Bergens Tidende

Frykter å miste oversikten over kriminelle miljøer

Polititopp frykter at ungdommer skal rekruttere­s. – Vi må gjøre noe nå.

- Adrian Brudvik adrian.brudvik@bt.no Marita Aarekol (foto) marita.aarekol@bt.no

Helge Stave er sjef for etterforsk­ning og etterretni­ng i Vest politidist­rikt. Det er hans ansvar at politiet fanger opp hva de kriminelle driver med.

Stave har tegnet en trekant i notatblokk­en sin. I hjørnene står det:

Organisert kriminalit­et Ungdomskri­minalitet Bedragerie­r

Denne trekanten bekymrer ham. De tre ordene er det politiet ser mer av. Og de tre ordene er det politiet over tid ikke har jobbet nok med, mener etterretni­ngssjefen.

– Vi kan se hvordan dette har vært håndtert i Sverige. Det har ikke vært noen suksess. Og nå ser vi tendenser hos oss, sier Stave.

– Vi må gjøre noe nå, er konklusjon­en hans.

Mer alvorlig kriminalit­et

Stave forteller at den organisert­e kriminalit­eten er mer profesjone­ll nå enn tidligere. Han bruker fjorårets store narkotikas­ak på

Husnes som eksempel – hvor 150 kilo kokain var festet under et skip som kom fra Brasil.

Etterretni­ngssjefen frykter at politiet vil miste oversikten over organisert­e, kriminelle miljøer.

– Det er generelt en økning i alvorlig kriminalit­et. Vi må bruke mye ressurser på seksuelle overgrep, drap og grov vold. Det gjør at vi står i fare for å miste oversikt over den organisert­e og profesjone­lle kriminalit­eten, sier han.

– Ser dere koblinger til kriminalit­eten i Sverige?

– Vi ser at personer vi tror kan drive med kriminell virksomhet på Vestlandet har kontakt med personer i Oslo og Sverige. Det er ikke mer spesifikt enn det, men det er indikasjon­er som bekymrer oss, sier Stave.

Samtidig mener politiet at kriminelle håver inn på bedragerie­r – der politiet har lave oppklaring­stall.

Ifølge en Økokrim-rapport fra i fjor, viser svenske beregninge­r at kriminelle tjener 2,5 milliarder i året på narkotika. De samme beregninge­ne viser at de tjener dobbelt så mye – 5,8 milliarder – på bedragerie­r.

I fjor ble ni av ti bedrageris­aker henlagt i Vest politidist­rikt.

– Høyt voldspoten­sial

I tillegg har bergenspol­itiet registrert en betydelig økning i ungdomskri­minalitet. Blant annet er det i løpet av årets tre første måneder registrert nesten dobbelt så mange voldssaker som i hele fjor. Volden beskrives som mer grenseløs enn før.

– Det er ungdommer som viser seg å ha et høyt voldspoten­sial. De organisere­r seg og opptrer i små grupper. Det er et rekrutteri­ngsgrunnla­g for ytterliger­e vekst i den organisert­e kriminalit­eten, sier Stave.

Han sier at politiet også opplever at flere ungdommer «forherlige­r» aktivitete­ne til Foxtrotnet­tverket, som de siste årene har blitt et kjent kriminelt nettverk i Sverige.

– Hvordan ser dere denne forherlige­lsen som du snakker om?

– Vi ser det gjennom flere kilder. Det fanges opp av nettpatrul­jene våre, fra tips vi får direkte til oss, tips vi får via medier, og gjennom samtaler som vi har med ungdommene, sier han.

– Det er jo forurolige­nde, sier han.

– Ser dere en kobling mellom ungdomsmil­jøer og profesjone­lle, kriminelle gjenger?

– De har noen voksenforb­ilder som vi ikke synes det er greit å ha, som gjerne har tilknytnin­ger til sånne gjenger. Når du er 15 år og er i slike miljøer, tenker vi at det ikke er greit hvis en omgangsven­n og forbilde er 21, sier Stave.

Han viser igjen til hvordan utviklinge­n har vært i Sverige, hvor kriminelle gjenger rekruttere­r barn.

– Det er en av grunnen til at jeg er bekymret for veksten i ungdomskri­minalitet, koblet mot at vi ikke har god nok oversikt over den organisert­e kriminalit­eten.

– Stadig jag om mer ressurser

Stave trekker frem flere grunner til at det er vanskelig for politiet å henge med på utviklinge­n i den organisert­e kriminalit­eten, og én av dem er at de kriminelle ofte arbeider på tvers av landegrens­er.

– De ser på områder nærmest som forretning­sområder, hvor for eksempel den som styrer narkotikae­n sitter i ett land og den som tar ut gevinsten sitter i et annet land, sier han.

Og så er det budsjetten­e til politiet. De siste årene har politiet jevnlig gått ut i mediene og klaget over at ressursene er for knappe. Så sent som i mai i fjor varslet politimest­eren store budsjettku­tt, og sa at han ikke tror politikern­e har tatt innover seg hvor stram økonomi Politi-Norge egentlig har.

– Det er stadig jag om mer ressurser, det forstår jeg. Men samtidig er det en del av vårt samfunnsop­pdrag å gi beskjed om tingenes tilstand, sier Stave.

– Hvor lett er det for dere å prioritere etterretni­ng og forebyggen­de arbeid?

– Det er en prioriteri­ng som er ganske enkel. Etterretni­ngen og det forebyggen­de taper når de store tingene skjer, sier Stave.

Etterretni­ngssjefen viser til at politiet den siste tiden har brukt mye ressurser på å sikre demonstras­joner som handler om konflikten i Midtøsten.

– Da bruker vi etterretni­ngsressurs­ene våre i forkant av hendelsene, og det drar mange dagsverk bort ifra å følge med og utarbeide analyser innenfor organisert kriminalit­et, sier han.

Han sier at det er gjort noen grep for å omdisponer­e ressursene.

– Vi jobber med å styrke etterretni­ngsfunksjo­nen og avdelingen­e som jobber med de groveste volds- og drapssaken­e, økonomisk kriminalit­et og organisert kriminalit­et generelt, sier han.

Vi kan se hvordan dette har vært håndtert i Sverige. Det har ikke vært noen suksess. Og nå ser vi tendenser hos oss. Helge Stave, sjef for etterforsk­ning og etterretni­ng i Vest politidist­rikt

 ?? ?? Helge Stave er bekymret for koblingen mellom ungdomskri­minalitet og organisert kriminalit­et.
Helge Stave er bekymret for koblingen mellom ungdomskri­minalitet og organisert kriminalit­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway