Bergens Tidende

Turid har en bønn til de andre hundeeiern­e

Turid Mjåtveit har allerede hatt en ugrei opplevelse med løse hunder. Nå oppfordrer hun andre hundeeiere til å overholde båndtvange­n.

- Jonas Krüger Skotner jonas.kruger.skotner@bt.no Tor Høvik (foto) tor.hovik@bt.no

Fra 1. april ble det båndtvang i Norge, men den er det ikke alle hundeeiere som overholder, ifølge Turid Mjåtveit.

– Fredag kom to store hunder løpende inn på tomten her. Eierne var ikke å spore opp, sier hun.

Har 20 høner gående fritt

Mjåtveit ble straks redd for en gruppe hjort som daglig oppholder seg i skogholtet rett utenfor huset hennes i Blomsterda­len. I tillegg har hun og mannen over 20 høner gående fritt rundt på eiendommen, og som hun tenkte på.

– Det er en grunn til at vi har båndtvang. Det er ikke fordi vi skal bli straffet for å ha hund, eller på vegne av de som er redde for hunder. Det er for å ta vare på naturen og dyrelivet, sier Mjåtveit, som selv har to border collier.

enne gangen gikk det bra med både hjorten og hønene, forteller Mjåtveit.

– Skal ikke gjøre skade

Båndtvange­n varer frem til 20. august. I perioden plikter hundeeiere å være varsomme, og unngå at hunden blir satt i en situasjon der den kan gjøre skade på folk, dyr, eiendom eller ting, ifølge Hundeloven.

Hundeeiere skal også sørge for at hunden ikke er til ulempe for folk, dyr og miljø.

– Hundene mine krever mye mosjon, og jeg er nøye med å alltid gå med bånd mens det er påbudt. Det er faktisk hundeeiers ansvar å overholde båndtvange­n, sier Mjåtveit.

Unntaket er når hun trener den ene border collien, Ask, for å kunne gå i tjeneste for Norske redningshu­nder.

Det er nemlig en del unntak fra loven, blant annet for hunder i aktiv politi-, toll-, militær- og redningstj­eneste.

I Bergen er det også en egen hundeforsk­rift som regulerer områder i kommunen der det er båndtvang hele året. Eiere må blant annet holde hunden sin i bånd innenfor sentrumsso­nen, langs en del turveier, i skolegårde­r og på dagtid i offentlige parker.

En bønn til andre

Mjåtveit peker på at det er bygget ned mye natur i Bergen de siste tiårene, og at det ofte er menneskene som oppholder seg på viltets område.

– En fare er at løse hunder kan skremme hjorten nærmere trafikkert­e veier og der folk bor. Hjort som blir jaget kan også sprenge, sier hun.

Om andre går foran som et dårlig eksempel, tror Mjåtveit det kan det bli mye vanskelige­re å være hundeeier i fremtiden.

– Alle vi med hund har et ansvar. Dette er min bønn til andre hundeeiere om å ha hundene sine i bånd, sier hun.

Naos sofagruppe har fantastisk sittekomfo­rt med puter i skum med høy tetthet og polstring. Fóret med olefinmate­riale som gjør dem vannavstøt­ende og UV-bestandig. Dette er en sofagruppe som må sees og prøves! Armlener og bordplate i teak.

 ?? ?? Over 20 islandshøn­s går fritt rundt på Mjåtveits tomt. – For mange år siden ble noen tatt av en annen hund, forteller hun.
Over 20 islandshøn­s går fritt rundt på Mjåtveits tomt. – For mange år siden ble noen tatt av en annen hund, forteller hun.
 ?? ?? Turid Mjåtveit går i bånd med border colliene Ask og Tinka fra 1. april.
Turid Mjåtveit går i bånd med border colliene Ask og Tinka fra 1. april.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway