Bergens Tidende

Ali ble født 7. oktober i Gaza – har aldri opplevd annet enn krig

Amal al-Taweel og Rola Saqer fødte hvert sitt barn den dagen da Hamas-krigere stormet over grensen og Israel deretter gikk til full krig i Gaza.

- NTB-AP

Raketter freste over himmelen i Gaza da Amal al-Taweel hastet av gårde til sykehuset i flyktningl­eiren Nuseirat. Etter en vanskelig fødsel kunne hun og mannen Mustafa endelig holde

Ali, barnet de i tre år prøvde å få.

For Rola Saqer gikk vannet den samme morgenen mens hun lå i skjul for de israelske luftangrep­ene i byen Beit Lahiya, som ligger like ved der Hamas-krigerne strømmet over grensen noen timer før.

Hun og mannen Mohammed

Zaqout hadde prøvd i fem år å få barn, og ikke engang de voldsomme eksplosjon­ene rundt dem skulle skremme dem fra å komme seg til sykehuset den natten. Der ble jenten deres født og fikk navnet Masa, som betyr diamant på arabisk.

Verden snudd på hodet

Da de to familiene ble skrevet ut av sykehuset, var verden rundt dem forvandlet. Israel erklærte krig mot Hamas på barnas andre levedag, og jagerfly vært i luften over nabolagene der Ali og Masa skulle vokse opp mens foreldrene­s første tid med barn preges av brutal krig.

Hjemmene deres er lagt i grus, og de har i dag ingen ordentlige steder å bo og begrenset tilgang på helsetjene­ster og spedbarnsu­tstyr. Barna er sultne, og alle planene foreldrene la for barna før krigen, er knust.

– Jeg tenkte at de skulle få et annet liv, et vakkert liv, men krigen har endret alt. Vi lever bare så vidt, fra dag til dag, og vi aner ikke hva fremtiden bringer. Vi lager ingen planer, sier Amal alTaweel.

Fremtidshå­p i grus

Mens hun ømt vugger babyen, tenker Saqer tilbake på alle forhåpning­ene hun hadde før krigen.

– Dette er min eneste datter. Jeg la planer, og jeg kjøpte klær til henne. En uke før krigen kjøpte jeg et skap til henne, og jeg planla fødselsdag­ene hennes og alt. Men så kom krigen og ødela alt, sier hun.

De første dagene i Alis liv tilbrakte al-Taweel-familien på stadig flukt mellom sitt eget hjem og husene til slektninge­r mens de søkte trygghet. Bygg like ved ble truffet, først ved siden av søsterens hus, så huset ved siden av foreldrene.

Måtte evakuere

Mens de lå i skjul, ga Israel 20. oktober ordre om evakuering. De varslet umiddelbar bombing, og folk fikk ti minutter til å dra av gårde.

– Jeg måtte evakuere. Jeg fikk

ikke ta med noe, ikke id-kort, ikke vitnemål fra universite­tet, ikke klær til barnet – ingenting. Selv ikke melk, bleier og leker jeg hadde kjøpt til barnet, sier hun.

Familien fant midlertidi­g ly hos foreldrene til Amal sentralt i Gaza, der til sammen 15 familiemed­lemmer samlet seg.

Ikke langt unna stuet Saqer, hennes mann og datteren seg sammen i huset til en slektning, der 80 medlemmer av den utvidede familien var trengt sammen på to soverom. Det ble så trangt at mennene satte opp et telt i hagen så kvinner og barn kunne ha soverommen­e.

Flukten til Rafah

Da israelske styrker rykket fremover i det sentrale Gaza i desember, satte de to unge familiene kursen mot Rafah helt i sør, der mange hundre tusen fordrevne palestiner­e nå holder til under kummerlige forhold.

Som mange andre som har søkt tilflukt i overfylte Rafah, bodde al-Taweel-familien i et telt, der de holdt til i en måned.

Israel har lagt store hindringer i veien for leveranser av nødhjelp, av mat, vann, medisiner og annet utstyr til Gaza under krigen etter Hamas-angrepet 7. oktober, der 1200 mennesker ble drept og rundt 250 bortført.

Israels respons på terrorangr­epet er gruoppvekk­ende. Over 33.000 palestiner­e er drept, rundt to tredeler av dem kvinner og barn, ifølge palestinsk­e helsemyndi­gheter. Offensiven har ført til en humanitær krise, der over 80 prosent av befolkning­en er fordrevet og 1 million mennesker er på randen av sult.

Underernær­t

Ali fikk diagnosen gastroente­ritt før flukten til Rafah og sliter med kronisk oppkast og diaré. Ifølge Verdens helseorgan­isasjon (WHO) er det typiske tegn på underernær­ingen som ett av seks barn i Gaza er rammet av. Ali er undervekti­g og veier bare 5 kilo.

– Jeg kan ikke engang spise nok selv til å kunne gi barnet mitt nok føde. Gutten taper mer vekt enn han legger på seg, sier Amal al-Taweel.

Mustafa al-Taweel jobbet i mange måneder på en kafé i Gaza by for å spare penger til å kjøpe babymat, leker og klær. Nå kan han ikke engang skaffe sønnen den enkleste maten i Rafah.

Mangel på alt

Som følge av krigen er det mangel på alle de mest grunnlegge­nmelsekker de behovene, og det er umulig å finne bleier og morsmelker­statning til en overkommel­ig pris. Familien må basere seg på hermetikk fra FN.

– Hans far jobbet hver dag for å skaffe ham melk, bleier og alt det andre han trengte. Nå er til og med lekene borte. Vi har ikke råd til noe til ham, sier Amal.

Fordi de trengte hjelp, bestemte al-Taweel-familien seg for å reise tilbake til Amals foreldres hjem sentralt i Gaza i februar.

Telt av melsekker

Ikke langt fra der al-Taweel-familien bodde i telt i Rafah, fant Masa og hennes foreldre en plass i flyktningl­eiren Shaboura. Der bodde de i et telt de laget av fire de sydde sammen, forteller Saqer.

Når det regnet, samlet det seg sølevann rundt teltet, og hele området stinket av kloakk. De måtte stille seg i kø for alt som måtte gjøres, hvilket betydde at det kunne ta flere timer bare å gå på toalettet.

Masa ble syk. Huden fikk et gulskjær, og hun hadde nærmest konstant feber, med svetten perlende på sin lille panne. Saqer prøvde å gi henne bryst, men fordi hun selv var underernær­t, klarte hun ikke å produsere nok melk, og hun fikk sår på brystene.

Solgte nødhjelp

– Selv når jeg holder ut smerten og prøver å gi datteren min bryst, drikker hun blod, ikke melk, sier Saqer.

Desperat solgte hun nødhjelpsp­akker familien fikk fra FN for å kjøpe morsmelker­statning til Masa. Men til slutt bestemte hun seg for å reise tilbake til det sentrale Gaza i en eselkjerre for å få legehjelp til datteren, mens mannen ble igjen for å passe teltet.

Begge mødrene søkte seg til alAqsa-sykehuset da de kom til det sentrale Gaza. Saqer var heldig siden legene fant ut at Masa hadde et virus og kunne bli bra av medisin.

Mens de to familiene overveier hva fremtiden bringer, kan de ikke lenger forestille seg at barna skal få oppleve noe i nærheten av det livet de har hatt. Saqer sier at selv om familien skulle kunne returnere til sitt hjem, kommer de ikke til å finne annet enn knuste bygningsre­ster der huset deres en gang sto.

– Det samme som jeg måtte tåle i Rafah, må jeg tåle nord i Gaza. Resten av livet blir i et telt. Det blir et hardt liv, sier hun.

Jeg tenkte at de skulle få et annet liv, et vakkert liv, men krigen har endret alt. Amal al-Taweel

 ?? FATIMA SHBAIR / AP / NTB ?? Amal al-Taweel leker med gutten sin som ble født den dagen krigen startet i Gaza. Ali har aldri opplevd annet enn bombeangre­p, mangel på babymat og elendige boforhold.
FATIMA SHBAIR / AP / NTB Amal al-Taweel leker med gutten sin som ble født den dagen krigen startet i Gaza. Ali har aldri opplevd annet enn bombeangre­p, mangel på babymat og elendige boforhold.
 ?? ??
 ?? ABDEL KAREEM HANA / AP / NTB ?? Rola Saqer leker med datteren sin i foreldrene­s hjem i flyktningl­eiren Nuseirat i Gaza. Masa ble født 7. oktober i fjor.
ABDEL KAREEM HANA / AP / NTB Rola Saqer leker med datteren sin i foreldrene­s hjem i flyktningl­eiren Nuseirat i Gaza. Masa ble født 7. oktober i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway