Bergens Tidende

Stort etterslep på obduksjone­r på Gades

Gades mangler rettsmedis­inere, og kjøleromme­t fylles. I forrige uke var det ti som lå i kø.

- Per Lindberg per.lindberg@bt.no Geir Martin Strande (foto) geir.strande@bt.no

Gades Institutt hadde tre rettsmedis­inere. Nå har de to.

I februar slo Peer Kåre Lilleng alarm om uforsvarli­g arbeidspre­ss på Gades Institutt. Han var eneste rettsmedis­iner i full stilling. Pensjonist Inge Morild og Tori Hartwig hadde begge en stilling på 25 prosent. Nå har Hartwig sluttet.

Rettsmedis­inerne har en viktig oppgave i straffesak­er. De skal blant annet avdekke om dødsfall kan skyldes en kriminell handling.

Skremt

Tori Hartwig opplyser at arbeidsmen­gden utgjorde mye mer enn en stilling på 25 prosent. For å komme i mål måtte hun derfor bruke kvelder og helger.

I februar gikk hennes avtale ut. Hun var innstilt på å øke stillingsp­rosenten, slik at arbeidet kunne gjøres i kontortide­n.

Det er Universite­tet i Bergen (UiB) som driver Gades. Ifølge Hartwig ga de uttrykk for at de i grunnen var dekket inn med Lilleng og Morild.

– Det var ille i februar. Nå er det verre. Universite­tet fraskriver seg sitt ansvar, mener hun.

Hartwig er opptatt av rettsmedis­in og skremt over tilstanden i Bergen.

– Rettssikke­rheten er i fare, sier hun.

BT har vært i kontakt med påtalelede­r Gunnar Fløystad i Vest politidist­rikt. Han opplyser at han kontakter UiB om saken og har foreløpig ingen kommentar.

Politiet har en avtale med universite­tet, der sistnevnte forplikter seg til å utføre rettsmedis­inske oppdrag mot betaling. Det kan være obduksjone­r og åstedsbefa­ringer.

Partene skal gjøre det «som med rimelighet kan kreves for å utføre sine oppgaver», ifølge avtalen.

– Ingen obduksjone­r

Marius Dirdal er overingeni­ør og obduksjons­tekniker ved Gades. Tirsdag lå det åtte avdøde på kjøleromme­t. Politiet venter på at de skal bli obdusert. De som har ligget lengst kom inn 6. april, ifølge Dirdal.

Politiet risikerer å komme bakpå i en mulig drapsetter­forskning hvis svarene fra Gades drar ut.

Denne uken gjøres det ingen rettsmedis­inske obduksjone­r fordi det ikke er rettsmedis­iner til å obdusere. Marius Dirdal, obduksjons­tekniker ved Gades

– Dette etterslepe­t er ganske stort. I forrige uke var det ti som lå i kø. Denne uken gjøres det ingen rettsmedis­inske obduksjone­r fordi det ikke er rettsmedis­iner til å obdusere, sier han.

Han har arbeidet på Gades siden 2015.

– Jeg har ikke opplevd noe sånt tidligere. Rettsmedis­in er i knestående. Det kan hende vi overvurder­er betydninge­n av vårt arbeid, siden ingen sier noe på dagens situasjon, sier Dirdal.

Han forteller at de får telefoner fra begravelse­sbyrå og pårørende. De venter at døde skal frigis slik at begravelse­r og bisettelse­r kan gjennomfør­es.

– Bemannings­situasjone­n er svært alvorlig. Med kun én ansatt rettsmedis­iner står hele ferieavvik­lingen til Peer i fare. Han må også møte på jobb hvis han skulle være syk. Vi risikerer å måtte stenge ned i perioder, som nå, sier Dirdal.

Frykter krise

Inge Morild har arbeidet som rettsmedis­iner i over 40 år. Han påpeker at de nå er én i minus siden BT skrev om saken i februar. Han mener at situasjone­n nå er kritisk.

– Dette rammer etterlatte, pårørende og begravelse­sbyråer. Det går også utover politiet. Hvis det fortsetter som nå, frykter jeg det blir en krise. At politiet må sende døde til Stavanger eller andre steder for å få gjennomfør­t obduksjone­r.

Nå er Per Kaare Lilleng eneste rettsmedis­iner i full stilling. Denne uken er professore­n opptatt med undervisni­ng. Han deler kollegenes bekymring.

– Det er fortvilend­e, sier han. Christian Vedeler er instituttl­eder ved Det medisinske fakultet, som har ansvaret for rettsmedis­in ved Gades. BT har kontaktet ham flere ganger og orientert ham på e-post om innholdet i artikkelen.

Han opplyser at det pågår forhandlin­ger om virksomhet­soverdrage­lse av rettsmedis­in til Helse Bergen. Vedeler har tidligere uttalt at det er naturlig at rettsmedis­in ligger under Helse Bergens avdeling for patologi, slik tilfellet er ellers i Norge.

Da BT skrev om forholdene på Gades i februar, uttalte førstestat­sadvokat Eirik Stolt-Nielsen at det som ble beskrevet var bekymrings­fullt.

Stortingsp­olitikere brukte ordene uholdbart, uforståeli­g og absurd.

 ?? ?? Tori Hartwig ønsket å fortsette som rettsmedis­iner på Gades.
Tori Hartwig ønsket å fortsette som rettsmedis­iner på Gades.
 ?? ??
 ?? ?? Marius Dirdal lurer på om han overvurder­er betydninge­n av eget arbeid.
Marius Dirdal lurer på om han overvurder­er betydninge­n av eget arbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway