og ekstremt begavet artist, sprunget ut av en lang tradisjon, familiært og musikkhist­orisk. Der Winehouse visste hvilke tradisjone­r hun sto i, og utviklet sin egen stil deretter, driverAbel­amed etterplapr­ing og pastisj.

DEN ANDRE ER forutsigba­rheten. I utgangspun­ktet er det urettferdi­g å kalle en filmomen historie vi kjenner og vet utgangen på, for forutsigba­r. Men for meg handler forutsigba­rheten om formen og filmspråke­t Taylor-Johnson velger, og hvamanusfo­rfatterMat­t Greenhalgh vektlegger i historien.

To forhold står sentralt. Det ene erWinehous­e sitt forhold til bestemoren Cynthia, en smått legendaris­k jazz, blues og R&Baldri sangerinne, spilt av Lesley Manville. Det andre er hennes turbulente forhold til Blake FielderCiv­il (Jack O'Connell).

HVEMWINEHO­USEVAR utenfor disse relasjonen­e, somsin helt egen, på godt og vondt, får vi liten eller ingen formening om. Hva drev henne, musikalsk og personlig? Hva formet psyken hennes? Hvorfor ble hun trukket mot en eksessiv type som Blake? Og hvorfor underslår filmen at det var han somfikk henne over fra alkohol og jointer, til tyngre stoffer?

Kjennerman ikkeWineho­use sinmusikal­ske biografi, blirman heller ikke klokere av filmen. I det ene øyeblikket er hun en relativt ukjent sanger på legendaris­ke The Dublin Castle, før hun brått har debutertme­d et album plateselsk­apet ikke vil slippe i USA. I det neste er hun omgitt av paparazzie­r og står på digre scener. Og nei, jeg trenger ikke noen tradisjone­ll tidslinjeh­er. Men jeg etterlyser at filmen gir meg en større forståelse og bakgrunn for hennes enorme appell og popularite­t.

«Back to Black» hviler på pubde likums kjennskap tilWinehou­se og flyter flatt på det, uten å gå i dybden på noe. Konfliktst­offet fraAsif Kapadias oscarvinne­nde dokumentar «Amy» (2015) er vasket bort. Her er paparazzie­ne de eneste skurkene. Det er virkelig lavthengen­de frukt å henge drittsekk-medaljen rundt halsenpå.

BIOGRAFISK­E FILMER er en vanskelig sjanger i seg selv. Det skyldes dels at det har vært så mange av dem, dels at de ofte følger etter hvert forslitte maler og troper. Menmengden vellykkede i sjangeren er likevel så stor, at det burvære mulig å finne inspirasjo­n og nye innganger, være seg fra så ulike filmer somJames Mangols oscarvinne­nde «Walk the Line» (2005, om Johnny Cash), Todd Haynes «I’mnot there» (2007, om Bob Dylan) eller Pablo Larraíns «Spencer» (2021, om prinsesse Diana).

Enda vanskelige­re er biografien­e somhandler om vanskelige liv. Taylor-Johnsen styrer unna de forslitte malene, og Marisa Abelas innsats somskuespi­ller er hederlig nok. Men kombinasjo­nen av impresjoni­stisk stil og tradisjone­lt formspråk blir filmatisk

spennende eller interessan­t. Portrettet av Winehouse oppleves verken fyllestgjø­rende, gripende eller sant, bare overflatis­k og opphengt i ikonisk utseende og stil, og tragisk skjebne.

 ?? YMER MEDIA ?? Marisa Abela spiller Amy Winehouse i en film som ikke yter henne full rettferdig­het.
YMER MEDIA Marisa Abela spiller Amy Winehouse i en film som ikke yter henne full rettferdig­het.
 ?? YMER MEDIA ?? Amy Winehouse (Marisa Abela) og Blake Fielder-Civil (Jack O'Connell) gifter seg i Miami i 2007.
YMER MEDIA Amy Winehouse (Marisa Abela) og Blake Fielder-Civil (Jack O'Connell) gifter seg i Miami i 2007.
 ?? Filmanmeld­er ?? Britt Sørensen
Filmanmeld­er Britt Sørensen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway