Bergens Tidende

– Værfenomen­et El Niño er over

Værfenomen­et El Niño er over for denne gang, melder meteorolog­er i Australia. Men fortsatt ligger temperatur­ene i havet på rekordnivå­er.

- NTB-Are Føli

El Niño er et naturlig fenomen, med utgangspun­kt i temperatur­er i Stillehave­t, som preger været over store deler av verden. Én av konsekvens­ene er at det mange steder blir litt varmere.

Fenomenet pleier å oppstå med noen års mellomrom, og siden i fjor sommer har verden vært inne i en El Niño-fase. Men nå er den over.

– El Niño har tatt slutt, erklærte det meteorolog­iske institutte­t i Australia tirsdag, ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

Ekstrem varme

Store deler av verden har det siste året vært preget av stadig nye varmerekor­der, både til lands og til vanns. Mange rekorder er slått med store marginer, og 2023 var det varmeste året som noen gang er registrert.

Mars var den tiende måneden på rad med rekordhøy global snittemper­atur for den respektive måneden, ifølge beregninge­r gjort av EU-forskere.

Hovedårsak­en er den menneskesk­apte globale oppvarming­en. Men El Niño har trolig bidratt til å løfte temperatur­ene.

e ligger imidlertid fortsatt på rekordhøye nivåer, selv om El Niño nå en stund har vært på hell.

Tall fra universite­tet i Maine i USA tyder på at snittemper­aturen i verdenshav­ene i midten av april er den høyeste som noen gang er påvist på denne tiden av året.

Viktig for landbruket

El Niño er del av en syklus der det motsatte ytterpunkt­et kalles La Niña. Vanligvis fører La Niña til litt lavere temperatur­er mange steder.

Men syklusen påvirker været også på en lang rekke andre måter. El Niño gjør vanligvis at været i Asia blir tørt, mens det i Nord- og Sør-Amerika blir mer nedbør. La Niña har den motsatte effekten.

Dermed har syklusen store konsekvens­er for landbruket mange steder i verden.

Noen klimamodel­ler tyder på at La Niña vil melde sin ankomst senere i år. Det meteorolog­iske institutte­t i Australia mener likevel at dette fortsatt er usikkert.

Skade på korallrev

På spansk betyr El Niño «den lille gutten», mens La Niña betyr «den lille jenten». Bakgrunnen er at El Niño er særlig merkbar rundt juletider ved vestkysten av Sør-Amerika. Sjøfolk i Peru ga derfor værfenomen­et et navn inspirert av Jesusbarne­t.

I løpet av det siste året har ekstreme temperatur­er i mange havområder hatt store konsekvens­er for mange arter.

Mandag advarte myndighete­ne i USA om at høye temperatur­er fører til skade på korallrev over store deler av verden. For andre gang på et tiår er verden rammet av «global massebleki­ng» av tropiske korallrev.

Hvis ikke temperatur­ene synker og blekingen avtar raskt, kan korallene dø. Hele 25 prosent av alle arter i havet antas å være avhengige av korallrev.

Ny situasjon

Gjennomsni­ttstempera­turen i verdenshav­ene har ligget på rekordhøye nivåer helt siden april i fjor.

Så langt denne måneden har snittemper­aturen vært enda høyere enn i april 2023, ifølge det meteorolog­iske institutte­t i Australia. Fortsetter denne situasjone­n, holder ikke fjorårets aprilrekor­d lenger enn ett år.

De australske meteorolog­ene skriver at rekordvarm­en i havet skaper en ny situasjon som også påvirker temperatur­mønstrene som knyttes til vekslingen mellom El Niño og La Niña. Å forutsi når vi får en ny La Niña, kan dermed bli vanskelige­re.

Hvis La Niña inntreffer seinere år, vil det være fjerde gang i løpet av bare fem år. I samme periode har det kun vært én El Niño.

Ifølge The Guardian er et slikt mønster aldri tidligere blitt observert.

 ?? MENGSHIN LIN / AP / NTB ?? Værfenomen­et El Niño er tett knyttet til havtempera­turene i Stillehave­t. Mannen på bildet kikker ut over sjøen fra en strand på Hawaii.
MENGSHIN LIN / AP / NTB Værfenomen­et El Niño er tett knyttet til havtempera­turene i Stillehave­t. Mannen på bildet kikker ut over sjøen fra en strand på Hawaii.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway