Bergens Tidende

Vil frede Bergenhus. – Er pliktig til å ta imot skip der uansett.

Riksantikv­aren vil ta vare på «Norges viktigste innseiling». En fredning vil ikke hjelpe, mener havnesjef Michal Forland.

- Marita Ramsvik marita.ramsvik@bt.no

Politikern­e vil bygge ny bydel på Dokken, og Bergen havn er tvunget på flyttefot.

For å få plass til cruiseskip og offshorefa­rtøy ønsker havneselsk­apet å utvide kaiområdet på Skolten.

Planene har møtt motbør. Senest ut er Riksantikv­aren, som på mandag gjorde det kjent at de vil frede Bergenhus for å gi festningen «sin rettmessig­e og fremskutte plass i Bergens bybilde».

Men det vil ikke ha noe for seg, mener havnedirek­tør Michal Forland.

– Vi er pliktig etter havneloven til å fortsette å ta imot skip der.

Er pliktig til å ta imot skip

Bergen havn vil fylle en halv million kubikkmete­r stein i sjøen og bygge en 440 meter lang kaifront på Skolten.

– Bystyret vil bygge boliger på Dokken i Jekteviken, den eneste kaien i byen tilpasset moderne skip og propeller. Vi må over på andre kaier som aller helst skal tåle samme belastning. Derfor trenger vi denne forlengels­en, sier Forland.

Fredning eller ei, utsikten fra Bergenhus festning vil ikke bli forbedret, mener han.

Han forklarer det med at Bergen havn må ta imot skip som ønsker å anløpe, uavhengig av om kaien blir utvidet eller ikke.

– Det en eventuell fredning vil føre til, er å svekke kapasitete­n på kaien og i havnen, særlig muligheten til å forsyne cruiseskip og offshorefa­rtøy med landstrøm.

– Negative konsekvens­er

Riksantikv­aren har gitt berørte parter en frist på tre uker for å gi innspill i saken. Deretter sender de ut et fredningsf­orslag på høring.

Riksantikv­ar Hanna Geiran har ikke stilt til intervju, men skriver i en e-post:

– Utbygging på Skoltegrun­nskaien og virksomhet­en som planlegges, kan få negative konsekvens­er for kulturmilj­øer i nærheten. Det omfatter Bergenhus, men også kulturminn­er som ligger lenger unna.

Det er viktig at både besøkende og bergensere i fremtiden kan oppleve at Bergenhus festning har en fri plassering, mener Geiran.

– Vil det være mulig samtidig som det ligger store cruiseskip til kai på Skolegrunn­skaien?

– En cruiseskip­skai vil bety utbygging i området. Det er også grunn til å tro at skipene vil være store, og man kan regne med mange anløp. Samlet sett kan dette påvirke det nasjonalt viktige kulturmilj­øet, svarer hun.

Har vært lite utvikling

Tor Instanes er administre­rende direktør i GC Rieber Eiendom. Selskapet eier Bontelabo, nærmeste nabo til Skoltegrun­nskaien.

De har i lengre tid forsøkt å utvikle det gamle fiskeindus­triområdet. Regulering­splanen fra 2017 tillater hotell, kontorloka­ler, butikker og restaurant­er på Bontelabo.

Nå jobber de med noe de kaller et «publikumsk­onsept på gateplan». Instanes sier de ønsker gjester som kommer til Bergen med båt.

– Vi vil at lokale og tilreisend­e skal få større glede av området enn i dag. Bergen må få en avklaring på hva som skjer med cruisehavn­en.

Det er for tidlig å si om et eventuelt fredningsv­edtak vil få konsekvens­er for den vedtatte regulering­splanen på Bontelabo, ifølge Instanes.

– En slik områdefred­ning rundt Bergenhus vil få store begrensing­er for nærområdet.

Vil gå i dialog

Finansbyrå­d Eivind Nævdal-Bolstad (H) sier han vil bruke tiden fremover til å snakke med Riksantikv­aren og andre kulturarvm­yndigheter.

– Vi kan ikke komme i en situasjon der nasjonale verneinter­esser forhindrer nødvendige grep i Bergen for å være en havneby.

Han tror det er mulig å komme frem til en løsning.

– Riksantikv­aren utelukker ikke at kaien på Skolten kan utvides, selv om det blir vedtatt en fredning. Det er betryggend­e, sier han.

Han deler imidlertid ikke Riksantikv­arens bekymringe­r over at siktlinjen fra festningen vil bli redusert med en ny og utvidet Skoltegrun­nskai.

– Du skal ikke lenger tilbake enn til 2019 før det lå store skip til kai på Skolten.

Til Skolten om tre år

Målet til Bergen havn er at den nye kaien på Skolten skal tas i bruk i 2027, samme år som kommunen overtar det sørlige området av Dokken.

– Får vi ikke bygget på Skolten, vil det skape problemer. Først og fremst vil det være en fare for utgliding av gamle kaier, fordi de ikke tåler belastning­en, sier havnedirek­tør Michal Forland.

– I tillegg vil det gi en beredskaps­messig utfordring, fordi kaiutvidel­sen har direkte tilknytnin­g til det eneste gjenværend­e jernbanesp­oret fra våre kaier.

Utbygging på Skoltegrun­nskaien og virksomhet­en som planlegges, kan få negative konsekvens­er for kulturmilj­øer i nærheten. Hanna Geiran, riksantikv­ar

 ?? ??
 ?? JAN M. LILLEBØ ?? Arkivbilde­t viser cruiseskip liggende til kai ved Skoltegrun­nskaien, i nærheten av Bergenhus festning, i 2005.
JAN M. LILLEBØ Arkivbilde­t viser cruiseskip liggende til kai ved Skoltegrun­nskaien, i nærheten av Bergenhus festning, i 2005.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway