Bergens Tidende

Toppdiplom­ater skal skaffe penger til sultrammed­e i Sudan

Femmillion­er mennesker i Sudan er på randen av hungersnød somfølge av krigen. Vestlige toppdiplom­ater møttes mandag i Paris for å samlemidle­r til landet.

- NTB-Reuters

Mandag var det duket for giverkonfe­ranseiPari­s – pådagen ett år etter at krigen mellomregj­eringshære­nogRSF-militsenbr­øt ut.

Norge deltar

Blant annet deltar Frankrikes utenriksmi­nister Stéphane Séjourné, Tysklands utenriksmi­nister Annalena Baerbock, EUs utenrikssj­ef JosepBorre­ll ogEUkommis­sær for humanitær bistand og krisehåndt­ering, Janez Lenarčič.

Norge deltar også på toppmøtet, hvormålet er mer nødhjelp. Kun 6prosent avFNsnødhj­elpsappell er finansiert, oghovedmål­etmed konferanse­ner åøkestøtte­n.

– Nå kreves akutte og betydelige tiltak fra begge partene i krigen for å redusere den økende risikoen for hungersnød og lidelse, heter det i en felles uttalelse fra utenriksmi­nisterEspe­n Barth Eide (Ap) og bistandsmi­nister Anne Beate Tvinnereim (Sp).

Humanitær krise

– Partenemå overholde sine forpliktel­ser i henhold til folkerette­n, beskytte sivile, sikre full og uhindret humanitær tilgang og fullt respektere internasjo­nale menneskere­ttighetslo­ver, heter det.

Krigen i Sudan beskrives som en av verdens verste humanitære kriser. Flere tusen sivile er drept, og det antas å være store mørketall. Begge partene i krigen anklages for å ha begått krigsforbr­ytelser.

25millione­rmennesker trenger nødhjelp, 18millione­r av disse sulter og femmillion­er er på randen av hungersnød. FNadvarer om at Sudan kan bli den verste sultkatast­rofen om kort tid omnoe ikke gjøres raskt.

Nå kreves akutte og betydelige tiltak fra begge partene i krigen for å redusere den økende risikoen for hungersnød og lidelse. Utenriksmi­nister Espen Barth Eide (Ap) og bistandsmi­nister Anne Beate Tvinnereim (Sp)

 ?? ??
 ?? MARWAN ALI / AP / NTB ?? Krigen i Sudan har ført til at tusenvis av sivile er blitt drept og store materielle ødeleggels­er. Bildet er tatt i hovedstade­n Khartoum 25. april i fjor.
MARWAN ALI / AP / NTB Krigen i Sudan har ført til at tusenvis av sivile er blitt drept og store materielle ødeleggels­er. Bildet er tatt i hovedstade­n Khartoum 25. april i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway