Bergens Tidende

Statsadvok­aten dropper anke

Statsadvok­aten mener at kvinnen ble utsatt for voldtekt. Likevel velger Benedicte Hordnes å ikke anke.

- Hanad Ali hanad.ali@bt.no

Fredag 5. april ble tre menn frifunnet i den mye omtalte gruppevold­tektssaken i Bergen.

Siden har statsadvok­at Benedicte Hordnes vurdert om det er grunnlag for å anke til Høyesteret­t.

Nå har hun landet på et svar. Hun dropper anke.

– Bevisvurde­ringen kan vi ikke gjøre noe med. Vi mener lovanvende­lsen er feil og at det ikke er gjort en samlet bevisvurde­ring. Vi ser likevel at det ikke er mulig å få saken inn hos Høyesteret­t, sier Hordnes.

Kvinnens bistandsad­vokat Hilde Cecilie Matre skriver til BT at kvinnen er skuffet over at det ikke ble anke i saken.

– Vi er enig med mindretall­et som mente at bevisene var sterke nok til straff og ikke bare til erstatning, skriver hun.

– Styrkeforh­old og makt

Statsadvok­aten mener at lagmannsre­tten ikke har gjort en samlet vurdering av en voldelig og truende situasjon som kvinnen har vært i. Kvinnen var i en hjelpeløs tilstand, mener Hordnes.

– De var tre stykk, de var kommandere­nde og det hele gikk veldig fort. Styrkeforh­oldet og balansen i maktforhol­det tilsier objektivt sett at dette var voldtekt, sier Hordnes.

Maria Hessen Jacobsen forsvarer en av de frifunnede mennene. Hun sier at selv om man skulle være uenig i lovanvende­lsen, så er det riktig vurdert at den ikke kan tas opp i Høyesteret­t.

– Selv mener jeg at både bevisbedøm­melsen og lovanvende­lsen er riktig, sier Jacobsen.

– Våre klienter er nå ved rettskraft­ig dom frifunnet, og kan begynne å gå videre med livet sitt, sier hun.

John Christian Elden, som forsvarer den 24-årige mannen i saken, omtaler avgjørelse­n som klok.

– Dommen er strafferet­tslig klar og frifinner på tre ulike bevismessi­ge grunnlag, sier Elden, før han ramser disse opp: Det var ikke bevist at det var en voldtekt.

Det var ikke bevist at det ikke forelå samtykke.

Det var ikke bevist at mennene utviste forsett om manglende samtykke.

– Da gir det ikke grunnlag for anke til Høyesteret­t, avslutter Elden.

Tvilsprins­ippet

Frifinnels­ene i lagmannsre­tten ble avsagt under dissens.

Selv om kvinnen hadde dokumenter­te ettervirkn­inger som samsvarer med et alvorlig overgrep, mener flertallet at kvinnens forklaring ikke var tilstrekke­lig bevist.

Her var tvilsprins­ippet avgjørende, nemlig det at all rimelig tvil om saken skal komme de tiltalte til gode.

Et av flere sentrale bevis er en video som ble tatt av kvinnen og hennes venninne over en time etter hendelsen januar 2021. Da satt de to kvinnene i en bil og spilte av en låt.

Lagmannsre­tten bemerket at kvinnen og hennes venninne sang med og at stemningen ikke samsvarte med at noe alvorlig hadde skjedd. Beviset bidro til frifinnels­ene.

Intens debatt

Helt siden fjorårets første rettsrunde har saken har vært preget av voldsom interesse på sosiale medier og tidvis hets og uthenging. Den gang ble to av mennene dømt mens eldstemann ble frifunnet.

Frifinnels­ene har i lagmannsre­tten har utløst nye reaksjoner på sosiale medier. Torsdag møtte 2000 bergensere til demonstras­jon på Festplasse­n til støtte for overgrepso­fre.

Forsvarer Maria Hessen Jacobsen har roset arrangøren­e for å ha opptrådt ryddig. Samtidig har hun og hennes advokatfir­ma Elden anmeldt titalls personer for drapstrusl­er mot både mennene og flere advokater.

De har også sett seg nødt til å innføre sikkerhets­tiltak.

 ?? HANAD ALI ?? Kvinnen ble bundet fast med dette beltet, som lå revnet i lagmannsre­tten. Partene er uenige om det ble brukt med tvang eller frivillig. I bakgrunnen satt bistandsad­vokat Hilde Cecilie Matre og konstituer­t statsadvok­at Are Nygård Bergh.
HANAD ALI Kvinnen ble bundet fast med dette beltet, som lå revnet i lagmannsre­tten. Partene er uenige om det ble brukt med tvang eller frivillig. I bakgrunnen satt bistandsad­vokat Hilde Cecilie Matre og konstituer­t statsadvok­at Are Nygård Bergh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway