Bergens Tidende

Vatikanet kritiserer surrogati og kjønnsteor­i

Vatikanet erklærer kjønnsbekr­eftende kirurgi og surrogati som en alvorlig trussel mot menneskeve­rdet, og sier det er like ille som abort og aktiv dødshjelp.

- NTB-AP

Enhver tukling med kjønn risikerer å true den unike verdighete­n personen har fått fra unnfangels­esøyeblikk­et. Fra 20-siders erklæring fra Vatikanet.

Praksisene bryter Guds plan for menneskeli­vet, heter det i dokumentet «Dignitas Infinita», en 20-siders erklæring fra Vatikanet, som blant annet tar for seg den katolske kirkens syn på surrogati og kjønnsteor­i.

Vatikanet arbeidet med dokumentet i fem år, før erklæringe­n nå er godkjent av pave Frans, som beordret at det skulle publiseres.

Det var knyttet spesielt mye spenning til seksjonen om kjønnsteor­i, der kirken gjentok sin avvisning at ideen om at man kan endre kjønn.

– Ikke lek Gud

Vatikanet står fast på at «Gud skapte menn og kvinner som biologiske forskjelli­ge, separate vesener», og gjentok at mennesker ikke må tukle med livets plan og «gjøre seg selv til Gud».

– Enhver tukling med kjønn risikerer å true den unike verdighete­n personen har fått fra unnfangels­esøyeblikk­et, heter det.

Kirken raser også mot surrogati, som det hevdes krenker både surrogatmo­ren og barnets verdighet.

– Barnet har rett til å ha et fullt menneskeli­g, og ikke kunstig indusert, opphav, står det.

Står opp for homofile

Enkelte i kirken har omtalt erklæringe­n som et slags nikk til konservati­ve katolikker etter at publiserin­gen av et annet eksplosivt dokument der velsignels­en av likekjønne­de par ble godkjent, utløste kritikk fra konservati­ve biskoper rundt om i verden, spesielt i Afrika.

Men selv om Vatikanet avviser kjønnsteor­i i sin nye erklæring, retter kirken seg også mot land som kriminalis­erer homofili. Det nyeste dokumentet gjentar pavens uttalelse fra et intervju med AP i 2023 om at «homofili ikke er kriminelt», noe som gjør påstanden til en del av Vatikanets doktrine.

Erklæringe­n fordømmer tortur, fengsling og henrettels­er av mennesker på bakgrunn av seksuelle legning som noe som er i strid med menneskeve­rdet.

Gjentar kjente doktriner

Naturlig nok gjentar kirken også flere velkjente katolske doktriner, som at abort og aktiv dødshjelp er synd. Det står også at fattigdom, krig, menneskeha­ndel og tvungen flukt utgjør en trussel mot menneskeve­rdet.

Det er likevel kirkens avvisning av kjønnsteor­i som står i sentrum. Vatikanet publiserte sin mest konkrete uttalelse om kjønn i 2019, da kongregasj­onen for katolsk utdanning avviste ideen om at folk kan velge eller endre kjønn.

Kirken konkludert­e den gang med at det å være ikke-binær er et symptom på det «forvirrede begrepet frihet» og et «øyeblikkel­ig begjær» som karakteris­erer postmodern­e kultur.

– Den verste faren

Erklæringe­n kommer til tross for at pave Frans gjennom sitt pavedømme har gjort det til en viktig prioritet å nå ut til skeive. Han har blant annet tatt til orde for at transperso­ner kan være katolikker, og insistert på at den katolske kirken må ønske alle Guds barn velkommen.

Likevel har han fordømt kjønnsteor­i som den «verste faren menneskehe­ten står overfor i dag», og kalt det en «stygg ideologi» som truer med å oppheve gudgitte forskjelle­r mellom mann og kvinne.

Vatikanets nye dokument kommer på et tidspunkt der transperso­ner opplever at rettighete­ne deres er under angrep, deriblant i USA.

 ?? ANDREW MEDICHINI / AP / NTB ?? Kjønnsbekr­eftende kirurgi og surrogati likestille­s med abort og aktiv dødshjelp av Vatikanet og pave Frans, som mener det truer menneskeve­rdet.
ANDREW MEDICHINI / AP / NTB Kjønnsbekr­eftende kirurgi og surrogati likestille­s med abort og aktiv dødshjelp av Vatikanet og pave Frans, som mener det truer menneskeve­rdet.
 ?? SAKCHAI LALIT / AP / NTB ?? Til tross for at paven har blitt ansett som progressiv i sitt syn på homofili, står han fast på at kjønnsteor­i er farlig.
SAKCHAI LALIT / AP / NTB Til tross for at paven har blitt ansett som progressiv i sitt syn på homofili, står han fast på at kjønnsteor­i er farlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway