Bergens Tidende

– Omverdenen lukker øynene for krigen i Sudan

Krigen mellom regjerings­hæren og RSFmilitse­n i Sudan går nå inn i sitt andre år. Krigen er stor grad glemt av omverdenen, og hjelpearbe­idere fortviler.

- NTB-Nils-Inge Kruhaug

– I dag er en skammens dag, sier Flyktningh­jelpens landdirekt­ør Will Carter.

– Ett år siden starten på krigen er Sudans sivilbefol­kning utsatt for sult, utbredt seksuell vold, henrettels­er og etnisk-baserte drap i stor skala. Mens flere millioner mennesker er drevet på flukt, fortsetter verden å se en annen vei, sier han.

Hvor mange liv krigen har kostet, vet ingen med sikkerhet. Verdens øyne er rettet mot andre kriger, og detsammeer­TV-kameraene.

Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) anslår at over 15.000 mennesker er drept og titusener er såret i kamphandli­nger i Sudan det siste året. Trolig er det langt flere.

Plyndret

På flyplassen i Khartoum står utbombede fly, utenlandsk­e ambassader er stengt og plyndret, og det samme er sykehus, fabrikker, banker, kirker, butikker og nødhjelpsl­agre.

Før krigen bodde det over 6 millioner mennesker i hovedstade­n.

– Khartoum er i ferd med å bli en spøkelsesb­y, bare 20–30 prosent av befolkning­en er igjen, forteller kommunikas­jonsrådgiv­er Truls Brekke i Røde Kors.

70–80 prosent av helsesentr­ene i Sudan er ute av drift, døde blir ikke gravlagt, og risikoen for spredning av sykdommer er stor når regntiden snart setter inn.

Masseflukt

8,6 millioner mennesker er ifølge FN drevet på flukt fra sine hjem siden krigen brøt ut. Over 1,8 millioner av dem har søkt tilflukt i naboland som Tsjad og SørSudan.

Flyktningh­jelpens generalsek­retær Jan Egeland besøkte flyktninge­r i grenseområ­det mellom Tsjad og Sudan i februar.

– Jeg fikk høre forferdeli­ge vitnesbyrd om overlagt vold og grusomhete­r. Familier på flukt fra Darfur har vært vitne til henrettels­er, voldtekter, vilkårlig beskytning, brenning av leirer og massakrer – bare på grunn av etnisitete­n sin, fortalte han.

– De er tvunget til å leve under desperate og uverdige forhold i provisoris­ke telt, uten grunnlegge­nde bistand. Hvordan er det mulig at disse menneskene er blitt så glemt, undret Egeland.

WFP advarer

Mer enn halvparten av Sudans befolkning, rundt 25 millioner mennesker, er ifølge FN helt avhengige av nødhjelp utenfra.

– Krigen i Sudan kan utløse verdens verste sultkatast­rofe, konstatert­e lederen for FNs matvarepro­gram (WFP), Cindy McCain, nylig.

– Folk dør av sult rett foran øynene våre. Mens verdens blikk er rettet mot Gaza og Ukraina, står vi overfor den største humanitære krisen i verden, sier gene

ralsekretæ­r Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

Utviklings­minister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) er også dypt bekymret og advarte tidligere i år mot å lukke øynene for tragedien som utspiller seg i Sudan.

– Krisen har havnet helt i skyggen av andre kriser og må få den oppmerksom­heten den trenger og fortjener, sa hun.

Likegyldig­het

Flyktningh­jelpens landdirekt­ør går hardt ut mot verdenssam­funnets likegyldig­het.

– Etter ett år er vi nå vitne til verdens verste fluktkrise, som på vår vakt risikerer å bli verdens største sultkrise. Samtidig er finansieri­ngen av den humanitære responspla­nen minimal, sier Carter.

– Den truende hungersnød­en burde ha tvunget de krigførend­e partene til å la nødhjelpen strømme inn, men realiteten på bakken er at nødhjelp fortsatt hindres og at verdens stormakter forblir likegyldig­e, sier han.

Verdens ledere må gripe inn, både ved å legge diplomatis­k press på de krigførend­e partene og ved å sørge for nødvendig finansieri­ng av nødhjelp slik at millioner av menneskeli­v kan reddes, lyder hans bønn.

Kokepunkt

– Situasjone­n har nådd et kokepunkt. Millioner av barn har ikke tilgang til tilstrekke­lig mat, 3,8 millioner er underernær­t og tusenvis av andre risikerer å dø av sykdom ettersom landets helsesyste­m nesten har kollapset, sier Arif Noor, som leder Redd Barnas virksomhet i Sudan.

– Ingen barn skal måtte gå gjennom det barna i Sudan har opplevd det siste året, sier han.

– Over 10 millioner barn er siden krigen startet i april 2023 gjentatte ganger blitt eksponert for dødelig vold. Dette svimlende tallet er det høyeste antallet barn som har vært utsatt for tilsvarend­e noe sted i verden, sier ACLEDs leder Clionadh Raleigh.

– I Sudan brukes både voldtekt og sult som våpen i krig. Kvinner må velge mellom sult og sikkerhet. Å komme seg til marked, åker, matutlever­ing eller til butikker, er forbundet med stor risiko, sier Høybråten.

Mektige generaler

Striden i Sudan står mellom landets to mektigste menn, hærsjefen Abdel Fattah al-Burhan og hans tidligere nestkomman­derende, krigsherre­n Mohamed Hamdan Dagalo, ofte omtalt som Hemetti.

Dagalos RSF-milits har sitt utspring i Janjaweed-militsen som det daværende regimet brukte for å slå ned et opprør i Darfur på 2000-tallet.

Burhan ledet militærkup­pet i 2019 og ga deretter Dagalo en ledende post i militærjun­taen. Da en sivil regjering etter planen skulle ha overtatt makten i landet to år senere, ledet de to et nytt militærkup­p.

Etter sterkt internasjo­nalt press ble det inngått en ny avtale om sivilt styre, og RSF skulle etter planen innlemmes i hæren. Da røk de to generalene uklar om hvem som skulle ha kommandoen.

Støttes utenfra

Burhans fremste støttespil­ler er en annen mektig kuppgenera­l, Abdel-Fattah al-Sisi, som har hatt makten i nabolandet Egypt siden 2013.

Dagalo får ifølge eksperter våpenstøtt­e fra De forente arabiske emirater. Dette som takk for at RSF-soldater bisto Emiratene i krigen i Jemen i 2017.

Dagalo har også hatt leiesoldat­er fra den russiske Wagner-gruppen i sine rekker og besøkte i fjor Kreml for «å styrke båndene til Russland».

 ?? AHMED OMER / FLYKTNINGH­JELPEN / NTB HANDOUT ?? Denne 32 år gamle kvinnen har søkt tilflukt på en skole i delstaten White Nile. Broren ble drept da han hjalp henne med å flykte fra hovedstade­n Khartoum.
AHMED OMER / FLYKTNINGH­JELPEN / NTB HANDOUT Denne 32 år gamle kvinnen har søkt tilflukt på en skole i delstaten White Nile. Broren ble drept da han hjalp henne med å flykte fra hovedstade­n Khartoum.
 ?? ??
 ?? AP / NTB ?? Denne underernær­te jenten har flyktet sammen med familien til nabolandet Tsjad og får behandling på et sykehus drevet av Leger Uten Grenser.
AP / NTB Denne underernær­te jenten har flyktet sammen med familien til nabolandet Tsjad og får behandling på et sykehus drevet av Leger Uten Grenser.
 ?? AHMED OMER / FLYKTNINGH­JELPEN / NTB HANDOUT ?? 80 år gamle Awadia har måttet flykte gang på gang. Krigen som brøt ut i Sudan i april 2023 tvang henne på nytt på flukt, nå lever hun som internt fordrevet i delstaten White Nile.
AHMED OMER / FLYKTNINGH­JELPEN / NTB HANDOUT 80 år gamle Awadia har måttet flykte gang på gang. Krigen som brøt ut i Sudan i april 2023 tvang henne på nytt på flukt, nå lever hun som internt fordrevet i delstaten White Nile.
 ?? KARL SCHEMBRI / FLYKTNINGH­JELPEN / NTB HANDOUT ?? Denne kvinnen flyktet fra Geneina i Sudan og lever nå i en flyktningl­eir i Tsjad.
KARL SCHEMBRI / FLYKTNINGH­JELPEN / NTB HANDOUT Denne kvinnen flyktet fra Geneina i Sudan og lever nå i en flyktningl­eir i Tsjad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway