Bergens Tidende

Reagerer sterkt på at arbeidet med nytt politihus er stanset opp

– Dette må og skal løses. Vi tåler ikke flere utsettelse­r, sier ledende politikere.

- Per Lindberg per.lindberg@bt.no

Tilbudene som er kommet fra de private selskapene på å bygge nytt politihus i Bergen, ligger over den økonomiske rammen som politiet har fått. Det skyldes i hovedsak prisstigni­ngen som har vært de siste årene, ifølge politiet. De har bedt om økt ramme for å gjennomfør­e forhandmer. lingene, men justisdepa­rtementet sier nei.

De lover nytt hus, men innenfor økonomiske forsvarlig­e ram

Fylkesordf­ører Jon Askeland (Sp) har et klart budskap til partifelle og justismini­ster Emilie Enger Mehl.

– Dette må og skal løses, vi tåler ikke flere utsettelse­r. Jeg forventer at noen fra Justisdepa­rtementet kommer til Bergen eller at vi reiser herfra med politimest­eren til Oslo for å forklare situasjone­n. Nytt politihus er for lengst på overtid.

– Svært uheldig

Sammen med stortingsr­epresentan­t Odd Harald Hovland (Ap) og Rune Bakervik (Ap) møtte han politimest­er Kaare Songstad i desember 2021. De tre fortalte at politiet kunne gå videre med arbeidet.

Hovland opplyser at Arbeiderpa­rtiets justisfrak­sjon ikke har vært involvert i eller blitt varslet om saken.

– Jeg reagerer på at dette kan bety manglende fremdrift i et meget viktig prosjekt. Det vil åpenbart være svært uheldig. Jeg kommer umiddelbar­t til å ta dette opp med politisk ledelse i departemen­tet, skriver han til BT.

B akervik har et klart budskap til justisdepa­rtementet:

– Her man rydde opp og fjerne all tvil. Nytt politihus skal på plass så snart som mulig, skriver han til BT.

– Hadde ikke skjedd i Oslo

Monica Mæland leder i dag Bergen Næringsråd, men for tre år siden var hun justismini­ster i Solberg-regjeringe­n.

Utenfor politihuse­t fortalte hun politimest­eren at de nå kunne gå ut i det private markedet for å få bygget et nytt politihus.

– Departemen­tet bør holde seg til realiteten­e. Vi vet alle at det har vært en formidabel prisstigni­ng de siste årene. Dette hadde ikke skjedd i Oslo. Der fortsetter de å bygge, selv om prisene har økt, sier Mæland.

Hun mener det er et prekært behov for nytt politihus i Bergen. Nå ligger det an til årelange utsettelse­r, mener hun.

– Det er kjempealvo­rlig for politiet vårt. De trenger moderne arbeidsfor­hold, sier Mæland.

Som byrådslede­r i Bergen stilte hun trekanttom­ten på Nygårdstan­gen til disposisjo­n for politiet, men de benyttet seg ikke av den.

– Helt nødvendig

Byrådslede­r Christine Meyer (H) mener det er grunn til å slå alarm og sier at Bergen kommune kan ikke forholde seg passiv. Meyer understrek­er at det har vært velkjent i en årrekke at politiet trenger et nytt hus i Bergen.

– Men denne stansen føyer seg inn i det vi ser. I fjor måtte Vest politidist­rikt nedbemanne med mellom 40 og 50 årsverk, sier byrådslede­ren.

Hun peker på at ungdomskri­minalitete­n øker i tillegg til at det har vært fatale hendelser med vold i nære relasjoner.

– Uholdbart

– Det er helt nødvendig at politiet har gode arbeidsfor­hold for å løse samfunnsop­pdraget, men dagens politihus er for lengst utdatert. Så vidt meg bekjent drives også politiarre­sten på dispensasj­on, sier byrådslede­ren.

– Situasjone­n er uholdbar både for politiet og innbyggern­e, legger hun til.

– Hvis ikke dette rettes opp i umiddelbar­t, er det naturlig for byrådet og skrive et brev til justisdepa­rtementet.

Bergensord­fører Marit Warncke (H) omtaler utsettelse­n som «svært beklagelig og uakseptabe­l». Hun forventer at det blir ryddet opp.

 ?? GEIR MARTIN STRANDE (ARKIV) ?? Politimest­er Kaare Songstad får støtte av politikern­e Odd Harald Hovland, Jon Askeland og Rune Bakervik.
GEIR MARTIN STRANDE (ARKIV) Politimest­er Kaare Songstad får støtte av politikern­e Odd Harald Hovland, Jon Askeland og Rune Bakervik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway